Ilomantsin raittikarhut herättävät ihailua – 80 otsoa ohjaa kulkijat Karhumetsään ja Karhuareenalle

Karhufestivaali, Uutinen
Pertti Kettunen ollut kantamassa kesällä 2021 karhun jos toisenkin talviunilta Ilomantsin keskustan raitille.

Ilomantsin Kalevalantien, Mantsintien ja Kauppatien varteen ripotellut puiset karhut ovat herättäneet kosolti hyvää huomiota kesän 2021 aikana.

Karhuja ovat roudanneet Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistyksen raavaat miehet MSL:n kehittämispäällikön ja Karhufestivaalin johtajan Timo Rekon johdolla.

”Karhuja on teiden varrella ja liikkeiden pihoissa jotakuinkin kahdeksankymmentä. Olemme saaneet niistä paljon mukavaa palautetta, että karhut ovat todella hienoja ja elävöittävät Ilomantsin keskustan kesäilmettä”, Reko kertoo.

Karhut ovat Karhufestivaalin veistokilpailuissa vuosien mittaan syntyneitä ja talviuniltaan heränneitä teoksia. Karhufestivaali aloitettiin vuonna 2014, ja se pidetään nyt 12.–15.8. kahdeksannen kerran.

Vuoden 2020 Karhufestivaalin veistosten purkua Kalevalantielle.

Nyt ei voi eksyä!

Tärkeänä syynä karhujen raitille tuomiseen on ollut, että nyt ne viitoittavat selkeästi tien Ilomantsin torilta Karhufestivaalin moottorisahaveiston kilpailupaikoille, Karhumetsään ja Karhuareenalle.

Yhtiöntien ja Katri Valan tien varressa sijaitseville veistopaikoille on keskustasta noin 700 metrin matka, ja karhuja on ripoteltu reitille 30–50 metrin välein.

Torilta lähtee kaksi karhureittiä, joista yksi kulkee Kalevalantien liikenneympyrästä ylös Mantsintietä, eli muun muassa S-marketin editse Kauppatielle. Toinen oikaisee torin kulmasta kävelytietä pitkin Taitokeskus Piirolan pihaan päin, ja tätäkin kautta päädytään Kauppatielle.

Karhureitin varrelle Kauppatielle sijoittuu myös Nukke- ja nalletalo. Peremmältä löytyvät Kansallistalolla 15.8. asti avoinna oleva Ihmeiden ILO!TALO -näyttely sekä Katri Vala Kulttuurikeskus, jossa on elokuun loppuun muun muassa näyttelyt Metsän kansaa sekä Ilomantsi – inspiraationi.

Timo Reko (keltaisessa paidassa) tarkkailee, miten sujuu Ibrahim Seniltä (vas.), Ari Hassiselta ja Pertti Kettuselta Kari Viinikankaan Rauhaa ja rakkautta -teoksen asettelu Kino Mantsin kohdalle Kauppatiellä.
Karhuja alkaa Kalevalantiellä näkyä heti Joensuun-tien liikenneympyrästä keskustaan päin ajettaessa.

Selfie-karhu torilla

Karhuja tuotiin teiden varsille nyt kesällä kahteen otteeseen, ja Joensuu–Eno-väylältä tuleville ensimmäiset karhut näkyvät Kalevalantielle tai Kauppatielle käännyttäessä.

Ilomantsin torillakin on puolenkymmentä karhua. Yksi niistä on paltamolaisen Urpo Huotarin Tervetuloa Ilomantsiin! -teos, joka sopii vaikkapa selfien ja some-postauksen aiheeksi. Hastageiksi passaavat esimerkiksi #karhufestivaali, #bearfestival, #ilomantsi sekä #visitilomantsi.

Urpo Huotarin Tervetuloa Ilomantsiin! sijaitsee torin laidalla.

Tähtäimessä veistospuisto

Ilomantsin Karhufestivaalin veistokilpailuissa kertyneitä karhuja on kaikkinensa kolmisensataa. Tähtäimessä on, että karhuista saataisiin paikkakunnalle ympärivuotinen elämys- ja matkailukohde.

”Tarkoitus on luoda karhuista veistospuisto Tuhannen karhun maa. Sen takia Karhumetsäänkin on raivattu nyt kesäksi 2021 lisää tilaa veistokisaa varten”, Reko kertoo.

Tänä vuonna Karhufestivaali pärähtää käyntiin 12.8. Mestarit Mantsissa -kutsuveistolla, jossa teemana on Pohjois-Karjala 300 vuotta ja paikkana Ilomantsin keskusta.

Karhufestivaalin kahdesta veistokilpailuista karhunveiston mestaruuskisa pidetään Karhumetsässä perjantaista lauantaihin 13.–14.8.2021 ja pikakisa Karhuareenalla sunnuntaina 15.8. Molemmissa teemana on Karhu ja pentu.