Sanginkontu – taiderasteja jokivarren metsissä


Sanginkonnun taiderastit
Joet virtaavat ajassa ja paikassa. Ne luovat yhteyden kyliltä maailmalle ja metropoleista maaseudulle. Ihmiset ja tarinat tulevat, menevät, kulkevat.
Oulujoen ja Sanginjoen partaille ja lähimetsiin on muotoutumassa Sanginkonnun taiderastien verkosto. Lumoavan luonnon keskeltä voit pian löytää ympäristötaiteilijoiden teoksia, joissa henkii alueen vanha kulttuuriperintö muistoineen ja tarinoineen, yhdistyen taiteilijoiden tulkintoihin. Jokainen teos on suunniteltu paikan henkeä, alueen luontoa, historiaa ja ihmisiä kunnioittaen. Myös kyläläiset osallistuvat teosten toteutukseen.
Teosten kokonaisuus liittyy osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa. Taiderasteille on suunniteltu kymmenen vuoden elinkaari, joten ne jäävät alueella liikkuvien iloksi juhlavuoden jälkeenkin. Teosten huollosta vastaa alueella toimiva vireä Sanginjoen, Lapinkankaan ja Sanginsuun kyläyhdistys sekä uusi Sanginkontu ry.
Teosten esittelyt julkaistaan tällä sivulla niiden valmistumisen myötä. Teokset sijoittuvat kolmeen kylään, Sanginjoelle, Sanginsuuhun ja Lapinkankaalle.
Sanginjoki
Loppulan luontokeskuksen alueelle vanhaan metsänvartijan latoon avautui marraskuussa 2024 Satu Suvannon teos Huoma. Istuinkivelle toteutti Satu Pietilä dokumenttivideon, jota voi hiljentyä katsomaan Aimo Laitisen veistämillä istuimilla. Nuorisoseurantalolle on tulossa kylän historiaa dokumentoiva teos, työryhmänä Kari Viinikangas, Satu Pietilä, Karita Heikkinen ja Riitta Johanna Laitinen.
Sanginsuu
Oulujoen ranta
Oulujoen rantaan veneenlaskupaikalle toteuttaa Ajan ratas -teoksen taiteilijapari Kati Leinonen ja Tuomas Mujunen. Taiteilija Eero Markukselan installaatio tulee silmänkantaman päähän Sanginsuun seurakuntakodin metsäiseen rinteeseen.
Metsämaasto Kiekonlenkin kuntoreitillä
Sanginsuuhun ulkoilijoiden suosimaan metsämaastoon tulee kesän 2025 kuluessa veistoksia, installaatioita ja ääniteos. Tekijöinä ovat taiteilijat François Blosseville (avustajanaan Johanna Häiväoja), Pia Hentunen, Felicia Honkasalo, Jussi Ruusulampi sekä työpari Macu Makkonen ja Jesse Kitinoja. Kuntoreitin varrelle metsään siirretään myös Jokilohikäärme, jonka Sanginsuun koulun oppilaat ovat toteuttaneet puunveistäjä Aimo Laitisen veistokseen taiteilija Pia Hentusen vetämässä työpajassa.
Lapinkangas
Tervareitistön varrelle Pilpajärven laavulle tulee monumentaalinen Kuvakivi taiteilija Kai Ruohosen ja alueen asukkaiden yhteistyönä.
Taideteosten esittelyt

Huoma
Heinälato on kuulunut metsänvartijan pihapiiriin, ja sillä on ollut aikanaan tärkeä tehtävä – suojata ihmisten ja eläinten ravintoa. Nyt ladon huomassa sataa satumaisia lumikukkia ja juurimaisia muotoja, joista pilkahtelee kyläläisten ja Sanginjoen metsänystävien ajatuksia lähiluontoon ja metsänvartijaperinteeseen liittyen.
Huoma viittaa suojaan, suojeluun, huomioimiseen ja huomaamiseen, kaikki teemoja, jotka tulivat esiin keskusteluissa osallistujien kanssa teosprosessin aikana. Tekstit on kerätty kyläläisiltä ja Sanginjoen metsän ystäviltä taidepajoissa 2024.
Huoma, ympäristötaideteos, Satu Suvanto, vanha lato, puu, betoni, keramiikka (2024)

Istuinkivi
Jääkauden muovaama siirtolohkare Istuinkivi on ollut sukupolvien ajan merkittävä levähdys- ja kohtaamispaikka Sanginjoella. Lasten koulureitin varrella se tarjosi mieluisan taukopaikan tai lepohetken niille, jotka olivat matkalla hakemaan lehmiä läheiseltä suoniityltä. Istuinkivellä on vannottu myös rakkauden tunnustuksia vuosikymmenten kuluessa. Satu Pietilä on koonnut videolle muistoja istuinkivestä ja Aimo Laitinen veistänyt pölkkyistuimet tarinoita kuunteleville.
Istuinkivi, Satu Pietilä, dokumenttivideo, kesto 7 min; istuinpölkyt, Aimo Laitinen (2024)

Jokilohikäärme
Metsästä löytyi tämä ”muinaisjäännös”, joka sai Sanginsuun koulun oppilailta nimekseen Jokilohikäärme. Värien ja tarinoiden avulla lapset herättivät lohikäärmeen henkiin yhteisötaiteilija Pia Hentusen vetämässä työpajassa. Puuveistoksen oli jo valmiiksi veistänyt moottorisahallaan Aimo Laitinen.
Jokilohikäärme, Sanginsuun koulun oppilaat, taiteilija Pia Hentunen, 2023. Puuveistos Aimo Laitinen 2022.
Tulossa vuonna 2025









Sanginkonnun taiderastien toteuttajat

Kiitämme rahoittajia

Kysy lisää

Riitta Johanna Laitinen
Yhteisökehittäjä
+358 40 584 4907 riittajohanna.laitinen@msl.fi Lue lisää henkilöstä