Ryytimaa – resurssiviisas yhteisöviljely paikallisyhteisöjen turvana

Ryytimaa-hanke lisää tietoa resurssiviisaasta yhteisöllisestä viljelystä. Tavoitteenamme on saada kylille omia ryytimaita ja välittää tietoa luontoa säästävistä ja mukailevista viljelymenetelmistä.

Päätavoitteenamme on koordinoida, tuottaa ja jakaa tietoa resurssiviisaan paikallistason yhteisöllisen viljelyn toimenpiteille. Paikallisen ruokaturvan toimijoina kyläyhteisöillä on merkittävää potentiaalia vahvistaa maaseudun yhteisöjen varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin.

Teemme tutuksi ekosysteemisiä viljelymenetelmiä

Ns. ekosysteemisen viljelyn menetelmät ottavat mallia luonnon toiminnasta. Ne rakentavat viljelymaan satoisuutta paikallisilla ravinteilla sekä huomioivat hiiliviisaasti hoidetun, biologisesti monimuotoisen ja hyvinvoivan maaperän merkityksen viljelyn onnistumiselle.
Tavoitteemme on tehdä tutuksi pienemmille yhteisöviljelmille sopivia permakulttuurissa, uudistavassa viljelyssä ja puustoisessa maanviljelyssä (agrometsätaloudessa) tutuksi tulleita menetelmiä.
Kokoamme eri tahoille sopivia ekosysteemisen pienviljelyn ohjeistuksia ja materiaaleja, joissa teemoina ovat esim.

  • erilaisia muotoja organisoida yhteisöllinen viljely
  • yhteisöjen aktivointia ja päätöksenteon muotoja – kokemuksia
  • erilaisia maanparannuksen menetelmiä
  • monimuotoisen viljelyn periaatteita ja menetelmiä
  • biologista kasvinsuojelua
  • vesitalouden hallintaa
  • konkreettista puutarhasuunnittelua
  • permakulttuurin periaatteet
  • sadon käsittelyä ja säilytystä
  • tietoa varautumisesta

Verkostoidumme yhteisöviljelystä kiinnostuneiden kanssa

Verkostoidumme paikallista yhteisöllistä viljelyä toteuttavien hankkeiden ja muiden toimijoiden kanssa. Jos siis tunnet aiheen omaksesi, otathan meihin yhteyttä. Kuulemme mielellämme erilaisia kokemuksia yhteisöllisestä viljelystä. Yhteystiedot löydät sivun alaosasta.

Verkostossamme on jo Maaseudun Sivistysliiton hankkeita, joiden toimenpiteisiin yhteisöviljelmät kuuluvat. Tarkemmat yhteystiedot ja alueet löydät tästä linkistä. Voit tarkastaa löytyykö sinulle alueeltasi hanketta. Jos hanketta alueellasi ole, ota yhteyttä Heliin, Mariin tai Timo Rekoon timo.reko@msl.fi.

Tuemme paikallisia yhteisöviljelmiä. Missä ja millaisia?

Ryytimaan tehtävä on jakaa tietoa. Viljelypalstoille pääsemme harvoin, vaikka mielellämme niin tekisimmekin. Voimme tukea erilaisia yhteisöviljelmiä etsimällä ja jakamalla tietoa ja tekemällä yhteistyötä edellä mainittujen hankkeiden kanssa.

Tavoitteenamme on saada kylille Ryytimaita, yhteisöviljelmiä. Tämä ja toiminnan rahoitus sanelevat sen, että viljelmien ja yhteistyöhankkeiden tulee sijaita maaseudulla. Tähän lasketaan myös pienempien kaupunkien taajama-alueet. (Maaseutu-kaupunki-luokituksen alueet ydinmaaseutu, harvaan asuttu maaseutu, kaupunkialueiden läheinen maaseutu) 

Suunnitelmamme on, että mukaan voisi tulla erilaisia puutarhoja:

  • pienet, viljelymenetelmiä kokeilevat ja testaavat puutarhat tai kohteet
  • aloittavat, isommat yhteisöpuutarhat
  • jo toimivat yhteisöviljelmät, joissa viljelyyn otetaan mukaan uusia ekosysteemisiä tapoja hoitaa puutarhaa.

Järjestämme tammikuun lopulla yhteisöviljelmille erillishaun, jossa kerromme vielä tarkemmin näistä puutarhatyypeistä ja käytettävissä olevista resursseista. Tammikuun uutiskirje kertoo tarkemmin mitä puutarhojen erillishaku pitää sisällään.

Tuomme webinaareissa asiantuntijoita luoksenne

Kokoamme 15 webinaarin sarjan, jossa esittelemme niin viljelymenetelmiä, varautumista kuin yhteisöllistä toimimista viljelmillä. Esittelemme myös eritavoin organisoituja ja toimivia yhteisöpuutarhoja.

  • Web1: 12.11.2024 Vinkkejä yhteisöviljelyyn ja varautumiseen Ryytimaalta
  • Web2: Tulossa helmikuussa, teemana varautuminen.

Kokoamme aiheeseen liittyvää materiaalia kaikkien saataville

Kokoamme eri tahoille sopivia ekosysteemisen pienviljelyn ohjeistuksia ja materiaaleja yllä olevan teemalistauksen mukaan. Teemoista järjestetään myös lyhyitä webinaarimittaisia koulutustilaisuuksia.

Webinaarit, viljelyohjeistukset ja muu materiaali tulevat jatkossa katsottavaksi Moodle-alustalle Maaseudun Sivistysliiton verkko-opistoon. Vielä niitä ei sieltä löydy.

Kerromme webinaareista, muista tapahtumista ja varsinaisista materiaalien sisällöistä lisää Ryytimaan omassa uutiskirjeessä. Mukana on myös vastauspalsta, jossa vastaamme meille jo tulleisiin kysymyksiin. Lähetämme uutiskirjettä 4–6 kertaa tulevan kahden vuoden aikana. Ensimmäinen varsinainen uutiskirje lähetetään tammikuun lopulla.

Valtakunnallista tiedonvälityshanketta toteutetaan yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton Kestävät kylät -hankeperheen (Itä-Suomessa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla) sekä LUMOAVA -hankkeen (Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Karjalassa) kanssa.
Lisäksi etsimme yhteisöllisestä viljelystä kiinnostuneita kyliä myös muualta Suomesta. Tervetuloa mukaan!

Ryytimaa – Resurssiviisas yhteisöviljely paikallisyhteisöjen tukena -hanke rakentaa paikallista ruokaturvaa sekä edistää paikallista varautumista. Ryytimaata rahoittaa Euroopan maaseuturahasto 2023–2027.

logot EU, ELY, MSL

Ota yhteyttä

Heli Kallio-Kauppinen tiedottajana vastaa kysymyksiin hankkeen hallinnosta, tapahtumista ja toimittaa tuotettua materiaalia. Mari Korhonen asiantuntijana kertoo Ryytimaan sisällöstä, viljelymenetelmistä sekä yhteisöpuutarhoista.

Tulevia Ryytimaa-tapahtumia

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje