Jani Grönlund

Jani Grönlund on singahtanut moottorisahataiteen maailmaan niin vauhdikkaasti, että se on yllättänyt hänet itsensäkin. Koko juttu alkoi puulusikan tekemisestä kirveellä ja puukolla vuonna 2019. Sen jälkeen seurasi pieni pöllökaiverrus karahiomakoneella.

”Tuon jälkeen mietin, että varmaan isompikin työ onnistuisi. Moottorisahalla en ollut aiemmin edes halkoja tehnyt, joten nyt veistäessä olen samalla opetellut työkalun käytön.”

Grönlund opiskelee agronomiksi Helsingin yliopistossa Viikissä, ja materiaalia puutöihin löytyy vanhempien metsästä kotipaikalta Mikkelin Hiirolassa. Moottorisahaveistoon hän on törmännyt aiemmin Lusto-metsämuseossa Punkaharjulla, mutta ennen kaikkea hän on tutustunut aiheeseen YouTube-videoita katsomalla. Nyt hän on alkanut tehdä videoita itsekin.

”Kaksiosaisessa Päretöiden perusteet -sarjassa kerron ja näytän, miten pärepuu valitaan ja kuinka päreet ja pärekori tehdään. Haluan jakaa perinnekäsitöistä tietoa eteenpäin ja kehittyä myös veistovideoiden tekemisessä. Toivon, että moottorisahaveistolle saadaan näin lisää näkyvyyttä sekä uusia ja myös nuoria harrastajia.”

Määrätietoisena miehenä Grönlund on tarttunut tilaustöihin, ja sitä varten hän on perustanut oman yrityksen.

”Kiirettä on pitänyt, ja opiskelun ja veiston välillä on ollut aikamoista tasapainottelua. Olen mainostanut itseäni YouTubessa, ja ilmeisesti on auttanut sekin, että olen vuoden 2020 kisasta saakka ollut Karhufestivaalin verkkosivujen veistosmyyjälistassa.”

Kevään 2021 teoksia on karhun veistäminen espoolaiselle taloyhtiölle. Tästäkin veistosta hän kuvasi videon YouTube-kanavaansa varten.

”Espoossa oli lasten leikkipaikan läheisyydessä vanha pystyyn kuivanut kuusi, johon oli jätetty kahden metrin kanto veistosta varten.”

Ensimmäistä Karhufestivaaliaan vuonna 2020 Grönlund luonnehtii hypyksi syvään päähän.

”Vaikka olin tuota ennen tehnyt ehkä kahdeksan moottorisahaveistosta, luotin rohkeasti omiin taitoihini. Kun en kuitenkaan tiennyt, miten kauan veistoksen tekemiseen menee, viimeisenä päivänä kaadoin ruokatauolla kylmää mehua kuuman lihakeiton sekaan, että ehdin veistämään.”

Grönlund nauttii yleisön edessä esiintymisestä, ja siitä on hänellä kokemusta pasuunan soittajana yli kymmenen vuoden ajalta.

”Veistäessä mielellään järjestän pientä showtakin.”

Jani Grönlund 

Syntynyt 1997.
Opiskelee Helsingissä, kotipaikka Mikkelin Hiirolassa, Etelä-Savossa.
Tekee moottorisahaveistoksia, myy teoksiaan Jani Kristian Grönlund
-yrityksensä kautta.
Opiskelee maataloustieteitä Helsingin yliopistossa.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuonna 2020, jolloin sai mestaruuskisassa nuoren tulokkaan kannustuspalkinnon veistoksellaan Määtkös siitä!
Instagram: jg_woodcrafts
YouTube: JG_woodcrafts
Facebook: Jani Grönlund Puuveistokset