Mestarit Mantsissa starttaa Karhufestivaalin 2021 – teemana Pohjois-Karjala 300 vuotta

Karhufestivaali, Uutinen

Ilomantsin Karhufestivaali 2021 päräyttää nelipäiväisen tapahtuman käyntiin Mestarit Mantsissa -kutsuveistolla torstaina 12. elokuuta. Teemana on Pohjois-Karjala 300 vuotta ja paikkana Ilomantsin keskusta. Karhufestivaali pidetään nyt kahdeksannen kerran.

Festivaalijohtaja, Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko kertoo, että Karhufestivaaliin haluttiin lisäpäivä ja ekstratapahtuma juuri maakunnan juhlavuoden kunniaksi.

”Haluamme nostaa Ilomantsin Karhufestivaalin voittajia esiin, ja mikäpä olisi parempi teema kuin Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlavuosi – olemmehan todellakin metsien ja karhujen maakunta”, Reko sanoo.

Mukana kutsuveistossa on neljä Ilomantsin karhunveiston mestaruuskisan voittajaa: Esko Heikura Kuhmosta (voitto vuonna 2014), Juha Käkelä Ylöjärveltä (2016), Markku Tuominen Nurmijärveltä (2019) sekä Timo Teittinen Juvalta (2020).

Veistokisaan mukaan 11.4. mennessä

Ilomantsin Karhufestivaalilla pidetään entiseen tapaan kaksi moottorisahaveiston kisaa: karhunveiston mestaruuskilpailu on perjantaista lauantaihin 13.–14.8. ja pikaveistokilpailu sunnuntaina 15.8. Molemmissa teemana on Karhu ja pentu.

”Toivomme, että tämän vuoden teema innostaa veistäjiä yhä hienompiin suorituksiin, miettimään ylisukupolvisia ketjuja ja myös ihmisen ja luonnon suhdetta”, Timo Reko sanoo.

Ilmoittautumisaikaa kilpailuihin on veistäjillä 11.4. saakka, ja ilmoittautuminen tapahtuu Karhufestivaalin verkkosivujen kautta.

Koronatilanne seurannassa

Timo Rekon mukaan Karhufestivaalin järjestelyissä otetaan tietysti koronatilanne huomioon.

”Näillä näkymin aiomme pitää veistokilpailut joka tapauksessa, koska tarvittaessa voimme järjestää kisaamisen jaettuna lohkoihin. Toki seuraamme tilannetta koko ajan.”

Rekon mukaan viime vuoden toteutus hybriditapahtumana – sekä paikan päällä koettuna että etäyhteyksin – oli onnistunut, joten tänäkin vuonna veistosta välitetään videokuvaa.

Karhufestivaalin järjestävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ja Maaseudun Sivistysliitto. Yhteistyökumppaneina ovat Ilomantsin kunta, Stora Enso sekä joukko paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä.

Lisätietoja:
Karhufestivaalin festivaalijohtaja Timo Reko, MSL, 050 3226 798, timo.reko@msl.fi
Karhufestivaalin verkkosivut

Kuvissa on mestaruussijan tekijöilleen tuoneet veistokset.

Esko Heikura, Leikkiä ja totta, 2014. Kuva MSL-arkisto.
Juha Käkelä, Luonnonlapsi, 2016, kuva Eero Knaapi
Markku Tuominen, ILU – Ilomantsin Urheilijat, kuva Riittajohanna Laitinen
Timo Teittinen, Maaseudun tulevaisuus, 2020, kuva Heli Kallio-Kauppinen