Markku Tuominen

Moottorisahaveistolle on Markku Tuomisen pikkuisella maatilalla Nurmijärvellä otolliset olot.

”Täällä voi huudattaa moottorisahaa vaikka päivät ja yöt.”

Puunveiston lisäksi hänen lajeinaan ovat hiekanveisto ja jäänveisto. Hän myös piirtää ja maalaa. Monet puuveistoksetkin hän hahmottelee ensin kynällä paperille.

”Veistäjälle yksi tärkeimmistä taidoista on kolmiulotteisuuden ymmärtäminen. Moni voi olla taitava piirtämään kaksiulotteisia kuvia, mutta kolmiulotteisen veistoksen hahmottaminen on vaikeampaa.”

Tuomiselle taidetta tehdessä on vain mielikuvitus rajana. Aiheet hän löytää ympäristöään tarkkailemalla.

”Jostain ne aiheet vain pätkähtävät päähän. Kun näen jonkin erikoisen asian, mitä en aiemmin ole tehnyt, olen siitä ihan innoissani: totta kai pitää yrittää tehdä juuri sellainen!”

Käsillä luomista Tuominen on harrastanut koko ikänsä, ja taiteellisuus on kulkenut suvussa: isä oli todella hyvä piirtämään ja äiti taitava käsityöläinen. Jo lapsena Tuominen piirteli paljon ennen kuin osasi suurin piirtein kävellä, saati lukea. Kiinnostus moottorisahaveistoon alkoi kouluikäisenä, kun hän kävi maatalousnäyttelyssä isänsä kanssa, ja näyttelyssä ollut mies esitteli moottorisahoja veistelemällä puu-ukkoja.

Puunveistossa ei Tuomisella ole mitään suosikkiaihetta, hän veistää aivan kaikkea: ihmishahmoja, eläimiä, reliefejä ja tekstejä. Moottorisahan lisäksi välineinä ovat muun muassa taltat. Hän tykkää käyttää myös värejä.

”Viime vuosina on sattunut tilaukseen useampikin ihmishahmo. Yksi paikallinen kaalinviljelijä halusi ukon, jonka käteen tuli kaali. Kolmimetrisen joulupukin tein yhdelle kuusikauppiaalle rekvisiitaksi, kun onnistuin saamaan metsäfirmalta suuren poppelin rungon – normaalisti ei niin paksua puuta ole saatavilla.”

”Poppeli onkin mukava työstettävä. Se on pitkäkuituinen puu, ei halkeilevaa sorttia ja pysyy hyvin koossa.”

Markku Tuomiselle on veistoharrastuksen ansiosta tullut tutuksi moni maa ja ihminen. Hän on saanut sen parista hyviä ystäviä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

”Esimerkiksi Virosta on vieraillut veistokavereita täällä Suomessa minun luonani ja minä heillä. Siinä sivussa olen oppinut viron kielen.”

Markku Tuominen

Syntynyt 1952.
Asuu Nurmijärvellä, Uudellamaalla.
Tekee moottorisahataidetta puusta ja myös myy veistoksia. Maalaa ja piirtää.
Eläkkeellä, ammatiltaan poliisi.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuosina 2015–2020. Voitti Karhufestivaalilla 2019 karhunveiston mestaruuskilpailun teoksella ILU – Ilomantsin Urheilijat. On palkittu myös vuonna 2015 (Kosinta) ja 2017 (Metsän kansaa).
Facebook: Markku Tuominen.10