Sanginkontu – taiderasteja jokivarren metsissä

Paikkasidonnaista ympäristötaidetta Oulun kyliin

Teokset tulevat osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa

Sanginkonnun taiderastit on uusi kokonaisuus, joka tulee osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa. Eri menetelmin työskentelevät taiteilijat toteuttavat paikkasidonnaisia ympäristötaideteoksia Oulun maaseutualueelle. Taiderastit tulevat sijaitsemaan kolmen kylän alueella, Sanginsuussa, Sanginjoella ja Lapinkankaalla Oulujoen pohjoispuolella 10–20 kilometriä Oulun keskustasta itään. Teoksia tulee kaikkiaan 10–12 paikkaan. Teoksiin tutustuminen tulee mahdolliseksi myös digitaaliselta alustalta.

Portfoliohaku ympäristötaiteilijoille on päättynyt

Saimme taiteilijoilta tai taiteilijaryhmiltä kahteen eri hakukierrokseen yhteensä 86 hakemusta.

  • Loppulan luontokeskuksen alueelle vanhaan metsänvartijan latoon avautuu marraskuussa 2024 Satu Suvannon teos Huoma.
  • Oulujoen varrelle veneenlaskupaikalle toteuttaa kesällä 2025 Ajan virta -teoksen taiteilijapari Kati Leinonen ja Tuomas Mujunen.
  • Sanginsuun seurakuntakodin metsäiseen rinteeseen toteuttaa kesällä 2025 installaation taiteilija Eero Markuksela.
  • Taideteosten sijoituspaikkojen esittely
  • Ulkoilijoiden suosimalle valaistulle Kiekonmajan kuntoreitille Sanginsuuhun on valittu Pia Hentunen, Felicia Honkasalo, Jussi Ruusulampi, työpari Macu Makkonen ja Jesse Kitinoja sekä François Blosseville avustajanaan Johanna Häiväoja..
  • Pilpajärven laavulle teoksen toteuttaa Kai Ruohonen. Paikka on Lapinkankaan alueella suojärven rannassa retkeilijöiden käyttämän patikointipolun ja hiihtoladun varrella.  
  • Taideteosten sijoituspaikkojen esittely

Taiteilijahaun periaatteet

Teokset tulee toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita ja paikan henkeä kunnioittaen. Taiteilijat saavat käyttöönsä kylien asukkailta koottuja muistoja ja tarinoita. Toiveena on, että taiteilijat löytävät teostensa lähtökohdiksi innoitusta alueen ihmisistä, luonnosta ja historiasta.

Kylien asukkaiden osallistaminen teosten toteutukseen on toivottavaa, ja talkooapua on luvassa. Teosten jälkihoito jää kyläyhdistyksen vastuulle, joten hyvä yhteishenki suunnitteluvaiheesta teosten valmistumiseen on tärkeää. Tavoite on, että teokset pysyvät kunnossa kymmenen vuotta.

Taiteilijahaun toimeenpanijana on Maaseudun Sivistysliitto, yhteistyökumppaninaan Sanginjoki–Lapinkangas–Sanginsuu-kyläyhdistys. Taiderastien toteutus tapahtuu vuosina 2023–2026 eri hankkeiden kautta. Rahoitusta toteutukseen ovat myöntäneet Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulu2026-säätiö, Oulun seudun Leader ry, Keskitien Säätiö ja Museovirasto. Teokset toteutetaan Oulun kaupungin ja Metsähallituksen maa-alueille.

Tarkemmat ohjeet, aikataulut ja taiteilijakorvaukset käyvät ilmi taiteilijahaun kuulutuksesta. Ensimmäinen haku toteutui keväällä 2024 vastaavin periaattein.

Sanginsuuhun Kiekonmajan kuntoreitille tulee viisi taideteosta. Marraskuisella maastoretkellä paikkoihin olivat tutustumassa hankeväkemme kanssa taiteilijat Pia Hentunen, Felicia Honkasalo, Jesse Kitinoja ja Jussi Ruusulampi sekä Pilpajärvelle teoksensa toteuttava Kai Ruohonen. Valituista taiteilijoista työpari François Blosseville ja Johanna Häiväoja ei päässyt mukaan.
Taiteilija Satu Suvanto valittiin toteuttamaan Huoma-teos Loppulan latoon Sanginjoen kylälle. Suvanto osallistaa kyläläisiä työpajoihin ja liittää teoksensa aineksiksi heiltä koottavia muistoja ja tarinoita ympäröivästä luonnosta ja alueen metsänvartijaperinteestä.
Valokuvaaja Kati Leinonen ja arkkitehti Tuomas Mujunen suunnittelemassa Ajan virta -teostaan Oulujoen rantaan. Riitta Johanna Laitinen esittelee suunnitelmia kasvillisuuden raivaamisesta Sanginsuun veneenlaskupaikalta.
Kuvataiteilija Eero Markukselan kanssa kokoonnuttiin kuvittelemaan hänen teoksensa sijoittumista Sanginsuun seurakuntakodin rinnemaastoon ja ihailtiin jokirantaan avautuvaa maisemaa.
Sanginkonnun ensimmäinen teos Jokilohikäärme syntyi kesällä 2023 Sanginsuun koulun oppilaiden yhteistyönä. Kuvataiteilija Pia Hentusen johdolla kylän lapset maalasivat Aimo Laitisen puuveistoksen värejä hehkuvaksi voimaeläimeksi. Kuva: Riitta Johanna Laitinen.

Sanginkonnun taiderastien maisemareitti syntyy kolmen kylän yhteisvoimin

Sanginsuun, Lapinkankaan ja Sanginjoen yhteisen kyläyhdistyksen alueelle luodaan vuosina 2023–2026 uusi kulttuurimatkailureitti palvelemaan eri tavoin liikkuvia ihmisiä. Reitille toteutetaan toistakymmentä taideteosta kylien liepeille ja Sanginjoen ja Oulujoen suistoalueen metsiin. Suunnittelussa yhdistetään pohjoisuuteen nojaavat kulttuuriset ominaispiirteet alueen tarinoihin ja historiaan.

Taiteen sekä yhteiskehittämisen keinoin syntyy uusi kulttuurimatkailureitti Oulun keskustan läheisyyteen, osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa.

Reitin suunnittelu ja kehittäminen tehdään yhdessä asukkaiden, alueella toimivien yhteisöjen, Maaseudun Sivistysliiton sekä taiteilijoiden kesken. Kerran kuussa kylillä pidetään yhteiskehittämisiltoja, joissa suunnitelmaa viedään eteenpäin.

Kyläläisiä yhteissuunnitteluillassa.

Kulttuurimatkailureitti on osa Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuotta

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, yhdessä 39 pohjoisen kunnan kanssa. Tarjolla on maailmanluokan elämyksiä läheltä, kaukaa ja siitä välistä. Kulttuuria, taidetta ja monipuolisia tapahtumia koetaan kaupungeissa, kylissä ja luonnossa. Kyseessä on usean vuoden matka, joka huipentuu vuoteen 2026.

Sanginkonnun taiderastit valmistuvat osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden sisältöä. Taideteosten muodostama verkosto tulee olemaan upea mahdollisuus tutustua Oulujoen suiston historiaan, tarinoihin, luontoon ja taiteeseen ja vierailla kyläkohteissa lähellä Oulun kaupunkia.

Hankkeen toteuttajana on Maaseudun Sivistysliitto yhdessä Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki -kyläyhdistyksen kanssa. Hankkeen rahoittajina ovat Oulu2026-säätiö, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulun Seudun Leader, Museovirasto ja Keskitien Säätiö.

Taidedastien paikkoja suunnitellaan.

Lapset ja nuoret mukana

Sanginsuun koulun oppilaat ovat olleet aktiivisesti mukana kokoamassa kyläläisten muistoja ja tarinoita. Draamapajoissa lapset ovat syventäneet suhdettaan Oulujokiseudun maisemiin ja perinteisiin. Työpajaa vetäneen Sanna-Maija Karjalaisen johdolla ja talkooväen tuella valmistui koko perheen satunäytelmä Unelma merestä esitettäväksi lakkautettavan koulun päätösjuhlassa. Sanginsuun koulurakennuksen kohtalo on vielä epäselvä. Kylän asukkaiden toiveena on, että jokin ratkaisu tekisi mahdolliseksi koulun säilymisen kylänväen yhteisessä käytössä.

Kuvia Unelma merestä -satunäytelmästä, kuvat: Sanna-Maija Karjalainen.

Kohtaamisiin Sanginkonnulla!

  • Kotikontu on aluetta kodin liepeillä, kotiseudulla, omilla kylillä. Siellä on hyvä elää, sinne on mieluisaa palata, sinne voi kutsua kävijöitä.
  • Sanginkonnun reitti yhdistää kolme kylää Sanginjoen seutuvilla. Oulusta katsoenkin voi suurin piirtein tietää, mistä se löytyy.
  • Taiderastit sijoittuvat Sanginkonnun reitille, kylien reunamille ja luontoon. Ne houkuttelevat liikkumaan, etsimään ja löytämään.
  • Nyt tehdään kiehtova ja kutsuva reitti! Tapaamisiin sen rasteilla viimeistään vuonna 2026 tai jo aikaisemmin työpajoissa!

Kulttuurimatkailureitti pähkinänkuoressa:

  • reitti tähtää Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoteen eli tämän kautta olemme osa Euroopan kulttuuripääkaupunkia
  • taiderastit sijoittuvat Sanginsuun, Lapinkankaan ja Sanginjoen kylien alueelle
  • reitillä voi liikkua joko jalan, pyörällä tai hiihtäen
  • reitti muodostuu alueelle toteutettavista taideteoksista ja niitä yhdistävistä poluista ja teistä
  • reitille suunnitellaan aloituspiste sekä levähdys- ja taukopaikat
  • yhdistämme alueen tarinat, historian sekä elämykselliset luonnon kohteet reitin varrelle tulevien taideteosten taustalle
  • kehitämme reitin ympärille palveluja: kahvi- ja ruokapaikkoja, majoitusta, ohjelmapalveluja

Sanginkonnun taiderastien toteuttajat

Kiitämme rahoittajia ja tukijoita