Juha Käkelä

Moottorisahaveistäminen on Juha Käkelälle kuin uskontoa ja toteutunutta unelmaa.

”Minulle veistäminen on intohimo. Rakastan kaksitahtibensan käryä ja puun tuoksua. Unelmani on tullut lihaksi.”

Kaikki alkoi 30 vuotta sitten, kun Käkelä näki moninkertaisen Suomen mestarin Arvo Hietalan moottorisahaveistoa markkinoilla Tampereella.

”Aloin haaveilla, että osaisin tehdä samaa itsekin.”

Haave vauhdittui, kun Käkelä sai kolmekymppisenä silloiselta tyttöystävältään moottorisahan syntymäpäivälahjaksi ja kummisedältä tukkipinon savusaunaa varten.

Savusauna ei valmistunut koskaan. Sen sijaan alkoi syntyä puista taidetta.

Nykyään Käkelä tekee veistämistä työkseen. Hänen viimeisimpiä isoja projektejaan on tilaustyökokonaisuus Mayer Turku -telakalla 2020 valmistuneeseen Carnival Mardi Gras -loistoristeilijään. Laivaan syntyi veistoksia burmalaisesta tiikistä.

Alkuun Juha Käkelä veisti puuta pelkällä moottorisahalla. Kun hän ulkomailla veistokisoissa näki, miten muut saivat erilaisia käsityökaluja käyttämällä ilmeikästä jälkeä aikaan, alkoi hänellä itselläänkin välineistö monipuolistua. Nykyään hänellä on apuna muun muassa hiomakoneita ja talttoja. Materiaaleista hän pitää eniten poppelista ja lehtikuusesta.

Luovuuttaan Käkelä ruokkii taidenäyttelyillä ja matkustelemalla. Instagramista ja Facebookista näkee, miten monipuolista jälkeä eri puolilla maailmaa veistäjiltä syntyy.

”Karhuveistoksissa on esimerkiksi venäläisillä, kanadalaisilla ja japanilaisilla aivan omia piirteitä. Me suomalaiset olemme vähän muita jäljessä. Pitäisikin kiriä taiteellisuudessa, ei tehdä vain pönöttäviä, suorassa seisovia karhuja.”

Käkelän suosikkiaiheita veistossa ovat intiaanit ja hevoset. Mieltymystään intiaanihahmoihin hän selittää Tex Willer -sarjakuvilla, ja kiintymys hevosiinkin kantaa lapsuudesta.

”Vaarilla oli hevonen apuna metsätöissä, ja minäkin olin siellä mukana.”

Käkelä on osallistunut Karhufestivaaliin joka kerta, ja ilomantsilaisista antimista hänellä on selkeä suosikki:

”Sultsinat!”

Juha Rikhard Käkelä

Syntynyt 1967.
Asuu Ylöjärvellä, Pirkanmaalla.
Ammatiltaan veistäjä. Tekee veistoksia tilauksesta puusta, lumesta ja jäästä. Myös maalaa sekä opettaa veistoa. Ennen taiteilijauraa oli kirvesmiehenä ja metalliseppänä ja teki entisöintitöitä ja perinnerakentamista.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuosina 2014–2020. Voitti Karhufestivaalilla 2016 moottorisahaveiston suomenmestaruuden teoksella Luonnonlapsi.
Verkkosivut: www.puutarhataide.com
Facebook: Juha Käkelän sahataidetta sekä Juha Rikhard Käkelä
Instagram: 365karhua sekä Rikhard_pilvinen