Karhunveiston mestaruuskilpailun säännöt 2022

Karhufestivaali Ilomantsissa to–la 11.–13.8.2022
Karhunveiston mestaruuskilpailu to–pe 11.–12.8.2022
Teemana Karhun syli

MESTARUUSKILPAILUN SÄÄNNÖT 2022

Karhunveiston mestaruuskilpailu 11.–12.8.2022
Karhunveiston mestaruuskilpailun ytimenä on moottorisahaveisto ja aiheena karhu. Vuonna 2022 teemana on Karhun syli. Teemalla haetaan veistoksia, jotka käyvät levähdyspaikoiksi, kuten istuimiksi tai penkeiksi.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua 7.2.-15.4.2022 kotisivullamme olevaa lomaketta käyttäen. Jos lomakkeen täyttämisessä on ongelmia, ota yhteyttä osoitteeseen katariina.niskanen@msl.fi

Kilpailijoiden valinta

Kilpailuun otetaan ilmoittautumisten sekä kutsumenettelyn perusteella maksimissaan 25 veistäjää. Jos ilmoittautumisia tulee enemmän, tapahtuman johtaja tiimeineen tekee valinnat huomioiden tasapainon kokeneiden kilpailijoiden ja uusien veistäjien kesken.

Kilpailuun valittaville osallistujille lähetetään 10.6.2022 mennessä kirje, jossa annetaan tarkemmat ohjeet muun muassa veistopaikoista sekä majoitusvarausten tekemisestä ja ruokailujärjestelyistä. Osallistuminen on maksutonta. Jos kilpailuun valittu veistäjä käyttää järjestäjän osoittamaa ilomantsilaista majoituspalvelua, osallistuu järjestävä taho majoituskuluihin sadalla eurolla/veistäjä. Majoituksen varauksesta vastaa veistäjä itse.

Kilpailijan tulee olla vähintään 16-vuotias. Alle 18-vuotiaan kilpailijan tulee toimittaa järjestäjälle huoltajiensa kirjallinen suostumus osallistumiseen.

Veistäminen

Veistettävä teos tehdään annetusta puusta. Pölkyn pituus on noin 250 cm ja halkaisija latvaosasta vähintään 50 cm. Pölkystä saa irrotella palasia, ja näitä irrotettuja osia saa yhdistellä toisiinsa liimaten, ruuvaten ja naulaten. Veistäjälle annetaan lisäksi pienempi, noin metrin mittainen lisäpölkky, jota voi käyttää veistoksen toteutukseen. Veistosten pintaa saa käsitellä puun säilymistä edistävin ainein. Myös värillisiä aineita saa käyttää.

Käytettävät aineet ja työskentelytavat eivät saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa ympäristöön. Yli jäävät aineet on veistäjän vietävä pois tai hävitettävä asianmukaisesti. Järjestäjä vastaa purun ja puuaineksen raivaamisesta. Pintakäsittely kaasuliekillä on sallittu noudattaen huolellista turvallisuutta, mutta avotulen käyttö on kielletty.

Veistäjälle osoitettu pölkky on mahdollista vaihtaa kerran ennen kilpailun alkua.

Veistäjällä on oikeus kilpailun tulosten julkistamisen jälkeen halutessaan tehdä veistoksen pinnan suojauskäsittely.

Työkalut, varusteet ja työturvallisuus

Veistotyökaluna tulee käyttää moottorisahaa ja lisäksi voi käyttää myös muita puuntyöstövälineitä.

Veistäjä tuo kilpailuun tarvitsemansa työvälineet, pintakäsittelyaineet ja -tarvikkeet, polttoaineen ja teräketjuöljyn (eko) sekä mahdollisesti tarvitsemansa jatkojohdot.

Veistäjän on käytettävä turvavarusteina vähintään viiltosuojahousuja, turvakenkiä sekä kuulosuojaimia ja silmäsuojia. Veistäjä tuo kisapaikalle omat turvavarusteensa.

Mikäli veistäjä ei käytä näitä säännöissä määriteltyjä turvavarusteita, hänen kilpailemisensa keskeytetään, kunnes turvavarusteiden normit täyttyvät.

Veistäjä huolehtii itse omasta vakuutuksestaan.

Veistäjä sitoutuu noudattamaan työskentelytapaa, jossa huomioi oman sekä muiden kilpailijoiden ja yleisön turvallisuuden.

 Veistäjä allekirjoittaa ennen kilpailua vastuuvapaussopimuksen.

Kilpailijat eivät saa käyttää apuhenkilöitä työskentelyssään.

Työskentelyaikataulu

Ilmoittautuminen on kisapaikalla osallistujille ilmoitettavana ajankohtana.

Kilpailuaika on torstaina klo 12–19 ja perjantaina klo 9–16.

Arvostelu ja palkinnot

Karhunveiston kaksipäiväisen mestaruuskilpailun sijoituksista päättää tuomaristo ennalta määriteltyjä arvioinnin kriteerejä noudattaen.

Palkinnot:
1. sija 1000 €, 2. sija 500 €, 3. sija 300 €.
Erityisin perustein voi tuomaristo myöntää tunnustuspalkintoja yhteensä 400 € arvosta.
Yleisön suosikki 700 €.

Tuomaristo

Kilpailun tuomaristo koostuu järjestäjän valitsemista taiteen, puunkäsittelyn, luonnontuntemuksen ja paikalliskulttuurin edustajista.

Arvioinnin perusteiden pohjalta tuomaristo valitsee kolme palkittavaa teosta.

Palkintojenjako on lauantaina 13.8.2022 klo 14.00.

Kilpailuveistosten omistajuus

Kilpailuissa veistetyt työt jäävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen omistukseen. Joitakin karhuja on varattu ns. sponsorikarhuiksi toimintaa tukeville yrityksille. Omistaja varaa oikeuden myös veistosten huutokauppaamiseen. Tuleva omistaja vastaa veistosten esilläpidosta, ylläpidosta ja säilytyksestä.

Maaseudun Sivistysliitto varaa oikeuden valita veistoksia ITE-taiteen kokoelmaansa.

Kuvaaminen

Kilpailun yhteydessä otettavia valokuvia ja tallenteita on järjestäjillä oikeus käyttää viestinnässään.

Järjestäjät

Veistokilpailun pääjärjestäjä on Maaseudun Sivistysliitto ry, kumppaneinaan alueelliset yhdistyksensä. Kilpailu on Ilomantsin Karhufestivaalin päätapahtuma.

*****

Veistokilpailun järjestelyissä varaudumme koronarajoitusten mahdollisesti edellyttämiin muutoksiin.