Kari Onninen

Lahdessa asuva Kari Onninen veistää eniten karhuja, mutta hän pitää myös esimerkiksi moottoripyörien ja lentokoneiden tekemisestä. Oikeaa prätkää hän ei ole vielä hommannut, eikä hän ole itse asiassa koskaan sellaisella ajanut. Huumorilla hän luonnehtii tekemiään puisia moottoripyöriä köyhien versioiksi.

”Moottoripyörän veistämisessä kiehtoo muoto, miten saa sen näyttämään aidolta.”

Onninen näkee veistäjät hyvinkin erilaisina luonteenpiirteiltään, mutta yksi yhteinen tekijä hänestä kaikilla täytyy olla.

”Kyllä tämä touhu jonkinlaista hulluutta vaatii, kun eihän tämä ihan täysjärkistä hommaa ole.”

Onninen on syntynyt ja varttunut Kuhmossa, ja hirsirakentamiseen ja samalla moottorisahaveistoon hän sai ensimmäiset opit sikäläiseltä veistogurulta Hannu Kyllöseltä.

”Veistämisessä kiehtoo se, että puun sisältä löytää ja saa esiin sen mitä sieltä haluaa. Alussa on useinkin luomisen tuskaa ja tuntuu ettei veisto lähde mitenkään sujumaan. Työnteon aikanakin voi suunnitelma vielä muuttua ihan sen mukaan, miten puu käyttäytyy. Veistämisessä mukavinta onkin nähdä valmis työ ja oma kädenjälki.”

Onnisen mielestä hyvällä veistäjällä on hahmotuskykyä. Itse hän ei yleensä luonnostele töitään ennen veistämisen aloittamista.

”Osaan piirtää korkeintaan tikku-ukon, muu ei onnistu. Mielikuva teoksesta syntyy päässä, ja voin sitä joskus toki hahmotella paperillekin.”

Veistämiseen Onninen käyttää tavallisen moottorisahan lisäksi akkusahaa. Suurimman osan työstä hän tekeekin juuri sahalla.

”Käytän myös hiomalaikkoja, mutta aika vähän muita välineitä.”

Onninen veistää melkein viikoittain, ja talvellakin. Hänellä on Lahden Nastolassa teollisuushallin takapihalla veistopaikka yhdessä toisen paikallisen veistäjän ja Karhufestivaali-kävijän Leo Laakon kanssa.

”Kevään aikana olen väsännyt alueelle veistospolkua, ja sen varrelle on tarkoitus sijoittaa parisenkymmentä teosta. Avoimet ovet ovat kesällä, jos korona suo.”

Ilomantsin Karhufestivaalille Kari Onninen on osallistunut jokaisena vuonna, eli nyt on kahdeksas kerta. Hän kiittelee tapahtuman järjestelyjä ja tunnelmaa.

”Täällä on mukava tavara heimolaisiaan moottorisahaveistäjiä. Ilmapiiri on aina ollut hyvä.”

Kari Onninen 

Syntynyt 1966.
Asuu Lahdessa, Päijät-Hämeessä.
Ammatiltaan myyjä.
Tekee moottorisahaveistoksia vapaa-ajallaan, ja hän myös myy töitään.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuosina 2014–2020.