Ajankohtaista

Metsän elämää ITE-näyttelyssä Kokkolassa

ite-metsalla-ja-savannilla-julkka-web

Alpo Koivumäen Sapelihammaskissa. Kuva Hannu Paju.

Suomalaisen metsäkansan kättenjäljet näkyvät 3.11.2016 avattavassa näyttelyssä ITE-museossa Kokkolassa.

ITE metsällä ja savannilla -näyttelyssä esitellään maalauksia, piirroksia, puuveistoksia ja tekstiilitöitä, joiden innoittajina on toiminut suomalainen luonto eläimineen ja kasveineen, erätaitoineen ja metsästyksineen. Kotimaisen faunan lisäksi nähdään myös välähdys savannin eläimistä.

Näyttely on koottu yhteistyössä Suomen Metsästysmuseon, ITE-museon ja Maaseudun Sivistysliiton kesken. Kesällä näyttely veti Riihimäelle Metsästysmuseoon ennätysmäiset yli 10.000 kävijää.

Kokkolassa kokonaisuus on esillä hieman eri muodossa. Mukana on mm. hylkeenmetsästystä esittelevää aineistoa K.H.Renlundin museon kokoelmista.

Näyttelyn avajaisia vietetään ITE-museossa retkeilyn merkeissä paistamalla makkaraa ja nauttimalla nokipannukahvit. Lohtajan partiolaiset kertovat ja opettavat kävijöitä pienimuotoisten eränkävijätaitojen salaisuuksiin. Tilaisuus on torstaina 3.11.2016 klo 17–20 ITE-museossa Kokkolan Museokorttelissa osoitteessa Pitkänsillankatu 28.

ITE Metsällä ja savannilla
3.11.2016–26.2.2017
ITE-museo, Kokkola

*****

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. Lyhennesana ITE viittaa sanayhdistelmään “Itse Tehty Elämä”. Välitön, kouluttamaton, jukuripäinen luomisen riemu ja tyyli nostaa esiin metsiemme sekä pirttien kätköistä aivan uuden alkuvoimaisen “taideheimon”. Itse Tehty Elämä viittaa tekijöiden itseoppineisuuteen, omaperäiseen luovaan ilmaisuun ja usein intohimoiseen, elämäntavaksi asti laajenevaan taiteen tekemiseen.

*****

ITE-museo on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämä nykykansantaiteen museo. Sen päätehtävänä on suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen esitteleminen ja edistäminen. ITE-museon näyttelyiden ja ITE-kokoelman keskus on Kokkolassa. ITE-museo tuottaa myös suomalaisen ja kansainvälisen nykykansantaiteen ja outsider-taiteen kiertäviä näyttelyitä ja tapahtumia ns. liikkuvana museona.