Ajankohtaista

ITE metsällä ja savannilla -mobiilisovellus avattu

ITE metsällä ja savannilla Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä 2016.Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä näyttelyiden vieras saa vaivattomasti lisätietoa taiteilijoiden taustoista – taskukoossa! Älykännykällä voi QR-koodin avulla katsoa filminpätkiä, kuvia ja tarinoita taiteilijoista. Mobiilipalvelu on otettu ensiksi käyttöön museon oman trofeekokoelman esittelyyn ja nyt myös ITE metsällä ja savannilla -näyttelyyn.

Tutustu ITE-näyttelyn Tarinasoittimeen tästä.

 

Suomen Metsästysmuseon amanuenssi Vesa Anttila taustoittaa, mikä Tarinasoitin on ja miten se on otettu palvelemaan museon asiakkaita.

Seinätön museo ja taskuun sopiva Tarinasoitin

Metsästysmuseo otti kesällä 2014 käyttöön Suomen museoliiton Seinätön museo -mobiilipalvelun ensimmäisten joukossa. Sen avulla pääsee tutustumaan Jaakko Ojanperän merkittävään trofeekokoelmaan sähköisesti.

Koskaan ennen museot eivät ole päässeet yhtä lähelle kävijöitä kuin nyt – heidän taskuihinsa. Museoasiakas saa – ainakin osan – näyttelyä taskuunsa ja voi tutustua siihen vielä myöhemminkin. Seinätön museo -mobiilipalvelusta luotiin lisäksi Jaakko Ojanperän näyttelysalissa toimiva lokaali kohdesovellus. Trofeekokoelman laji- sekä kaatotiedot esitetään salissa kosketusnäytöiltä. Trofeiden perustietojen lisäksi järjestelmään on linkitetty eläinten Wikipedian tiedot.

Tarinasoitin soittaa nyt ITE-taidetta

ITE metsällä ja savannilla -näyttelyn taustamateriaali tuotettiin Tarinasoitin-sovelluksella. Osaltaan juuri edesmenneen kuvataiteilija, dokumentaristi ja taiteen moniottelija Erkki Pirtolan runsas videomateriaali kannusti kokeiluun. Videodokumentit ITE-taiteilijoista luovat välähdyksen tekijöiden omaehtoisesta äänestä sekä motivaatiosta tehdä taidettaan. Myös Maaseudun Sivistysliiton tuottama www.itenet.fi -sivusto tarjosi runsaasti tekstejä ja kuvia taiteilijoiden esittelyyn.

Tarinasoittimen avulla näyttelyn taustoittaminen voitiin tehdä huomaamattomasti, likaa tyrkyttämättä ja jättäen tilaa asiakkaan omalle näyttelyyn tutustumiselle ja tulkinnalle.

Miten Tarinasoitin palvelee näyttelyvierasta?

Näyttelyn taiteilijoihin pääsee tutustumaan museossa QR-koodin kautta. Jokaisella näyttelyyn osallistuvalla taiteilijalla on oma QR-koodi. Katsoja löytää mielenkiintonsa kohteena olevan aineiston näin vaivattomasti juuri oikealla hetkellä.

Tyypillisesti QR-koodeilla halutaan välittää osoitelinkki mobiileihin päätelaitteisiin. Asiakas voi lukea koodin älypuhelimensa viivakoodin lukijalla, joka puolestaan osaa avata koodiin kirjoitetun osoitteen suoraan www-selaimeen. Käyttäjä pääsee siis nopeasti halutulle Internet-sivulle ilman osoitteen kirjoittamista. Mobiililaitteilla kirjoittaminen on yleisesti hyvin hidasta ja QR-koodin hyödyntäminen nopeuttaa sivuille pääsyä huomattavasti. Nykyaikana käsillä oleva kärsimättömyys selata sivustoja ja hakea juuri oikeaa kohtaa verkkosivustolta vältettiin tarkan linkityksen kautta. Varmaankin kaikille on tuttua tuskastuminen hakiessaan kännykällä jonkin kaupallisen yrityksen yhteystietoja tai aukioloaikoja. Julkisessa tilassa kuten museossa tarmo selata kännykällä nettisivuja onkin erityisen alhainen.

ITE Metsällä ja savannilla -näyttelyn mobiili sisältö pyrittiin pitämään asiakasystävällisenä. Videomateriaalien maksimipituudeksi määriteltiin kaksi minuuttia ja tekstien pituudeksi neljäsosa konekirjoitusliuskaa.

Jokaisen ITE-taiteilijan teokset ovat kuvina selattavissa esittelyn yhteydessä, ja osaltaan näyttelyyn tutustumista helpottaa se, että teoksien sijainnin voi tarkastaa Metsästysmuseon näyttelyn sisäkartasta, jossa kerrotaan alue missä ko. taiteilijan työt löytyvät.

Seinätön museo ja Tarinasoitin vievät vaivattomasti löytöretkille

Suomen museoliiton tarjoaman Seinätön museo -mobiilioppaan taustalla on helsinkiläisen Momeon kehittämä Tarinasoitin-alusta. Tarinasoitin on selainpohjainen sovelma, jonka avulla käyttäjä voi tutustua kohteista tehtyihin esittelyihin. Tarinasoittimen käyttö ei tarvitse erillisten sovellusten lataamista, vaan sisältö on heti käytettävissä älypuhelimen selaimella.

Mediaopas voidaan sovittaa ulkonäöltään vastaamaan muuta digitaalista sisältöä. Logot, värimaailma, fontit sekä taustakuvat muodostavat tutun ilmeen mediaoppaalle. Tarinasoittimella voi helposti tuoda esimerkiksi näyttelyn tai tapahtuman kohde-esittelyn kävijöiden kokemusta rikastuttamaan. Sovelluksen käyttö ei vaadi erikoisosaamista, perehtymiseen riittää muutama tunti. Lopputulos on kiinni koostettavien valokuvien, tekstien ja videoiden laadusta.

Tarinasoittimella voidaan välittää monenlaista sisältöä. Peruslähtökohtana on ollut asioista kertominen, ja tämän rinnalle on tuotu tarinankerrontaa tukevia elementtejä. Tuetut mediatyypit ovat kuvat ja audioon ajastetut kuvasarjat, audiot ja niiden tekstitys, videot, tekstit, sisä- ja ulkokartat sekä näiden erilaiset yhdistelmät. Myös paikkatiedon käyttäminen sitä tukevissa puhelimissa on hyödynnettävissä.

Sisältöä voidaan helposti päivittää ja laajentaa sekä lisätä uusia kieliversioita.

Seinätön museo -reitit ovat helppokäyttöisiä mobiilioppaita, joilla voi tutustua museoiden sisältöihin ja kulttuuriympäristökohteisiin paikasta riippumatta. Reitit kertovat esimerkiksi näyttelyistä, esineistä, puistoihin sijoitetusta julkisesta taiteesta, arkeologisista kohteista tai kulttuurimaisemista.

Kirjoittaja Vesa Anttila on Suomen Metsästysmuseon amanuenssi

Lisätietoa Tarinasoittimesta: vesa.anttila(at)metsastysmuseo.fi

 


ITE metsällä ja savannilla 12.5.–18.9.2016
Suomen Metsästysmuseo
Tehtaankatu 23, Riihimäki
Avoinna 12.5.–31.8.2016 ti–su 10–17, syyskuussa ti–su 10–16
Liput 6 € / 4 € / 3 €, perhelippu 12 €
Ks. tarkemmin www.metsastysmuseo.fi

Näyttelyn tiedote täällä.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen Metsästysmuseon, ITE-museon ja Maaseudun Sivistysliiton kesken.