Leo Laakko

Orimattilassa asuva Leo Laakko oli kymmenvuotias, kun hän vanhemmiltaan salaa otti moottorisahan käyttöönsä ja treenasi sillä tekemällä puita.

”Ollessani 14-vuotias pyysin isältäni mopoa. Hän antoi mottorisahan ja sanoi, että tee sen verran puita, niin saat siitä rahat mopoon. Näin kävi ja ostin Tunturi-mopon.”

Moottorisahaveistoon innostus syttyi kuitenkin vasta vuonna 2017.

”Ostin polttopuita kasan, ja siinä oli pari isompaa runkoa mukana. Mietin, mitähän niistä löytyisi ja rupesin veistämään. Ensimmäisestä tuli jonkinlainen karh. Toisesta toinen karhu. Siitä se lähti.”

Seurava etappi oli Kari Onnisen pitämä veistokurssi Wellamo-opistossa Lahdessa, ja myöhemmin Onninen sai houkuteltua Laakon myös ensimmäiseen veistokisaan Padasjoelle.

”Nykyään meillä on yhteinen veistopaikka Lahdessa. Yhdessä on mukava veistää, tarinaa riittää.”

Laakko oli nähnyt kyllä veistoksia jo aiemmikin muun muassa pitkäaikaisen työkaverinsa miehen eli Veli Korhosen tekemänä.

”Päätin sitten itsekin kokeilla, pystynkö minäkin tekemään jotain vastaavaa puusta.”

Laakko sanoo, että mielenkiintoisinta veistämisestä on nähdä mitä puun sisältä löytyy. Hän myös aina haluaa yrittää jotain uutta.

”Veistäjä Tauno Kangasluoma neuvoi minua, että älä ole koskaan tyytyväinen vaan pyri parempaan. Se on hyvä neuvo. Vaikka toiset voivat kehuakin, saattaa itse nähdä teoksessa virheitä. Se innostaa seuraavalla kerralla korjaamaan virheen, pääsemään parempaan ja parempaan.”

Laakon mieliaiheita ovat karhu ja huuhkaja.

”Karhu on mystinen metsän eläin. Luonnossa pelottava, mutta taruolentona kiinnostava. Huuhkaja on näyttävä lintu. Jos siitä saa äkäisen näköisen, tietää, että on onnistunut aika hyvin.”

Kotipihalla on pitkä rivi myös muita veistoksia, haukoista tonttuihin.

”Itse arvostan eniten Orimattilassa leirikodin riihikirkkoon tekemääni enkeliä. Se on minulle tärkeä työ, tuntui että siinä olen saanut jotakin ihmisille näkyväksi.”

Ilomantsin Karhufestivaalilla Laakkoa on innostanut samanhenkisten ihmisten tapaaminen ja kansainvälisyys.

”Yleisökin on välitöntä, tuntemattomatkin tulevat juttelemaan.”

Leo Laakko

Syntynyt 1952
Asuu Orimattilassa, Päijät-Hämeessä
Eläkkeellä, ammatiltaan rekkakuski.
Tekee moottorisahaveistoksia puusta ja myös myy töitään.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuosina 2018–2020.
www.haukkakarhu.fi