Tapahtumat

Miälentilat, Tampereen taidemuseo

MIÄLENTILAT
ITE-taiteilijoita ja hengenheimolaisia Pirkanmaalta
18.11.2017–25.2.2018

ITE-taiteilijoilla on tekevät kädet ja keksivä mieli. ITE-taide on nimensä mukaisesti Itse Tehdyn Elämän taidetta. Se on nykykansantaidetta, joka elää ja kukoistaa luovien ja omaperäisten tekijöidensä tavallisen arjen keskellä. Kansantaiteen kentällä ITE-taiteilijat ovat oman tiensä kulkijoita, joille tutulta polulta harhautuminen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

ITE on paitsi taidekäsite myös ihmiskäsitys. Se on omatoimisuutta, yrittelijäisyyttä ja itseilmaisua korostava elämäntapa. ITE-taide ei merkitse pakoa arjesta, vaan on tekijänsä jokapäiväisen elämän keskeinen sisältö.

Näyttelyssä pohditaan mikä on ITE-taiteen kasvualusta; löytyykö se  kansankulttuurista ja kätevyydestä vai yksilöllisistä mielen syvyyksistä. Entä mikä erottaa ja yhdistää ITE-taiteilijoita ja ammattilaiskollegoita?


ITE Pirkanmaalla -hankkeessa etsitään ja esitellään alueen itseoppineita taiteilijoita

Vuosien 2017–2018 aikana Maaseudun Sivistysliiton ITE Pirkanmaalla -hankkeessa kartoitetaan ja dokumentoidaan Pirkanmaan itseoppineita nykykansantaiteilijoita. Tavoitteena on löytää alueelta omaperäisiä taiteentekijöitä ja saada kootuksi aineistoa näyttely- ja julkaisutoimintaan, kulttuurimatkailun tarpeisiin sekä arkistoihin. ITE Pirkanmaalla -hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Pirkanmaa ELY-keskus.

Tutustu hankkeeseen: www.itepirkanmaalla.net

Näyttelyt kootaan Maaseudun Sivistysliiton ITE Pirkanmaalla -hankkeessa, jossa Pirkanmaan ELY-keskuksen tuella kartoitetaan ja esitellään alueen nykykansantaidetta vuosina 2016–2018.

Tampereen taidemuseon Kansan asialla -näyttely tutkii, millaisena kuvataide on nähnyt ja näyttänyt kansan, mikä on ollut toivottavaa ja ihannoitua ja mikä ongelmallista ja jopa kauhistuttavaa? Mitä on eri aikoina ja eri maailmankatsomuksissa ollut kansa? Miten taidetta on haluttu tuoda kansalle ja opettaa sille oikea, hyvä maku (ja usein samalla oikea, hyvä elämä)? Myös kansalla on suhde taiteeseen. Siitä ollaan mieltä ja sitä tehdään itse. Varsinkin julkiset taideteokset ja nykytaiteen ilmiöt ovat herättäneet kansan syvissä riveissä kärjekkäitäkin mielipiteitä, joissa taidemaailma on kuullut kunniansa.

Pirkanmaalainen ITE-taide valtaa Kansan asialla -näyttelyn aikaan koko Tampereen taidemuseon pohjakerroksen.

Tampereen taidemuseo
MIÄLENTILAT
ITE-taiteilijoita ja hengenheimolaisia Pirkanmaalta
18.11.2017–25.2.2018
Puutarhakatu 34, Tampere

  


ITE-taide (lyhenne ITE, itse tehty elämä) on suomalaista nykykansantaidetta, arjen ympäristöissä syntyvää omaperäistä luovuutta. Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta 1990-luvun lopulta lähtien, julkaissut siitä kirjoja, esitellyt sitä sekä kotimaassa että kansainvälisissä yhteyksissä sekä kartuttanut laajan ITE-kokoelman.

ITE-museo on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämä nykykansantaiteen museo. Sen päätehtävänä on suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen esitteleminen ja edistäminen. ITE-museon näyttelyiden ja ITE-kokoelman keskus on Kokkolassa. ITE-museo tuottaa myös suomalaisen ja kansainvälisen nykykansantaiteen ja outsider-taiteen kiertäviä näyttelyitä ja tapahtumia ns. liikkuvana museona.