Karhunveiston pikakilpailun säännöt 2023

Karhufestivaali Ilomantsissa to-la 10.–12.8.2023
Karhunveiston pikakilpailu lauantaina 12.8.2023
Teemana Voimakarhu

PIKAVEISTOKILPAILUN SÄÄNNÖT 2023

Karhunveiston pikakilpailu 12.8.2023

Karhunveiston mestaruuskilpailun ytimenä on moottorisahaveisto ja aiheena karhu. Vuoden 2023 teema Voimakarhu haastaa veistäjät kuvaamaan, miten monin tavoin voima voi ilmetä – miten luonto pystyy osoittamaan voimaansa ja miten paljon se myös meille ihmisille tarjoaa niin henkisen kuin fyysisenkin voiman lähteitä. 

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua 6.2.–14.4.2023 kotisivullamme www.karhufestivaali.fi olevaa lomaketta käyttäen. Jos lomakkeen täyttämisessä on ongelmia, ota yhteyttä raija.kallioinen@msl.fi

Kilpailijoiden valinta

Pikaveistokilpailuun otetaan ilmoittautumisten sekä kutsumenettelyn perusteella enintään 25 veistäjää. Jos ilmoittautumisia tulee enemmän, tapahtuman johtaja tiimeineen tekee valinnat huomioiden tasapainon kokeneiden kilpailijoiden ja uusien veistäjien kesken. 

Kilpailuun valittaville osallistujille lähetetään 9.6.2023 mennessä tarkemmat tiedot veistopaikoista sekä majoitusvarausten tekemisestä ja ruokailujärjestelyistä. Osallistuminen on maksutonta. Mikäli pikakilpailun osallistuja on mukana myös mestaruuskilpailussa, majoituskuluja korvataan ko. kilpailun säännöissä ilmoitetulla tavalla. Majoituksen varauksesta vastaa veistäjä itse. 

Kilpailijan tulee olla vähintään 16-vuotias. Alle 18-vuotiaan kilpailijan tulee toimittaa järjestäjälle huoltajiensa kirjallinen suostumus osallistumiseen. 

Veistäminen

Veistettävä teos tehdään annetusta puusta. Pölkyn pituus on noin 150 cm ja halkaisija latvaosasta vähintään 45 cm. Pölkystä saa irrotella palasia, ja osia saa yhdistellä toisiinsa liimaten, ruuvaten ja naulaten. Veistosten pintaa saa käsitellä puun säilymistä edistävin ainein. Myös värillisiä aineita saa käyttää.  

Käytettävät aineet ja työskentelytavat eivät saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa ympäristöön. Yli jäävät aineet on veistäjän vietävä pois tai hävitettävä asianmukaisesti. Järjestäjä vastaa purun ja puuaineksen raivaamisesta. Pintakäsittely kaasuliekillä on sallittu noudattaen huolellista turvallisuutta, mutta avotulen käyttö on kielletty.  

Veistäjällä on oikeus kilpailun tulosten julkistamisen jälkeen halutessaan tehdä veistoksen pinnan suojauskäsittely. 

Työkalut, varusteet ja työturvallisuus

Veistotyökaluna tulee käyttää moottorisahaa ja lisäksi voi käyttää myös muita puuntyöstövälineitä. 

Veistäjä tuo kilpailuun tarvitsemansa sahan ja muut työkalut, pintakäsittelyaineet ja -tarvikkeet, polttoaineen ja teräketjuöljyn (eko) sekä mahdollisesti tarvitsemansa jatkojohdot. 

Veistäjän on käytettävä turvavarusteina vähintään viiltosuojahousuja, turvakenkiä sekä kuulonsuojaimia ja silmäsuojia. Kilpailija tuo kisapaikalle omat turvavarusteensa. 
 
Mikäli veistäjä ei käytä näitä säännöissä määriteltyjä turvavarusteita, hänen kilpailemisensa keskeytetään, kunnes turvavarusteiden normit täyttyvät. 

Veistäjä huolehtii itse omasta vakuutuksestaan. 

Veistäjä sitoutuu noudattamaan työskentelytapaa, jossa huomioi oman sekä muiden kilpailijoiden ja yleisön turvallisuuden.  

Veistäjä allekirjoittaa ennen kilpailua vastuuvapaussopimuksen.  

Kilpailijat eivät saa käyttää apuhenkilöitä työskentelyssään. 

Työskentelyaikataulu

Kilpailu toteutetaan lauantaina 12.8.2023 klo 11–12.30 Katri Vala -kulttuurikeskuksen Karhuareenalla. Klo 10.30–11 veistäjät voivat halutessaan katkaista ja kuoria pöllin.

Arvostelu ja palkinnot

Karhunveiston pikakilpailun kolme parasta teosta valitaan yleisöäänestyksellä. Yleisöäänestys suoritetaan veistoajan päätyttyä. Palkinnot: 1. sija 700 €, 2. sija 400 €, 3. sija 300 €. 

Palkintojenjako on lauantaina 12.8.2023 klo 14.30. 

Kilpailuveistosten omistajuus

Kilpailuissa veistetyt työt jäävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen omistukseen. Joitakin karhuja on varattu ns. sponsorikarhuiksi toimintaa tukeville yrityksille. Omistaja varaa oikeuden myös veistosten huutokauppaamiseen. Tuleva omistaja vastaa veistosten esilläpidosta, ylläpidosta ja säilytyksestä.  

Maaseudun Sivistysliitto varaa oikeuden valita veistoksia ITE-taiteen kokoelmaansa. 

Kuvaaminen

Kilpailun yhteydessä otettavia valokuvia ja tallenteita on järjestäjillä oikeus käyttää viestinnässään.

Järjestäjät

Veistokilpailun pääjärjestäjä on Maaseudun Sivistysliitto ry, kumppaneinaan alueelliset yhdistyksensä. Kilpailu on Ilomantsin Karhufestivaalin päätapahtuma.

*****

Veistokilpailun järjestelyissä varaudumme koronarajoitusten mahdollisesti edellyttämiin muutoksiin.