Menovinkkejä ITE-taiteen kesätapahtumiin ja kohteisiin

ITE-taide, Uutinen

Kesä 2021 tarjoaa runsaan kattauksen omintakeista ITE-taidetta kotimaan matkailijoille. Pienten paikkakuntien näyttelyissä välttyy ruuhkilta, ja ulkoilmassa voi tutustua kiehtoviin taideympäristöihin turvallisin etäisyyksin.

Tapahtumatietojen päivityksiä voi seurata ITEnet-sivun tapahtumakalenterista. ITE-ympäristöjä on löydettävissä GoogleMapsista hakusanalla ITE taidekohde.
 

Näyttelyitä Parkanossa, Kokkolassa, Ilomantsissa

ITE-kesäkaupunki Parkano esittelee ITE-taidetta kaduillaan ja puistoissaan jo kymmenettä kertaa Arto Tuomisen kuratoimassa ITE-Xeen-näyttelyssä. Näyttely kestää kesäkuun alusta elokuun loppuun. Jo toukokuussa saadaan ennakkomaistiaisina August Eskelisen moottorisahaveiston näytös 14.–15.5.

ITE-museossa Kokkolassa avautuu 3.6. pitkälle syksyyn kestävä Veikko Halmetojan kuratoima ITE pilvessä -näyttely, jossa nähdään niin koulutettuja kuin itseoppineita taiteilijoita.

Ilomantsissa on heinä-elokuussa viidentoista ITE-taiteilijan yhteisnäyttely Ihmeiden ILO!TALO, jonka on koonnut Vuoden 2020 ITE-taiteilijana toiminut Paula Huhtanen.

ITE-Xeen
Parkanon kaupungin kymmenes ITE-taiteen kesä
1.6.–31.8.2021
Moottorisahaveiston virtuoosi August Eskelinen veistää eläimiä 14.5. Parkanon torilla ja 15.5. Parkanon metsämuseolla.

ITE pilvessä
3.6.–10.10.2021
ITE-museo / K.H.Renlundin museo, Pitkänsillankatu 28, Kokkola

Ihmeiden ILO!TALO
ITE-taiteen näyttelykesä Ilomantsissa
1.7.–15.8.2021, avoinna ti–su klo 11–17, Kansallistalo, Yhtiöntie 8, Ilomantsi

Ihmeiden ILO!TALO -näyttely kokoaa Ilomantsiin 15 taiteilijaa eri puolilta Suomea. Mukana on mm. Anna Wildrose, jonka esinekollaaseja kuvassa.
Irja Alisen lintuveistokset ovat sonnustautuneet Parkanon kaupungin tunnusväreihin ja kutsuvat koko kesän kestävään ITE-Xeen-näyttelyyn.

Vuoden ITE-taiteilija esittäytyy Raumalla

Vuoden 2021 ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan näyttelyssä Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pyrkimisiä on sekä taiteilijan varhempaa että aivan uutta tuotantoa. Veli Granön kuratoima näyttely on avoinna 30.5.–20.6.2021 Sepän talossa Raumalla. Taiteilija itse työskentelee näyttelypaikalla residenssitaiteilijana.

Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pyrkimisiä
Vuoden ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliola
30.5.–20.6.2021, avoinna arkisin 12–18, la–su 12–15
Sepän talo, Alfredinkatu 3, Rauma
Näyttely kuuluu Maaseudun Sivistysliiton ITE Satakunnassa -hankkeeseen
Tiedote ja lehdistökuvia ePressin palvelussa.

Karhufestivaalilla moottorisahaveiston taidonnäytteitä

Ilomantsissa Karhufestivaalilla toteutuu jo kahdeksatta kertaa Suomen suurin moottorisahaveiston kilpailu, jota tänä vuonna täydentää edellisvuosien voittajien näytöspäivä Mestarit Mantsissa.

Karhufestivaali 2021 – teemana Karhu ja pentuIlomantsi 12.–15.8.2021
Tiedote: Mestarit Mantsissa
Veistospuisto Tuhannen karhun maa kuntakeskuksessa koko kesän ajan

Taiteilijoiden omia näyttelyitä ja tapahtumia

Moni ITE-taiteilija toteuttaa yksityisesti kesänäyttelyitä, tapahtumia ja esittelyjä. Näistä täydentyy tietoja Maaseudun Sivistysliiton ITEnet-sivustolle. Ennakkotietoa on jo seuraavista:

Penalismi esittäytyyPentti Väistön debyyttinäyttely
20.6.–15.8. 2021, avoinna päivittäin klo 11–19 (kahvilan aukioloaikoina)
Kahvila Meijän Kammari, museoalue, Kirkkotie 14, Tohmajärvi
Raimo Flink opastaa niksibetonin saloihinTyöpajoja ja mahdollisuus osallistua dinosaurusveistoksen talkoisiin.
Järjestelyt sovittava taiteilijan kanssa.

ITE-taideympäristöt matkailijoiden koronakesän keitaina

Koronakesä 2020 osoitti, että ITE-taideympäristöt vetävät puoleensa entistäkin houkuttelevampina kotimaan matkailukohteina. Moni ITE-taiteilija sai pihapiiriinsä vieraita enemmän kuin muulloin, vaikka isoja bussiretkikuntia ei ollut liikkeellä. Yleisölle avoimia ITE-kohteita on listattu Maaseudun Sivistysliiton kotisivulla ja tietoja löytyy myös GoogleMapsista hakusanalla ”ITE taidekohde”.

Suomen tunnetuin ITE-taideympäristö on Veijo Rönkkösen veistosten ja loistavan kukkatarhan kokonaisuus Parikkalan Patsaspuisto. Kuva Veli Granö.
Kauhajoella Alpon Savannilla saattaa kohdata itsensä taiteilijan, Alpo Koivumäen. Kuva Veli Granö.
Lahden Radiomäelle voi tehdä vaikka piknik-retken ja ihastella Johannes Ivakon jo sammaloituneita betoniveistoksia. Kuva Veli Granö.
Ylénin taidekoti Rauman Kodisjoella tarjoaa nostalgisen aikamatkan Väinö Ylénin teosten myötä. Kuva Veli Granö.

Alla on esimerkkejä ITE-taideympäristöistä. Koronatilanteen vuoksi on syytä ennen vierailuja googlata tietoja mahdollisista vierailujen rajoituksista.

LÄNSI-SUOMESSA

ITÄISESSÄ SUOMESSA

HÄMEESSÄ

KESKI-SUOMESSA

UUDELLAMAALLA

  • Kirkkonummella ITE-taiteen klassikkokohde Elis Sinistön Villa Mehu
Kouvolan Valkealassa, Kääpälän kylässä, voi vierailla jo edesmenneen ITE-taiteilijan Ensio Tuppuraisen kodin pihapiirissä. Kuva Veli Granö.


Uusia löytöjä…

ITE-taiteen kartoittaminen ja esiin nosto kaksi vuosikymmentä sitten alkoi Maaseudun Sivistysliiton toimintana ja jatkuu edelleen. Uusimpia taiteilijalöytöjä ja myös vierailtavissa olevia kohteita voi seurata kolmen käynnissä olevan ITE-kartoitushankkeen Facebook-sivuilta: ITE Satakunnassa, ITE Hämeessä ja ITE Savossa.