Moottorisahaveisto juhlistaa Itämeripäivää Helsingin Kalliossa

Taide, Ympäristö, Uutinen
Moottorisahataiteilija Juha Käkelä veiston tuoksinassa.

Tulevan kesän Itämeripäivänä 31.8.2023 moottorisahaveiston mestarit Juha Käkelä ja Leo Löppönen luovat Itämeri-aiheisen veistoksen Helsingin Kalliossa.

Maaseudun Sivistysliiton ja Middle of Nowhere -taidepuiston yhteistyönä tuottama veistonäytös pyrkii lisäämään tietoisuutta meren ekosysteemin haavoittuvaisuudesta. Valmis veistos huutokaupataan tapahtuman tukijan, Huutokaupat.comin, toimesta. Tuotto menee lyhentämättömänä John Nurmisen Säätiölle Itämeren suojelua varten.

Tapahtuma järjestetään Karhupuistossa torstaina 31.8.2023 klo 12.00-19.00. Way Bakeryn ylläpitämästä Karhupuiston lippakioskista voi tapahtuman aikana ostaa kahvia ja pullaa.

Veistäjät

Juha Käkelä

Pirkanmaalainen itseoppinut moottorisahataiteilija Juha Käkelä aloitti sahataiteensa sattumalta rakentaessaan saunaa lahjaksi saamallaan moottorisahalla. Saunan sijaan hän innostuikin veistämään puupölleistä erilaisia hahmoja. Vuosien harjoittelu ja intohimo veistämiseen ovat kehittäneet hänestä kilpailuissa menestyneen taiturin ja moottorisahaveiston arvostetun kouluttajan. Tänä vuonna Käkelä juhlii 25-vuotista veistäjän uraansa. 

”Itämeri yhdistää idän, lännen ja Euroopan. Tämä yhteys on arvokas mahdollisuus, jota tulee suojella tuleville sukupolville. Itämeren ekosysteemi on tärkeää paitsi sen asukkaille myös laajemmalle ympäröivälle alueelle.” – Juha Käkelä

Leo Löppönen

Leo Löppönen on savonlinnalainen Pelle Peloton, joka aloitti moottorisahaveistämisen jo 1970-luvun alussa. Vuosien saatossa hän on menestynyt useissa moottorisahaveiston mestaruuskilpailuissa sekä veistänyt lukuisia tilaustöitä ympäri Suomea. Viimeisen 13 vuoden aikana Löppönen onkin keskittynyt pääsääntöisesti sahataiteeseen ja puusta tekemiinsä keksintöihin. Esimerkiksi Löppösen kehittämä täysin naulaton ekolinnunpönttö ottaa huomioon sekä linnun että ympäristön hyvinvoinnin.

”Minulle Saimaa on Itämerta tutumpi. Puhtaat vedet ovat meille asukkaille rikkaus, jota tulee vaalia. Tämän meidän sukupolvemme on oltava tarkkana, jotta ne säilyisivät meidän jälkeenkin.” – Leo Löppönen

Itämeripäivä

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuoden 2023 Itämeripäivää vietetään 31.8.2023.

Tapahtuman tuottajat

Maaseudun Sivistysliitto on vapaan sivistystyön koulutus- ja kulttuurijärjestö, joka tukee aktiivista kansalaisyhteiskuntaa, luovuutta ja maaseudun elinvoimaa. Työ tehdään taiteen, osallisuuden, ympäristötietoisuuden ja tutkimuksen keinoin.

Middle of Nowhere -taidepuisto on Hyvinkään Kaukasten kylään rakentuva taidepuisto, joka keskittyy esittelemään laaja-alaisesti ITE-taidetta. Taidepuiston tavoitteena on lisätä ITE-taiteilijoiden- ja taiteen tunnettavuutta sekä tuoda esille ITE-taiteeseen liittyviä erikoisia ja kiinnostavia matkakohteita.

Tapahtumaa tukee huutokaupat.com.