ITE käsillä – Villikäsityön vuosi 2016

ITE-taide, Taide, Blogi

Kirjoittaja: Raija Kallioinen

ITE-taide on Maaseudun Sivistysliiton pitkänmatkanjuoksu, joka sai lähtölaukauksensa parikymmentä vuotta sitten. Suomalaisen nykykansantaiteen aarreaitta on ehtymätön. Vuonna 2016 ”villikäsityö” hurmasi katsojansa ITE-museossa, Pehmeä taide -kirja näki päivänvalon, Metsästysmuseon näyttely veti kymmentuhantisen yleisön, Saimaan rannoilta löydettiin uusia tekijöitä enemmän kuin unelmoitiin ja Karhufestivaali osoitti vetovoimansa Ilomantsissa. Kansainvälisistäkin yhteyksistä pidettiin huolta. Murhetta toi ITE-taiteen vaikuttajan Erkki Pirtolan yllättävä poismeno.Johanna Sepän vapaavirkkausta.

”Villikäsityö” nousi vuonna 2016 hauskaksi ja yleisönsä valloittaneeksi käsitteeksi. Villikässä lähti leviämään Kokkolassa kesällä järjestetyn näyttelyn myötä. Kuraattori Minna Haveri kokosi ITE käsillä -näyttelyyn teoksia, jotka on tehty perinteisin käsityön tekniikoin, materiaalein ja välinein. Kekseliäät tekijät ovat kuitenkin irrotelleet hulvattomuuksiin asti vailla ”normaalin” käsityön käytännöllisiä tarkoituksia.

Villikäsityön imuun pääsi mukaan kautta maan osallistumalla ITE-patalappujen kisaan. Villitykset jatkuvat, kun näyttely siirtyy seuraavaksi Ouluun. Tällä kertaa yleisöä tullaan kutsumaan villinukkien värkkäykseen, ja mukaan on tulossa osallistujia erilaisista kulttuuritaustoista.

Käsityöpohjaisiin tekniikoihin perustuvaa taidekenttää saatiin myös kansien väliin. MSL tuotti Minna Haverin kirjan Pehmeä taide. Kirja esittelee lankatekniikoita käyttäviä suomalaisia taiteilijoita niin kuvataideammattilaisten kuin neulegraffareiden ja ITE-taiteilijoidenkin joukosta. Nykyneule yllättää!

Metsästysmuseo: ”Tämän veroista ei löydy”

Yleisöryntäys! ITE-näyttely veti yli 10 000 kävijää Metsästysmuseoon.

ITE-museo on liikkuva museo. Se tarkoittaa, että tuotamme näyttelyitä yhdessä muiden museoiden kanssa kautta maan.

Vuoden 2016 pääkumppanin, Riihimäellä sijaitsevan Suomen Metsästysmuseon kanssa toteutimme viime kesänä ITE metsällä ja savannilla -näyttelyn. Aiheena oli kotoinen ja eksoottinen eläimistö. Talvisydämen ajaksi näyttely siirtyi ITE-museoon Kokkolaan.

Näyttely veti Riihimäelle yleisöryntäyksen – yli 10 000 kävijää, parikymmentä prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. ”Tämän veroista ei löydy kalentereistamme”, sanoi Metsästysmuseon amanuenssi Vesa Anttila.

Anttila tiimeineen kokosi näyttelystä esittelyt Tarinakoneen mobiilisovellukseen, jonne tallennettuja kuvatarinoita näyttelyn taiteilijoista voi tutkia vielä jälkikäteenkin. Sisältöä voi tutkia tästä.

ITE-etsintöjä Saimaan rannoilta Pirkanmaalle

ITE-taiteilijoiden kartoitukset ovat edenneet Etelä-Savoon, jossa luovuuden määrä on lyönyt etsijät ällikällä. Itseoppineita taiteentekijöitä löytyi alueelta ensimmäisen puolen vuoden kuluessa peräti 55. Se on enemmän kuin koko kaksivuotiselle ITE Saimaalla -hankkeelle uskallettiin asettaa tavoitteeksi!

Pirkanmaalla saatiin niin ikään alkuun ITE-kartoitushanke. Kenttätyöt käynnistyvät alkuvuonna 2017, ja alueen nykykansantaidetta tullaan näkemään Tampereen taidemuseossa Suomi 100 -ohjelmistoon kuuluvan Kansan asialla -näyttelyn yhteydessä.

Karhufestivaali juurtuu Ilomantsiin

Kolmatta kertaa Ilomantsissa järjestetty Karhufestivaali houkutteli puunveistäjät tekemään tulkintoja suhteestaan karhuun teemalla Mie ja karhu. Tapahtuma tavoitti liki 3 000 kävijää ja näyttää siis vakiinnuttavan paikkansa Suomen itäisimpänä kulttuurifestivaalina.

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna festaria vietetään teemalla Metsän kansaa. Potkua tapahtumaan tuo karhunveiston maailmanmestaruuskilpailu sekä Vaara-Karjalan Leaderin samaan aikaan järjestämä Maailman Suurin Villiruokafestari.

R.I.P. Erkki Pirtola

Erkki Pirtola

Surullinen menetys ITE-taiteen kentillä koettiin, kun tammikuussa saatiin yllättävä viesti Erkki Pirtolan poismenosta.

Pirtola liikkui luonnikkaasti taiteen särmikkäillä rajamailla. Hän osallistui Maaseudun Sivistysliiton järjestämiin ITE-taiteen etsintöihin alusta alkaen, tutustui satoihin itseoppineisiin taiteilijoihin, kuvasi videofilmejä tuhansia tunteja, osallistui näyttelyihin, kiersi luennoimassa ja kirjoitti ITE-taiteesta kaikkiin vuosijulkaisuihimme. Erkki oli avarakatseinen etsijä, taidevaikuttaja ja ystävä.

Erkki Pirtolan taiteellisesta työstä valmistellaan nyt kirjaa. Tekijäkuntana ovat Veli GranöLiisa Heikkilä-Palo ja Seppo Knuuttila taustavoimanaan ITE-taiteen kannatusyhdistys ITE ry.

ITE-taide käy kansainvälistä keskustelua

Nykykansantaiteilija Erkki Pekkarinen ja tuohipuku. Kuva Veli Granö.

Suomalaiset ITE-taiteen asiantuntijat ovat toimineet pitkäjänteisesti outsider-taiteen eurooppalaisessa yhteistyöverkostossa EOA:ssa. Sen kautta on syntynyt kohtaamisia, jotka ovat avanneet väyliä suomalaisen nykykansantaiteen esittelylle maailmalla samoin kuin tuoneet kansainvälisiä virtauksia Suomeen. Tänä vuonna verkosto kokoontui Puolassa teemanaan outsider-taiteen kokoelmat.

Maailman pienimmät tuohivirsut, asikkalalaisen ITE-taiteilijan Erkki Pekkarisen taidonnäytteet, läksivät kaksivuotiselle näyttelykiertueelle Britanniaan. Kansainvälinen Radical Craft -näyttely kiertää saarivaltakunnassa peräti kahdeksalla paikkakunnalla. Pekkarinen on näyttelyn ainoa pohjoismainen taiteilija.

Sveitsiläinen keräilijäpariskunta Korine ja Max E. Ammann iskivät silmänsä ITE-taiteeseen jo 1990-luvun lopulla. He ovat vierailleet Suomessa lukuisia kertoja ja hankkineet ITE-taidetta kansainväliseen kokoelmaansa. Serlachius-museoiden uunituore kirja Exploring – Retkiä ITE-Suomessa esittelee 25 kokoelmaan kuuluvaa ITE-taiteilijaa, joiden tuotannosta Ammannit ovat valmistelemassa kiertuetta Keski-Eurooppaan.

ITE-museo pitää huolta Maija ja Volker Dallmeierin lahjoituskokoelmasta, joka sisältää eurooppalaista naiivia ja outsider-taidetta. Kokoelmaa esitellään säännöllisesti kotimaisen ITE-taiteemme rinnalla. Vuonna 2016 näki päivänvalon Kaustisen kunnan kustantama Dallmeier-kokoelman synnystä kertova uutuuskirja Elämää taiteen parissa.

Kiitämme tuesta

ITE-taiteen projekteja tukivat vuonna 2016 mittavimmin Kordelinin Säätiö, Keskitien Tukisäätiö ja Koneen Säätiö. Kartoitushankkeita rahoittivat Leader Piällysmies, Leader Rajupusu ja Pirkanmaan ELY-keskus. Kiitämme lämpimästi tuesta!


ITE-kirjaimet

ITE-taide (lyhenne ITE, itse tehty elämä) on suomalaista nykykansantaidetta, arjen ympäristöissä syntyvää omaperäistä luovuutta. Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta 1990-luvun lopulta lähtien, julkaissut siitä kirjoja, esitellyt sitä sekä kotimaassa että kansainvälisissä yhteyksissä sekä kartuttanut laajan ITE-kokoelman.