Ilmastoteot

Bokashi-sisäkomposti

Kotitalouksissa syntyvän biojätteen kompostointi on ekoteko. Kompostoimalla säästät sekä luontoa että kustannuksia.  Hyvä keino kompostointiin on perinteinen lämpökompostori, mutta sen rinnalle on syntynyt myös muita kompostointitapoja.

Sana bokashi tulee japanin kielestä ja tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Se kuvaakin hyvin bokashi-kompostoinnin toimintaperiaatetta, koska siinä biojäte hajoaa nopeasti ja hajuttomasti maitohappokäymisen avulla. Bokashi-kompostoinnissa keittiöjätteet pilkotaan ja tyhjennetään päivittäin ilmatiiviiseen astiaan, päälle ripotellaan maitohappobakteereja sisältävää rouhetta. Kun astia on täynnä, se jätetään pariksi viikoksi huoneenlämpöön odottamaan. Sinä aikana bakteerit hajottavat jätettä niin, että kun se sekoitetaan vanhaan multaan, jäte muuttuu parissa viikossa valmiiksi mullaksi.

Bokashi-kompostoinnin etuna tavalliseen kompostointiin nähden on sen tarvitseman tila vähyys. Bokashi-ämpäriä voi säilyttää vaikka keittiön tai kodinhoitohuoneen nurkassa. Multaan sekoittaminen toki vaatii enemmän tilaa, mutta sen voi tarvittaessa hoitaa ulkona. Bokashi-kompostointi tuottaa ravinteikasta multaa, joka jo valmiiksi sisältää maaperän kannalta tärkeitä mikrobeja. Lisäksi bokashi-kompostoinnin etuna tavalliseen kompostointiin verrattuna on se, että kasvihuonekaasuja syntyy todella vähän.

Bokashi-kompostointiin tarvitset innostuksen lisäksi vähimmillään vain pari kannellista ämpäriä sekä maitohappobakteereja sisältävää rouhetta. Innokkaimmat bokashoijat valmistavat rouheenkin itse. Bokashi-kompostointi sopii hyvin myös kylän yhteiseksi jutuksi. Joko aletaan?

Teksti: Reeta Rönkkö