Jäteratkaisuja

Bokashi -sisäkompostointi

Kotitalouksissa syntyvän biojätteen kompostointi on ekoteko. Kompostoimalla säästät sekä luontoa että kustannuksia.  Hyvä keino kompostointiin on perinteinen lämpökompostori, mutta sen rinnalle on syntynyt myös muita kompostointitapoja.

Sana bokashi tulee japanin kielestä ja tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Se kuvaakin hyvin bokashi-kompostoinnin toimintaperiaatetta, koska siinä biojäte hajoaa nopeasti ja hajuttomasti maitohappokäymisen avulla. Bokashi-kompostoinnissa keittiöjätteet pilkotaan ja tyhjennetään päivittäin ilmatiiviiseen astiaan, päälle ripotellaan maitohappobakteereja sisältävää rouhetta. Kun astia on täynnä, se jätetään pariksi viikoksi huoneenlämpöön odottamaan. Sinä aikana bakteerit hajottavat jätettä niin, että kun se sekoitetaan vanhaan multaan, jäte muuttuu parissa viikossa valmiiksi mullaksi.

Bokashi-kompostoinnin etuna tavalliseen kompostointiin nähden on sen tarvitseman tilan vähyys. Bokashi-ämpäriä voi säilyttää vaikka keittiön tai kodinhoitohuoneen nurkassa. Multaan sekoittaminen toki vaatii enemmän tilaa, mutta sen voi tarvittaessa hoitaa ulkona. Bokashi-kompostointi tuottaa ravinteikasta multaa, joka jo valmiiksi sisältää maaperän kannalta tärkeitä mikrobeja. Lisäksi bokashi-kompostoinnin etuna tavalliseen kompostointiin verrattuna on se, että kasvihuonekaasuja syntyy todella vähän.

Bokashi-kompostointiin tarvitset innostuksen lisäksi vähimmillään vain pari tiivistä, kannellista ämpäriä sekä maitohappobakteereja sisältävää rouhetta. Innokkaimmat bokashoijat valmistavat rouheenkin itse. Bokashi-kompostointi sopii hyvin myös kylän yhteiseksi jutuksi. Joko aletaan?

Yhteisjäteastiat

Kylä, asuinyhteisö tai naapuriporukka voi hankkia yhteisen jäteastian esim. poltettavalle jätteelle. Usein myös jäteyhtiöt suosittelevat kotitalousjätteiden yhteisastioita.

Tuupovaaran Heräjärven kylällä on yksi yhteinen jätepiste, jonne kaikki kyläläiset ja kausiasukkaat tuovat poltettavat jätteensä. Jo yli kaksikymmentä vuotta kestänyt jätteiden yhteiskeräys on pikku hiljaa koonnut kaikki kyläläiset yhteiseen jäterinkiin. Kyläyhdistyksen jäsenmaksu on samalla jätemaksu. Poltettavien jätteiden yhteiskerääminen on innostanut myös kimppoihin, kun viedään muita jätteitä kunnan tai Ringin keräyspisteisiin.

Juuan Timanttikylillä kylätalon pihaan rakennettiin kokonainen lajittelupiste. Kaikkien kyläläisten käytössä olevasta pisteestä löytyy omat astiat metallille, lasille, muoville, kartongille ja paperille. Saman jätepisteen toisella puolella sijaitsee kesäasukkaiden sekajätteen aluekeräyspiste. Lisäksi osa kylätalon läheisyydessä sijaitsevista talouksista perusti samana yhteyteen jätekimpan sekajätteelle. Useamman talon yhteisellä kimpalla on lajittelupisteen yhteydessä oma, lukittu osastonsa.

Paltamossa Kiehimänsuulla kylätalon ja sen pihapiirin asukkaiden biojätteiden lajittelun jarruna oli kompostorin puute. Uuden tehdastekoisen kompostorin hankinnan sijaan kyläläiset päättivät rakentaa kompostorinsa itse. Valmiiden ohjeiden ja rakentajien omien ratkaisujen yhteisvaikutuksesta, pääosin nurkista löytyneestä kierrätystavarasta valmistui lähes yhdessä päivässä komea kompostori! Rakennuspuuhien ohessa hiiletettiin pihan risut kompostin hajusiepoksi.