Kaksi vuosikymmentä ITE-taiteilijoiden etsintää ja esille nostamista

EU:n maaseuturahoitus on mahdollistanut tämän pitkäjänteisen työn – siitä kiitoksemme!

Mistä kaikki alkoi?

Tällä arkistosivulla kerromme Maaseudun Sivistysliiton eri puolilla Suomea tekemistä ITE-taiteilijoiden kartoituksista.

Ainutlaatuinen urakka melkein koko Suomi on haravoitu

Olemme kartoittaneet ITE-taiteilijoita vuodesta 1998 alkaen. Aluksi etsintöjä tehtiin valtakunnallisesti Itse tehty elämä -nimisessä hankkeessa yhteistyössä Kaustisella toimivan Kansantaiteenkeskuksen kanssa. Sittemmin on toteutettu maakunnallisia kartoituksia pääosin MSL:n vetovastuulla, osassa hankkeissa roolinamme yhteistyökumppanuus.

Kartoitustyö pantiin aluksi käyntiin opetusministeriön ja säätiöiden tuella. Sittemmin rahoitusta on saatu Euroopan maaseuturahastosta ELY-keskusten ja Leader-yhdistysten kautta. EU-rahoitusta on kanavoitunut kartoitushankkeiden kustannuksiin kaikkiaan runsaat 2,8 miljoonaa euroa. Itseoppineista taiteentekijöistä on saatu kaikkiaan parituhatta vihjettä. Satoja taitajia on päästy kartoituksissamme haastattelemaan ja nostettu heidän taidettaan yleisön tutustuttavaksi.

Lähes koko Suomi on käyty ITE-kartoituksissa jo läpi. Etsinnät ovat ulottuneet pienimmistä sivukylistä maakuntakeskuksiin. Tutkittuja alueita ovat Varsinais-Suomi, Kainuu, Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Lappi, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Etelä-Savo ja Pirkanmaa. Parhaillaan kartoitetaan Satakunnan, Hämeen ja Pohjois-Savon ITE-taidetta. Tulevien vuosien työmaana on vielä jäljellä Uusimaa ja saaristo.

Kartoitusten ensi vaiheessa levitimme lehdistön ja kulttuurikentän aktivistien kautta etsintäkuulutuksia kautta Suomen. Pyysimme ilmiantoja omaperäisistä arjen luovuuden visuaalisista ilmentymistä. Saimme kymmenittäin kirjeitä ja valokuvia. Palkkasimme kenttäkiertueelle kuvataiteilija Erkki Pirtolan, josta tuli arvostettu ITE-taiteen tallentaja ja tulkki sekä taiteilijoiden uskottu hengenheimolainen. Hän työskenteli kaikissa kartoitushankkeissamme elämänsä loppuun saakka, vuoteen 2016.

Vain Uusimaa puuttuu!

Kartoitushankkeisiin on sisältynyt itseoppineiden taiteilijoiden etsimistä, heidän haastattelujaan ja tuotantonsa dokumentointia, taidenäyttelyitä ja kirjojen julkaisemista.

Maaseudun Sivistysliitossa ITE-kartoitustyötä johti aluksi kulttuuritoimenjohtaja Liisa Heikkilä-Palo ja nyttemmin Helka Ketonen. Kulttuurituottaja Raija Kallioinen on alusta alkaen ollut toiminnassa keskeisesti mukana. Kartoituksissa on työskennellyt kymmeniä aiheeseen vihkiytyneitä osaajia koordinaattoreina ja kartoittajina.

Kaksikymmentä vuotta maaseutuhankkeissa mukana olleena ITE-Pirkanmaa teki minuun vaikutuksen aidolla maaseutu-kaupunki-vuorovaikutuksellaan: kylien ITE-taidetta ihasteltiin Tampereen taidemuseossa, mikä varmasti herätti lämpimiä ajatuksia urbaaneissakin näyttelykävijöissä. Toisaalta maaseudun tekijät pääsivät tutustumaan myös maamme toiseksi suurimman kaupungin monipuoliseen ITE-taiteeseen ja -tekijöihin. Kupla-Suomessa hatunnosto kaikille vuorovaikutuksen rakentajille!

Petri Rinne, toiminnanjohtaja, Leader Joutsenten Reitti

Näin ovat ITE-taiteen kartoitukset edenneet

1998–2001 toteutui koko Suomeen ulottunut yleinen kartoitus Maaseudun Sivistysliiton ja Kansantaiteenkeskuksen Itse tehty elämä -projektina. Kameransa kanssa vihjeiden jäljille lähetettiin Erkki Pirtola. Pirtolan ja Veli Granön kuratoimat näyttelyt järjestettiin Kaustisella, Kajaanin taidemuseossa, Raumalla Lönnströmin taidemuseossa ja Helsingissä Taidemuseo Meilahdessa.  Julkaisuina syntyivät ITE-ilmiötä kattavasti esitellyt Itse Tehty Elämä ITE – DIY Lives sekä vuosikirjojen sarjan avanneet ITE rajoilla ja ITE käsillä.

2002–2004 Varsinais-Suomessa ja Viron Hiidenmaalla toteutettiin Kansankulttuurit kohtaavat -hanke. Someron kaupungin hallinnoimassa Interreg-rahoitteisessa hankkeessa Arto Tuominen ja Vesa Girs kartoittivat nykykansantaidetta ja kansankulttuuria, MSL oli yhteistyökumppanina. Tuotoksina syntyi Somerolla järjestetty Kalakukkoa kultalautasella -näyttely sekä ITE paikalla -kirja.

2004–2006 Pohjanmaalla ns. ALMA-alueella toteutui ITE Pohjanmaalla -hanke Kansanmusiikkisäätiön hallinnoimana ja MSL:n kumppanuudella. Hanketta koordinoi Lauri Oino. Tuloksina syntyi ITE lakeuksilla -kirja ja Kansantaiteenkeskuksessa Kaustisella järjestetty Leheemiä ja itikoota -näyttely.

2006 vietiin läpi ITE Pohjois-Pohjanmaalla -hanke Leader+ -rahoituksella.  Koordinaattorina toimi Elina Vuorimies. Hankkeen tuotoksena järjestettiin Pohjalainen ITE -näyttely Ylivieskassa.

2006–2007 etsittiin itseoppineita kansantaiteilijoita ITE jokivarsilla -hankkeessa Pohjois-Pohjanmaalla. Hanketta rahoittivat Pohjois-Pohjanmaan liitto ja TE-keskus. Koordinaattorina työskenteli Lauri Oino. Hankkeessa syntyi näyttelyt Yli-Iin Kierikkikeskukseen ja Nivalan Tillari-galleriaan. Yhteistyössä edellisen hankkeen kanssa syntyi kirja ITE jokivarsilla.

2005–2007 toteutuivat ITE Kainuu – luovat vaihtoehdot -esiselvitys ja -kartoitus. Tuloksia esiteltiin Kajaanin taidemuseossa ja laajalti maakuntaan ulottuneessa näyttelyiden sarjassa. Kainuun ELY-keskuksen rahoittama ja Elina Vuorimiehen ja Pirjo Immosen koordinoima hanke tuotti myös kirjan ITE korvessa sekä alueen ITE-taidekohteiden kartan.

2008 ja 2009–2010 toteutettiin Pohjois-Karjalassa kolmen eri Leader-yhdistyksen rahoituksella ensin esiselvitys ja sitten ITE Vaaroilla -hanke. Koordinaattorina toimi Minna Tuuva. Syntyivät näyttelyt Honkavaaran perinnepihaan, Kourukosken erämatkailuyritykseen Nurmekseen, Ilomantsin Parppeinvaaran runokylään sekä yleisölle avoinna pidettyihin pihapiireihin. Videokoosteen ja matkailukartan lisäksi syntyi ITE vaaroilla -kirja.

2007 ja 2008–2010 Keski-Suomessa toteutuivat limittäin kartoitushankkeet ITE esillä ja ITE keskellä sekä uusiosoittimia esitellyt ITE Soi & Esillä. Leader-rahoitteisissa hankkeissa toteutettiin tapahtumia, työpajoja, ITE-kartta, pienimuotoisia näyttelyitä sekä näyttelyt Saarijärven ja Keuruun museoihin. ITE leikkaa -näyttely Saarijärven museossa sisälsi ainutlaatuisen Loven Bohatus -installaation Vilho Halmetkarin elämäntyönä syntyneestä lovileikkaustaiteesta. Keuruun museon näyttely painottui Ilmari ”Imppu” Salmisen taiteeseen. Hankkeiden yhteisenä tuotoksena toteutui ITE keskellä -kirja. Koordinaattoreina toimivat Marjo-Riitta Simpanen, Lauri Oino, Kirsi Hänninen ja Elina Vuorimies.

2009–2013 Lapin ELY-keskus rahoitti ITE Lapissa -esiselvityksen ja sitä seuranneen laajan hankkeen. Koordinaattorina toimi Elina Vuorimies. Tuloksina syntyi videodokumentaatioita, lehtiä, ITE-kohteiden kartta ja ITE Lapissa -kirja. Toteutettiin näyttelyt Hurjat ukot ja akat Luontokeskus Kellokkaassa Äkäslompolossa, ITE titityy Aineen Taidemuseossa Torniossa, ITE tuntureilla Siidassa Inarissa sekä Arktinen ITE Rovaniemen taidemuseo Korundissa. Pohjoismaisen Kulttuurirahaston tuella tuotiin esille myös islantilaista nykykansantaidetta.

2011–2014 Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella järjestettiin ITE kaakossa -hanke, jota rahoitti Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Koordinaattorina toimi Minna Tuuva. Saatiin aikaan tapahtumia, videodokumentaatioita, lehti, ITE-pihapiirien kartta, Parikkalan Patsaspuiston teosten inventointi ja kunnostuksia sekä ITE kaakossa -kirja. Suurimmat näyttelyt olivat Arvaa mitä! Stockforsin ruukilla Pyhtäällä, Kyl mie ITE Galleria Pihatossa Lappeenrannassa ja suomalais-puolalainen Paratiisin hedelmiä -näyttely Etelä-Karjalan taidemuseossa.

2016–2018 kartoitettiin eteläsavolaista nykykansantaidetta ITE Saimaalla -hankkeessa. Erillinen esittelyhanke toi alueen kansanluovuutta yleisön nähtäville ITE puusta -näyttelyssä Metsämuseo Lustossa, kylänäyttelyiden sarjana, tietoiskuina oppilaitoksille ja matkailutoimijoille ja ITE Saimaalla -julkaisuna. Koordinaattoreina hankkeissa työskentelivät Minna Tuuva ja Kimmo Heikkilä. Rahoitusta tuli Piällysmiehen ja Rajupusun Leadereilta.

2017–2018 ITE Pirkanmaalla -hanke nosti esiin Pirkanmaan alueen ITE-taidetta, hyödynsi erityisesti sosiaalisen median kanavia ja tuotti runsain määrin videotallenteita. Kartoituksen tuloksia nähtiin Miälentilat – ITE-taidetta ja hengenheimolaisia -näyttelyssä Tampereen Taidemuseossa ja ITE teossa -näyttelyssä Työväenmuseo Werstaalla sekä ITE teossa -kirjassa. Hanketta rahoitti Pirkanmaan ELY-keskus. Koordinaattorina toimi suomalaisesta nykykansantaiteesta väitellyt taiteen tohtori Minna Haveri ja kartoittajina Mikko Kallio, Leena Peltokangas ja Lauri Seppä.

2019–2021 toteutetaan ITE-taiteen kartoituksia Satakunnassa ja Hämeessä. Alkuun pääsee myös kartoitustyö Pohjois-Savossa. Näiden hankkeiden erityispiirteenä on tavoite saada ITE-taiteen kohteita mukaan maaseudun matkailupalveluihin. Satakunnassa toiminta saa osarahoituksen Leader-yhdistyksiltä, ja kartoittajina toimivat Veli Granö ja Elina Vuorimies. Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella rahoittajana on Hämeen ELY-keskus, ja koordinaattoreina toimivat Paula Susitaival ja Juho Haavisto. Pohjois-Savon ELY-keskuksen rahoittama uusin kartoitustyö alkaa maaliskuussa 2021.

Yhteystiedot

ITE-taiteen kartoitushankkeista vastaa Maaseudun Sivistysliiton taidetiimi. ITE-taiteen sisällöissä on alusta alkaen keskeinen henkilö ollut kulttuurituottaja Raija Kallioinen. MSL:n taidetoimintaa johtaa kulttuurijohtaja Helka Ketonen.

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje