Kuva: Martu Väisänen.DSC_4225
Karhufestivaali, Ilomantsi, 2015. Kuva: maakaista.fi / Antero Lehikoinen, Mari Voutilainen.karuselli1_pieni
Suuri vesikiertue, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo, 2014. Kuva maakaista.fi, Antero Lehikoinen ja Mari Voutilainen.karuselli2_pieni
karuselli5_pieni
karuselli6_pieni
karuselli4_pieni
Biohiiletys 2018. Kuva Timo Reko.iso hiiletys
Penkkikahvila. Kuva Martu Väisänen.Penkkikahvila

Yhdistysvaikuttaminen

MSL on kansalaisvaikuttajien kumppani ja yhteiskunnallinen kehittäjä. Ohjaamme, hoksautamme ja koulutamme. Tarjoamme jäsenjärjestöillemme pedagogista ja kulttuurista tukea sekä jaamme koulutusmateriaalia verkko-opistossamme.
Lue lisää: MSL:n verkko-opisto.

Osallisuus

Tuemme yhteistyötä, jossa asukkaat, yhdistykset, kuntakeskukset ja kaupungit yhdistävät voimansa ja osaamisensa moniarvoisen ja aktiivisen kansalaisuuden toteuttamiseksi. Ympäristöluotsaus-menetelmää käytämme mm. maahanmuuttajataustaisten ja paikallisten asukkaiden välisen vuorovaikutuksen lisäämiseen ja kansalaisvalmiuksien edistämiseen.
Lue lisää:  Osallisuus

Ilmastoviisaus

Lisäämme asukkaiden tietämystä ja kannustamme heitä arkisiin tekoihin kestävän kehityksen ja kiertotalouden puolesta. Yhdessä kyläläisten kanssa nostamme konkreettiset ympäristöteot kyläyhteisöjen vahvuudeksi ja vetovoimatekijäksi. Toimenpiteiden kautta olemme mukana toteuttamassa Pariisin ilmastosopimuksen toteutumista.
Lue lisää: Ilmastoviisaus ja kestävä kehitys.

Paikalliskulttuuri

Tuotamme paikallisidentiteetistä kumpuavia yhteisötaideteoksia ja osallistavia taidetapahtumia. Adoptoimme paikkoja yhteisölliseen kulttuuri- ja taidetoimintaan. Työskentelemme eri alojen taiteilijoiden kanssa Suomessa ja ulkomailla. Toteutamme asukkaiden, kuntien ja taiteilijoiden kanssa mm. syötäviä puistoja ja kaupunkiviljelykohteita. Kannustamme kylämaisemien ja -ympäristöjen, vesistöjen ja rantojen hoitotoimenpiteisiin.
Lue lisää: Paikalliskulttuuri ja -identiteetti.

ITE-taide

on suomalaista nykykansantaidetta. Nostamme esiin uusia itseoppineita taiteilijoita ja huolehdimme, että ITE-taide säilyy olennaisena osana kulttuuriperintöämme.

Lue lisää: ITE-taiteen toimintaa.

Etusivu

Etusivu

Ajankohtaista

 • Haemme uusia työntekijöitä Pohjois-Karjalaan

  21.02.2019 -

  Muuttuvaa yritystoimintaa ja elinvoimaa ympäristöstä. Sinä tai kaverisi, joka käytät sujuvasti sosiaalista mediaa, osaat järjestää tapahtumia ja tilaisuuksia, saat ihmiset …

 • Karhufestivaali mukaan Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin

  18.02.2019 -

  Karhufestivaali on mukana Euroopan kulttuuriympäristöpäivien 2019 ohjelmistossa. Tänä vuonna kulttuuriympäristöpäivien teemana on Viihteen ja taiteen tiloissa.

 • Mikä on julkisen tilan merkitys? Mistä elinvoimaiset ja omaleimaiset keskustan tilat syntyvät?

  04.02.2019 -

  Kortteeri-hankkeen pilottivaiheessa mukana neljä kaupunkia: Kankaanpää, Huittinen, Seinäjoki ja Varkaus.

 • Henkilökohtaista pohdintaa ja uuden vuoden lupauksia.

  04.02.2019 -

  Mitä luonto meille kertoo? Mitä taide meille näyttää? Ympäristösivistyksen teemoja pohdiskelee blogissaan kulttuurijohtajamme Helka Ketonen.

 • Raportti: Mitä suomalaiset odottavat EU:lta?

  01.02.2019 -

  Sisämarkkinat ja ilmastokysymykset kiinnostavat EU:ssa eniten, mutta odotuksissa korostuu erityisesti turvallisuus Maaseudun Sivistysliiton ja e2 Tutkimuksen tuorein EU-opintoaineisto on julkaistu MSL-verkko-opistossa. …

 • Veistoa ja villiruokaa Ilomantsissa elokuussa

  25.01.2019 -

  Pärinä ja pöhinä täyttää Ilomantsin kylänraitin elokuussa kuudetta kertaa järjestettävillä Karhufestivaaleilla. Mestariveistäjät kautta Suomen kokoontuvat kilpasille 15.–17.8.2019. Mainetta saanut kovatasoinen tapahtuma herättää kiinnostusta myös ulkomailla. - Suomen luonnon antimet ovat pääosassa kolmannen kerran järjestettävillä Villiruokafestareilla 16.–17.8. Tapahtuma on ensi kertaa kaksipäiväinen.

 • GoBearGo - KouKarhuKou

  17.01.2019 -

  Kesän 2019 Karhufestivaalin valmistelut ovat käynnissä. Karhunveistokilpailu haastaa tänä vuonna veistomestarit vaativan aiheen ääreen, kuvaamaan karhua liikkeessä ja vauhdissa. Teemana on GoBearGo, suomeksi pilke silmäkulmassa KouKarhuKou.

 • Fasilitointia, piirien parantamista ja verkko-opistoa

  17.12.2018 -

  Jäsenjärjestötyötä on tehty MSL:ssä vuoden mittaan monella suunnalla sekä erilaisten koulutusten että uuden koulutussopimuksen myötä. Verkko-opisto on saanut uuden ilmeen, ja olemme saaneet käyttöömme Adobe Connectin webinaarien ja etäopetuksen työkaluksi. Vapaan sivistystyön uuden lukutaitokoulutuksen käynnistämisen myötä jäsenjärjestöjä toivotaan mukaan toimintaan avaamaan ovia yhteisöön ja yhteiskuntaan. Sitran kehittelemän Erätauko-dialogimenetelmän kouluttajakoulutuksen käyneet koulutussuunnittelijamme järjestävät jäsenjärjestöillemme koulutuspäivän tammikuun puolivälissä, ja saamme tiimiimme myös uuden koulutussuunnittelijan. Tutustu yhdistyskehittämisen kenttään!

Tapahtumia

 • Kyläillään! -kirjoituskilpailu

  01.11.2018 00:00 – 28.02.2019 23:59 -

  Lähetä kyläilyaiheinen kirjoituksesi mukaan kilpailuun. Kilpailuaikaa on marraskuusta 2018 helmikuulle 2019.

 • Kulttuuriperintö ja sen politiikka - paneelikeskustelu 6.3.

  04.02.2019 18:00 – 07.03.2019 19:00 -

  Kulttuuriperintöä ja sen politiikkaa luotaava paneelikeskustelu järjestetään keskiviikkona 6.3.2019 klo 17-19 Paikkana: Kansallismuseon auditorio sekä streemattuna verkon kautta. Paneeliin osallistuvat kansanedustajat Anders …

 • Karhufestivaali 2019 - GoBearGo / KouKarhuKou

  15.08.2019 00:00 – 17.08.2019 23:59 -

  Karhufestivaalien ytimenä on karhunveistokilpailu, jonka teemana vuonna 2019 on GoBearGo / KouKarhuKou. Veistäjät haastetaan kuvaamaan liikettä ja vauhtia. Festivaaleilla on runsas kulttuuriohjelma, ja samaan aikaan toteutuvat Ilomantsissa myös Villiruokafestarit.

Array