Karhuilua vuodesta 2014 

Karhufestivaali on Ilomantsissa järjestettävä vuotuinen tapahtuma, joka koostuu puunveistokilpailuista, ITE-taiteesta ja karhuun liittyvästä kulttuuriperinteestä ja  paikallisesta kulttuuriohjelmasta.  

Karhufestivaalin tavoitteena on luoda Ilomantsiin veistospuisto Tuhannen karhun maa. Tapahtuman ydinaluetta ovat Karhumetsä ja Karhupuisto, jotka sijoittuvat Kansallistalon ja Katri Vala Kulttuurikeskuksen pihapiirin. Karhuveistokset levittäytyvät etenkin kesällä myös kylänraitille sekä yritysten ja yhteisöjen pihoille. 

Vuodesta 2014 lähtien järjestetty Karhufestivaali on Suomen itäisin kulttuurifestivaali. Se pidetään elokuun puolessavälissä karhunmetsästyksen alkupäivinä. Pääjärjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto alueellisine yhdistyksineen sekä Ilomantsin kunta. 

Puusta pitkälle 

Karhufestivaali veistokilpailuineen sai alkunsa Maaseudun Sivistysliiton kansainvälisestä yhteistoimintahankkeesta Puusta pitkään – Näkymiä kansantaiteeseen ja arkiluovuuteen (2012–2014). Sen avulla luotiin itseoppineille taiteilijoille ja puutyön taitajille väylä päästä esille ja tavata myös muiden maiden taiteilijoita. 

Alkuidea Karhufestivaalista ja Tuhannen karhun maasta oli lausuttu ääneen jo vuoden 2010 tietämissä, kun ITE-taiteen kartoitus Pohjois-Karjalassa oli valmistunut. Vaara-Karjalan Leaderin toiminnanjohtaja Jouni Korhonen heitti ilmoille toiveen, että ITE-toimintaa olisi maakunnassa hyvä jatkaa, ja ideasta nappasivat kiinni Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko ja MSL:n Vaara-Karjalan yhdistystä pitkään johtanut Kauko Kangas.  

Karhufestivaali tuntui teemaltaan osuvalta ratkaisulta, koska Ilomantsissa on runsas oikea karhukanta. Pähkäilyistä ja ideoista tuli totta vuonna 2014, kun ensimmäinen Karhufestivaali pidettiin osana Puusta pitkään -hanketta.  

Kansanomaista taidetta 

Puusta pitkään nosti esiin puuosaamisen uudistuvia perinteitä Euroopassa. Hanketta toteutettiin Suomen lisäksi Virossa, Liettuassa, Puolassa ja Italiassa. 

Tapahtumissa kansanomaisen taiteen tekijät ja puuveistäjät eri maista tutustuivat ja oppivat toisiltaan yhteisen työskentelyn keinoin. He myös esittelevät taitojaan suurelle yleisölle. 

Kansanomaista taidetta tuotiin nähtäville näyttelyiden, festivaalien, kilpailujen, elokuvien, tapahtumien, performanssien, julkaisujen ja työpajatoiminnan kautta. Hankkeen huipentumia olivat puolalaisen nykykansantaiteen näyttely Paratiisin hedelmiä sekä juuri vuonna 2014 Ilomantsissa ensimmäisen kerran järjestetty Karhufestivaali. 

Hankkeen vetäjämaa oli Suomi. Rahoittajina toimivat Vaara-Karjalan Leader ry ja Viisari ry ja toteuttajana Maaseudun Sivistysliitto. Kansainväliset Leader-kumppanit olivat Virosta ja Liettuasta sekä asiantuntijakumppanit Puolasta ja Italiasta. Festivaalin toteutus sai tukea Koneen Säätiöltä, Alfred Kordelinin säätiöltä ja Keskitien tukisäätiöltä. 

Onnistunut ensimmäinen festivaali innoitti Maaseudun Sivistysliiton ja Ilomantsin kunnan jatkamaan Karhufestivaalia vuotuisena tapahtumana veistokilpailuineen. 

Karhufestivaalin teemat 

2014 Karhu mielessä -festivaali | Karhunveiston maailmanmestaruuskilpailut 
2015 Kalevan karhu -festivaali | Karhunveiston pikakilpailu 
2016 Mie ja karhu -festivaali | Moottorisahaveiston suomenmestaruuskilpailut 
2017 Metsän kansaa -festivaali | Karhunveiston maailmanmestaruuskilpailut 
2018 Villi luonto -festivaali | Karhunveiston mestaruuskilpailut 
2019 GoBearGo / KouKarhuKou | Karhunveiston mestaruuskilpailut 
2020 Vapaa tyyli / Freestyle | Karhunveiston mestaruuskilpailut 
2021 Karhu ja pentu / Bear and Cub | Karhunveiston mestaruuskilpailut
2022 Karhun syli / Bear Chair | Karhunveiston mestaruuskilpailut
2023 Voimakarhu / Power Bear | Karhunveiston mestaruuskilpailut