Kulttuuri ja taide yhdistää

ITE-taide, Taide, Blogi

Kirjoittaja: Helka Ketonen

Tuula Huuskon teos Kala (1994) oli mukana Rauman taidemuseossa järjestetyssä Lintu ja kala! -näyttelyssä. Kuva Pekka Agarth.

Vuodenvaihde lähestyy – onko sinun katseesi menneessä vai tulevassa? Vai ehkä molemmissa?

Mitä tulikaan luvatuksi, mitä saimme aikaan ja millaisia ongelmia kenties ratkaisimme? Yksin, yhdessä vai porukalla? Entä mitä opimme, josta nyt jatkamme eteenpäin, levättyämme ensin pitämättömät lomamme, fiilistelemme kaamoksen hämäryyttä kynttilän valossa ja nautimme läheisten ja ystävien seurasta. Tervetuloa vuodenvaihteen loma – sinulle ja minulle!

Maaseudun Sivistysliiton taidetoiminnan on pitänyt vauhdissa kuluneen vuoden ajan sekä ITE-taiteen kartoitukset Uudellamaalla että kylätaiteilijoiden ja paikkasidonnaisen taiteen prosessit luonnossa ja maaseudulla.

Arvokasta kulttuuriyhteistyötä olemme tehneet monen kunnan ja kaupungin alueella, kuten mm. Rauma, Ilomantsi, Kokkola, Oulu, Helsinki, Hanko, Tammisaari, Porvoo, Loimaa, Salo, Parkano, Kauhajoki, Hyvinkää, Suonenjoki – yhdessä laajan ja monialaisen taiteilijakunnan ja paikallisyhdistysten kanssa.

Uusmaalaisen ITE-taiteen kartoituksessa dokumentoimme yli 50 itseoppinutta taiteen tekijää. Kuvassa kirkkonummelainen Anna Penttilä Nukkavierumetsässään. Kuva Heini Heikkilä.

ITE-taidetta ja itse tehtyä elämää

Suuresti iloitsemme siitä, että saimme ehdotuksemme läpi: suomalainen moottorisahaveisto löytyy nyt Elävän perinnön wikiluettelosta, jota Museovirasto Suomessa ylläpitää ja on osa Unescon aineetonta kulttuuriperintöä. Näytösluonteisen moottorisahaveistotapahtuman järjestimme keskellä Helsinkiä osana valtakunnallista Itämeripäivää elokuussa.Komea veistospenkki huutokaupattiin ja siitä saatu tulo lahjoitettiin kokonaisuudessaan Itämeren suojeluun. Ilomantsissa toteutui paikallisten kumppaneidemme ja kunnan kanssa upea karhunveistotapahtuma, nyt jo kymmenettä kertaa. Jälleen oli mukana iso joukko veistäjiä eri puolilta Suomea, konkareita ja uusia tulokkaita, ja saimme hankittua veistosten joukosta myös omaan ITE-taiteen kokoelmaamme komean ”Karjalan voima” -teoksen, jota voit käydä ihailemassa nyt Ilomantsin kunnantalon aulassa.

Valitsimme Vuoden 2023 ITE-taiteilijaksi Alpo Koivumäen Kauhajoelta. Valinnan myötä huomio haluttiin tällä kertaa suunnata ITE-taiteen syville juurille, kokonaisvaltaiseen elämäntapaan, kierrätyksen aatteeseen, pihapiirin täyttävään taideympäristöön sekä taideympäristön tulevaisuuden turvaamiseen. Rakastetun ja arvostetun taiteilijan elämänlanka katkesi vaikeaan sairauteen 13.5.2023. Kiitollisina muistamme häntä.

Maaseudun Sivistysliiton ainutlaatuinen ITE-taidekokoelma täydentyi vuoden mittaan vielä Uudenmaan alueen kartoituskokonaisuudella. Uusia taiteilijatuttavuuksia löysimme yli sata. Heidän arvokasta työskentelyään ja kulttuuriperintöään tallensimme haastatteluin, valokuvin ja videoin runsaalta viideltäkymmeneltä tekijältä ja julkaisimme tuloksia aktiivisesti sosiaalisen median kanavillamme. Kartoituksesta ilmestyy vielä kirja keväällä 2024.

Itämeripäivänä 2023 järjestimme Juha Käkelän ja Leo Löppösen veistonäytöksen Helsingin Kalliossa. Huutokaupalla myydyn merellisen penkkiveistoksen tuotto luovutettiin Itämeren suojeluun. Kuva Raija Kallioinen.
Veistäjä Carw4, Karjalan Voima, Karufestivaali 2023. Kuva Riitta-Johanna Laitinen.

Kulttuurimatkailussa uusia kohteita – myös virtuaalimatkailua

Kotimaisen kulttuurimatkailun parissa Maaseudun Sivistysliitto on kunnostautunut jo vuosien ajan. Suomesta löytyy paljon jännittäviä tutustumiskohteita ja taideilmiöitä, joiden äärelle sekä kotimaiset että ulkomaalaiset matkaajat haluavat löytää. Olemme avanneet kotisivuillemme Visit ITE -sivuston, josta voit etsiä juuri sinulle tai perheellenne sopivan taideympäristön; näihin olet tervetullut vierailemaan ja usein myös taiteilijaa tapaamaan. Ympäristötaiteen teoksia olemme tuottaneet kuluneena vuonna erityisesti harvaan asutun maaseudun alueille, joissa palkkaamamme taiteilijat ovat yhdessä asukkaiden kanssa suunnitelleet ja usein myös valmistaneet yhdessä ympäristöön pysyvästi sijoitetut teokset. Tutustu lisää kylätaidekohteisiin tämän linkin kautta.

Aivan uudenlainen matkailun ja ITE-taiteen kokemisen tapa on kokonaan virtuaalinen matkailu kohteisiin, jotka katoavat tai niihin ei muutoin enää pääse. Tällainen on Maaseudun Sivistysliiton tekemä, Kirkkonummella sijaitsevasta ITE-taiteen klassikkokohteesta tehtävä Elis Sinistön Taivaat, joka julkaistaan tammikuun alussa 2024. Katso tiiseri täältä.

Rohkeasti reunalla!

Oulussa valmistaudutaan jo suureen eurooppalaisen kulttuurin juhlaan, sillä Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, yhdessä lähes 40 pohjoisen kunnan ja kaupungin kanssa. Me yhteistyökumppanit yhdessä Oulu2026-säätiön kanssa valmistelemme tapahtumia, kansainvälisiä ja kotimaisia verkostoja, digitaalisia sisältöjä, matkailukohteita, viestintää ja monenlaisia taide- ja kulttuuritapahtumia jo nyt, sillä viimeistään juhlavuonna Suomeen odotetaan paljon kansainvälisiä vieraita ja suomalaiselle kulttuurille ja taiteelle runsaasti näkyvyyttä. ”Teeman ohjelmisto kertoo elämästä reunalla, elämän reunaehdoista, ilmastonmuutoksesta ja alueesta, jota Eurooppa ei vieläkään ole todella löytänyt.”

Kuvataiteilija Pia Hentusen johdolla koululaiset työstivät keväällä 2023 ”muinaisjäännöstä”. Yhteisvoimin maalatusta Vesilohikäärme-veistoksesta on tarkoitus tulla Oulun lähistölle Sanginsuu–Lapinkangas–Sanginjoki -alueelle luotavan kulttuurimaisemareitin maskotti.

Kohti tulevaa: maa – henki ja elämä

Meillä on mahdollisuus muuttaa suomalaista kulttuurielämää ja sitä kautta identiteettiä monella eri tavalla; olemme jo näyttäneet uudisraivaajaluonteemme ITE-taiteen saralla. Mitä seuraavaksi, mikä on vaikutuksemme ja yhteiskunnallinen tehtävämme 2023–2026–2033? Seuraavien 10 vuoden ajan haluamme taidetoimintamme keskittyvän kannustamaan, tukemaan ja auttamaan ihmisiä kohti itse tehtyä elämää. Teemme tämän rakentamalla taiteella kaaria maaseudun ja kaupunkien välille, niin että ihmiset voivat tehdä turvallisia vierailuja tai hyppyjä tuntemattomaan. ”Tulevaisuuden kansalaistaitoja ja itse tehtyä elämää” on Sivistysliittomme ydin: nyt pyrimme taidetoiminnalla tekemään harvojen herkusta tulevaisuuden kansalaisoikeuden, johon yhä useampi haluaa, uskaltaa ja osaa tarttua. Haluamme palauttaa maailmaan ymmärryksen – ja uskon – että luonnon ja ihmisen yhdessäolo on mahdollista – nyt ja myöhemmin. Taiteilijat/muotoilijat/arkkitehdit + insinöörit/tietotekniikka/yms + tavalliset kansalaiset = YHDESSÄ!

Kiitämme vuoden 2023 rahoittajiamme arvokkaasta tuesta: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulu2026 säätiö, Uudenmaan Leader-ryhmät sekä Keskitien Säätiö.