Pekka Vahtera

Naantalissa asuva Pekka Vahtera on käynyt vuosikymmenten mittaan Ilomantsissa retkeilemässä ja melomassa, mutta Karhufestivaaliin hän törmäsi vasta kesällä 2020.

”Näin Ylen jutun Karhufestivaaleista ja innostuin heti. Jotain erilaista hauskaa ja lisäksi leppoisa tunnelma. Ihailen ihmisiä, jotka lähtevät mukaan rohkeasti ja pilke silmäkulmassa.”

Nyt Vahtera itsekin heittäytyy pelotta veistokisaan mukaan.

”Tässä karhuhommassa ensikertalaisen teemani on: into ja mielikuvitus korvaavat taidon!”

Vahteralle kädentaitojen harjoittaminen on toki tuttua touhua jo lapsuudesta. Hän on käsityöläisperheen kuudetta sukupolvea ja poikansa jo seitsemättä. Vahteran yritys rakentaa sähköveneitä ja risteilijäsisustuksia.

”Valmistamme meriteollisuudelle alumiinista, puusta sekä erilaisista komposiiteista kalusteita ja koristeita, kuten seinärakenteita, tiskejä ja sohvalooseja.”

Vahtera on toimitusjohtajanakin välillä ”kädet liimassa”.

”Olemme tuotannollinen pikkupaja, joten itselläkin pitää olla taito ja taju, mitä teemme. Uuden luominen on minun hommaani, joten kokeilen paljon, meni syteen tai saveen. Suunnittelen ja kehitän erilaisia tuotteita ja teen prototyyppejä.”

Vahteran yritys on tehnyt 1990-luvun alkupuolella myös ensimmäiset hahmot, tolpat, ovet ja koristeet Naantalin Muumimaailmaan.

”Lisäksi olen muutaman kerran ihan omaksi ilokseni veistänyt puusta hahmoja, kuten merenneitoja. Lapsista olen tehnyt pieniä reliefejä.”

Moottorisahaveiston treenaamisen Pekka Vahtera aloitti syksyllä 2020. Hän on ehtinyt sahata vain viikonloppuisin ja hän luonnehtii karhujen olleen alkuun enemmän olioita kuin näköisiä.

”Veistäminen on sopivaa jumppaa lihaksille ja hyvää hahmotusharjoittelua aivoille, ja siinä kädentaidotkin petraantuvat. Veistäminen on myös hauskaa, tulosta saa nopeasti aikaan ja samalla voi alati kehittyä – ja epäonniset tekeleet voi aina polttaa!”

Puu materiaalina herättää Vahterassa vahvoja tunteita.

”Luonto ja maailma tulvivat ihmeitä, ja yksi isoimmista ihmeistä on miten pienestä siemenestä kasvaa iso puu. Ihminen on olevinaan viisas, mutta tuo ihme on meille käsittämätön asia. Puu herättää minussa ennen kaikkea kunnioitusta ja arvostusta. Toivon että luonto säilyisi monimuotoisena luonnon omin ehdoin.”

Pekka Vahtera

Syntynyt 1959.
Asuu Naantalissa, Varsinais-Suomessa.
Yrittäjä. Aiemmalta ammatiltaan peruskoulunopettaja.
On tehnyt moottorisahaveistoksia harrastuksena syksystä 2020 lähtien. Tehnyt myös pieniä puuveistoksia ja reliefejä.
Ei ole aiemmin osallistunut Karhufestivaalin veistokisoihin.
Facebook: Pekka Vahtera