Elli Viinikangas

Kun Elli Viinikangas kuuli vuoden 2021 Karhufestivaalin teemasta Karhu ja pentu, hän päätti osallistua kisaan mukaan.

”Lähden toteuttamaan pitkään mielessä olleen ideani. Minulla on teemasta niin vahva ajatus, että haluan tuoda sen kaikkien nähtäväksi ja koettavaksi.”

Karhufestivaali on Viinikankaalle tuttu aiemmilta vuosilta kaksi kertaa katsojana ja vuonna 2020 avustajana, kun apurin käyttö oli normaalista poiketen sallittua. Silloin hän taiteili sahalla maapallon miehensä Kari Viinikankaan Rauhaa ja rakkautta -teokseen.

”Moottorisaha on minulle ollut tuttu polttopuiden teosta ja rankametsästä, mutta veistämistä en aiemmin ollut sillä tehnyt.”

Veistäminen ei ole Viinikankaan harrastus, ja hän kärjistäen sanottuna arvioi, että tuskinpa 2021 kisan jälkeen enää kisoihin osallistuu. Mutta nyt juuri teeman takia on aivan pakko olla mukana!

Puolisonsa veistoharrastusta vierestä seuranneena hän arvostaa veistäjän kykyä tehdä puusta sellaista taidetta, josta hyvin tunnistaa, mistä on kysymys. Yksin välineiden hallinta ei siihen riitä, vaan tarvitaan etenkin silmän ja käden yhteistyötä.

”Minua kiehtoo, miten hyvin veistäjät pystyvät pöllistä näkemään ja luomaan jotakin, joka vielä näyttääkin joltakin! Tuon joko osaa tai ei osaa.”

Viinikangas kunnioittaa muitakin käsityön tekijöitä.

”Olipa kyse vaikka kankaasta, kahvipussista tai videokasetin nauhoista, on hienoa että pystyy synnyttämään niistä jotakin. Käsitöiden tekemisen voi nähdä jopa terapeuttisena. Itse olen toki värkännyt villasukkia, mutta varsinaista luomisen taitoa ei minulla mielestäni ole.”

Viinikankaan mukaan käsityötä arvostetaan nyt selkeästi enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten.

”Nyt on päästy jo pikkaisen eteenpäin, että ihmiset ovat valmiita satsaamaan hyvin tehtyyn ja itse tehtyyn ja ovat aiempaa enemmän valmiita jopa maksamaan siitä. Enää ei kaikkien tarvitse olla ostamassa joka viikko uutta tusinatavaraa.”

Karhufestivaalin kisassa Viinikangas käyttää pääasiassa akkusahaa ja sähkösahaa, ja korkeintaan isoimmat palat hän poistaa polttomoottorisahalla. Hyvät välineet ovat hänen mielestään tärkeä osa veiston onnistumista.

”Veistämisen välineissä on sama lähtökohta kuin vaikka lasten suksissa: suksien on pysyttävä kunnolla jalassa, muuten lapsi oppii inhomaan hiihtämistä. Veistämisessä pitää perusvälineiden olla kunnossa. Tylsällä sahalla vain repii puuta. Kunnon sahalla pystyy työstämään puuta niin, että homma pysyy mukavana ja tekeminen on mielekästä.”

Elli Viinikangas 

Syntynyt 1958.
Asuu Pyhäjoella, Pohjois-Pohjanmaalla.
Ammatiltaan lastenhoitaja.
On osallistunut Karhufestivaalin veistokilpailuun avustajana vuonna 2020, jolloin veisti maapallon miehensä Kari Viinikankaan teokseen Rauhaa ja rakkautta.