Timo Teittinen

Juvalainen Timo Teittinen veistää aina ulkona, eikä hän pelkää talvikelejäkään.

”Tottumiskysymyshän se on. Tosin en ihan kovilla pakkasilla veistä, mutta jotain reilut kymmenen astetta kylmää ei haittaa vielä mitään.”

Tälle miehelle moottorisahaveisto merkitsee ennen kaikkea rentoutumista.

”Kun sitä tekee, piärustinki pysyy kasassa ja mieli terävänä. Minusta ei ole vain tuvassa istuskelemaan ja lehtiä lukemaan. Aina pitää jotain puuhata.”

Maatilalla asuva Teittinen vuoleskeli pienenä poikana kymmen-kaksikymmensenttisiä puu-ukkoja kuin Vaahteramäen Eemeli konsanaan ­– sillä poikkeuksella, ettei ollut arestissa. Aikuisiällä hän on käynyt hirrenveistokurssin.

”Olen koko ikäni harrastanut käsillätekemistä. Lapsena rakentelin veljen kanssa kaikenlaista mitä päähän pälkähti. Jo pienenä olimme timpureina apuna isälle. Hitsaamaankin opin varmaan alle kymmenvuotiaana. Isä ei kieltänyt mitään, kunhan ei itseään särkenyt.”

Teittinen käyttää veistossa ja teosten viimeistelyssä muitakin laitteita, mutta mieluisin väline on moottorisaha. Materiaaleista hän pitää erityisesti lehtikuusesta.

”Sitä on varsinkin tuoreena todella mukava tehdä, jotenkin helppoa sahata. Lehtikuusen hyvä puoli on myös se, että se kestää säätä paljon paremmin kuin muut puut.”

Teittinen veistää tilauksesta, muun muassa eläimiä ja ihmisfiguureja. Saimaan seudulla kun ollaan, norppa on suosittu aihe, samoin karhut ja pöllöt. Hänen käsistään syntyy myös liskoja ja jäniksiä, jopa sammakoita.

”Hyvällä veistäjällä on oltava hahmottamiskykyä ja taitoa tehdä veistos kolmiulotteisesti. Haastavinta on palojen sahaaminen puusta niin, että puuta ei lähde liikaa pois.”

Taipumuksensa kädentaitoihin Teittinen arvioi tulevan sukuperintönä.

”Äidinisä oli käsityönopettaja, ja isänisällä oli oma paja. Hän teki kaikkea, rekiä ja veneitä.”

Timo Teittinen voitti 2020 Ilomantsissa karhunveiston mestaruuskisan työllään Maaseudun tulevaisuus. Tuomariston tulkinnan mukaan Teittisen teoksessa suomalainen moottorisahataide kohtasi steam-punkin – tyyli yhdistää höyrykoneiden aikaa nykyisyyteen. Teittinen oli liittänyt puukarhun kylkeen ratasosia mm. ruohonleikkurista ja vesipumpusta.

Timo Teittinen 

Syntynyt 1964.
Asuu Juvalla, Etelä-Savossa.
Ammatiltaan maanviljelijä ja hirsirakentaja.
Tekee tilauksesta puuveistoksia moottorisahalla sekä taontatöitä.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuosina 2019 ja 2020. Vuonna 2020 voitti moottorisahaveiston mestaruuskilpailun teoksella Maaseudun tulevaisuus.
Facebook: timo.teittinen.52