Christian Häggman

Pohjanmaalla asuva Christian Häggman törmäsi ensimmäisen kerran itäisen Ilomantsin Karhufestivaaliin internetissä ja Instagramissa. Hän päätti elokuussa 2020 tulla paikan päälle katsomaan tarkemmin, mistä on kysymys.

Tapahtuma tuntui sen verran hauskalta ja kiinnostavalta ja veistokset näyttivät niin hienoilta, että nyt hän osallistuu itse karhunveiston mestaruuskilpailuun perjantaista lauantaihin. Pikakisa jää vielä tällä kertaa väliin.

Häggman tunnustaa, että kisaaminen Karhufestivaalilla ensimmäisen kerran hieman jännittää.

”Kokemus on uusi. Tähän mennessä olen veistänyt vain omalla takapihallani.”

Moottorisahaveistoon yleensäkin Häggman on päässyt perehtymään juuri internetissä.

”Aloin katsella moottorisahaveistosta ensin videoita, ja vuonna 2017 ryhdyin itse harjoittelemaan. Olen veistänyt enimmäkseen karhuja, mutta myös muita eläimiä, kuten ilveksiä, jäniksiä, saukkoja ja kotkia.”

Puun työstäminen on Häggmanille sinänsä tuttua puuhaa, sillä hän on opiskellut artesaaniksi aikuisopiskelijana Pietarsaaressa. Juuri tuon opiskelun jälkeen hän aloitti myös moottorisahaveistoon tutustumisen.

Ammatiltaan Christian Häggman on CNC-operaattori, ja hänen työnantajayrityksensä tekee pääasiassa lestejä veneteollisuutta varten. Vapaa-ajallaan hän moottorisahataiteen tekemisen lisäksi soittaa harmonikkaa, jos vain aikaa jää.

”Artesaanin työn ja puuhommat haluan pitää lähinnä harrastuksena, sillä varsinaisena työnä ne olisivat liiankin mukavia ja hauskoja.”

Veistossa Häggman käyttää moottorisahan lisäksi apuna muun muassa rälläkkää ja talttoja. Puulaatuina ovat olleet kuusi ja mänty. Hänen mukaansa vaikeinta moottorisahaveistossa on, jos puu alkaa halkeilla.

”Puu on todella fantastinen materiaali, siitä saa niin monenlaista aikaan.”

Christian Häggman 

Syntynyt 1991.
Asuu Pohjanmaalla, paikkana Ytteresse Pedersören kunnassa.
Työskentelee CNC-operaattorina.
Tekee moottorisahataidetta harrastuksena.
Ei ole osallistunut aiemmin Karhufestivaalin kilpailuihin.
Instagram: christianhaggman