2021

Karhufestivaali 2021 – kaikki teokset ja tekijät

Kahdeksas Karhufestivaali Ilomantsissa järjestettiin 12.15.8.2021, joista karhunveiston mestaruuskilpailu perjantaista lauantaihin ja karhunveiston pikakilpailu sunnuntaina. Molempien kilpailujen teemana oli Karhu ja pentu, jolla veistäjiä haastettiin miettimään ylisukupolvista ketjua ja vastuullisuutta sekä kestävän kehityksen teemoja.

Mestaruuskilpailuun osallistui 27 veistäjää ja pikakilpailuun 19 veistäjää eri puolilta Suomea. Tässä kaikki tekijät ja teokset veistäjän sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Mestaruuskilpailussa palkittavien teoksien valinnan teki tuomaristo kahden kilpailupäivän päätteeksi, ja lisäksi valittiin yleisön suosikki elokuun loppuun kestäneessä lippuäänestyksessä. Sunnuntainen tunnin pikakilpailu ratkaistiin yleisöäänestyksessä heti tuoreeltaan. Palkitut teokset erikseen ja tuomariston pidemmät luonnehdinnat löydät tästä linkistä.

Karhunveiston mestaruuskilpailu 13.–14.8.2021

Jani Grönlund: Äiti, ota koppi! Tuomariston luonnehdinta: Leikittelevä asetelma ja kunnianhimoinen toteutus kalastavista karhuista.
Raimo Hautaluoma: Rajan takaa. Tuomariston luonnehdinta: Sielullinen teos, jossa emon ja pennun yhteyden tuntee tuonpuoleisuudenkin takaa.
Esko Heikura: Pakolaiset. Tuomariston luonnehdinta: Eheä ja tasapainoinen sekä hyvin suunniteltu kokonaisuus, jossa on otettu kantaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja pakolaisuuteen.
Urpo Huoltari: Pesäpuu. Tuomariston luonnehdinta: Pesäpuuhun on saatu turvan ja lämmön tuntua hyödyntämällä ohutta puulastua teoksen pesän luomiseen.
Christian Häggman: Ti arbeit i lag – Työskennellään yhdessä. Tuomariston luonnehdinta: Funktionaalinen teos, jossa karhun ja pennun yhdessä pitelemä penkki kutsuu istumaan ja toimii samalla sukupolvien välisenä siltana.
Timo Kareinen: Äiti, minulla on jano! Tuomariston luonnehdinta: Tasapainoinen kokonaisuus huumorin siivittämänä ammentaa aiheensa ilomantsilaisten omasta viinitornista.
Kari Kulmala: Kaksoset ja emo. Tuomariston luonnehdinta: Tyylikäs ja hallittu reliefi henkii ikonimaalauksen perinnettä. Virkistävää teknikkojen laajentamista perinteiseen karhunveistoon.
Jari Kuokkanen: Aina saa olla huolissaan. Tuomariston luonnehdinta: Tasapainoinen ja linjakas työ, jossa on hauskoja yksityiskohtia ja tarinallisuutta.
Igor Kyllinen: Ota ruokaa! Tuomariston luonnehdinta: Pölkyn muodosta onnistuneesti irrottautunut asetelma, jossa on ilmeikkäät karhut ja kaunista veden liikkeen kuvausta.
Juha Käkelä: Pyydys. Tuomariston luonnehdinta: Ajankohtainen veistos, jossa on hienoja yksityiskohtia ja aggressiivista energiaa.
Leo Laakko: Koskenlaskijat. Tuomariston luonnehdinta: Humoristinen ja sympaattinen tulkinta emon ja pennun koskenlaskusta.
Aimo Laitinen: Maidossa on imua. Luonnollisesti. Tuomariston luonnehdinta: Kaunis asetelma emon ja pennun välisestä hellyttävästä hetkestä.
Elina Lehtinen: Kuin yhdestä puusta. Tuomariston luonnehdinta: Suloisesta teoksesta välittyy rauhallinen ja rakkaudellinen tunnelma.
Timo Nevalainen: Jaetut luonnonantimet. Tuomariston luonnehdinta: Taidokas veistos ihmislapsesta ja karhunpennuista yhteisen marjakupin äärellä.
Sari Nikola. Vilvoittelu. Tuomariston luonnehdinta: Ajankohtainen kuvaus taakse jääneen kuuman ja kuivan kesän tunnelmista.
Pekka Niskanen: Luontoäiti. Tuomariston luonnehdinta: Kilpailun teemaa avartavasti kuvaava teos näyttää, miten luontoäiti huolehtii niin äideistä kuin lapsista.
Kari Onninen: Unelma lentämisestä, kohta lennetään. Tuomariston luonnehdinta: Leikkisä teos yhteisistä lentämisen unelmista.
Taisto Pehkonen: Piilossa. Tuomariston luonnehdinta: Upeasti veistetty ornamentiikka kätkee karhut metsän syleilyyn.
Jari Rantanen: Rajat ylittävä äidinrakkaus. Tuomariston luonnehdinta: Rohkealla otteella veistetty monikulttuurinen karhuperhe.
Timo Teittinen: Enkeleitä, onko heitä. Tuomariston luonnehdinta: Omintakeinen fantasiaveistos siivekkäistä karhuista.
Markku Tuominen: Oi metsän omenaiseni. Tuomariston luonnehdinta: Herttaisessa teoksessa karhun ja ihmisen elämä rinnastuu kauniisti.
Arja Tuovila: Pussikarhu. Tuomariston luonnehdinta: Kekseliäässä teoksessa ilmastonmuutos on tuonut Ilomantsin metsään aivan uuden lajin.
Pekka Vahtera: Monta vaaraa. Tuomariston luonnehdinta: Sarjakuvamainen tarina traagisesta onnettomuudesta.
Asko Vihavainen: Pesästä lähtö. Tuomariston luonnehdinta: Teoksessa on tavoitettu kansallisromanttista taiteellisuutta. Eläväinen pinta, jossa valot ja varjot leikkivät.
Elli Viinikangas: Tuulen henkäys. Tuomariston luonnehdinta: Rohkea ja pelkistetty kuvaus tuo uudenlaista ilmaisua karhunveistoon.
Kari Viinikangas: Metsän suojelema. Tuomariston luonnehdinta: Kullanhohtoinen upea toteemi, kaunis ja hallittu kokonaisuus.
Ari Vähäkangas: Eväitä elämään. Tuomariston luonnehdinta: Voimallinen ja omintakeinen kädenjälki tiukassa opetustilanteessa.

Pikakilpailu 15.8.2021

Karhunveiston pikakilpailussa veistoon aikaa oli aiemman puolentoista tunnin sijasta yksi tunti. Sitä ennen veistäjät saivat puolen tunnin kuluessa halutessaan katkaista ja kuoria pöllin.

Pikakilpailun 18 osallistujaa koostui samoista osanottajista mitä mestaruuskilpailussa, ja lisäksi kisasi Esa Leppänen Lehtimäki-Kuusamosta.

Palkitut valikoituivat heti kisan jälkeen toteutetussa yleisöäänestyksessä, ja palkitut teokset veistäjineen löydät erikseen tästä linkistä.

Jani Grönlund: Emon huokaus.
Raimo Hautaluoma: Evästä.
Esko Heikura: Päiväunet.
Urpo Huotari: Karhun pesu.
Timo Kareinen: Terve vuan!
Jari Kuokkanen: Tervetuloa Ilomantsiin.
Igor Kyllinen: Sylissä.
Juha Käkelä: Pikkuinen.
Leo Laakko: 24 karhua pöydällä.
Aimo Laitinen: Minä suojelen sinua.
Esa Leppänen osallistui Karhufestivaalilla 2021 ainoastaan pikakisaan. Teoksen nimi on Dusty bear and son.
Timo Nevalainen: Lepoa ja leikkiä.
Pekka Niskanen: Missä minun kenkäni on?
Kari Onninen: Karhu ja pentu.
Taisto Pehkonen: Läpileikkaus.
Timo Teittinen: Karhunpentu.
Markku Tuominen: Isä ja poika.
Jari Rantanen: Ihme ja kumma.
Ari Vähäkangas: Aina sydämessä.

Lue myös:

Kaikkien 2021 veistäjien esittelyt

Karhufestivaalin 2021 palkitut 

Itäisin ja ihanin Karhufestivaali 2021 kokosi 5000 kävijää

Ilomantsin 80 raittikarhua herättävät ihailua

Mestarit Mantsissa -kutsuveisto synnytti mm. tsasounan