Yleisölle

Tuhannen karhun maa

Tuhannen karhun maa on Ilomantsin kylänraiteille levittyvä elävä ja muuntuva veistospuisto. Se on monenlaisten veistotyylien näyteikkuna, jota kannattaa tulla katsomaan kauempaakin. Tuhannen karhun maassa yhtyvät metsän kuninkaan myyttinen valtakunta ja ihmisen luoma kulttuuriympäristö.

Puiston tukikohtana ja talvipesänä on Katri Vala Kulttuurikeskus. Sen pihapiirissä, Karhuareenalla, metsätien varrella ja myös läheisen Kansallistalon pihalla pääset ihailemaan komeita karhuveistoksia kaikkina vuodenaikoina.

Juha Käkelä, Karhuveljekset Hiidenkivellä. Kuva Riitta Ryynänen.

Elävä ja muuntuva veistospuisto keskellä karjalaista kylämiljöötä

Keväisin pölkyistä veistetyt karhut heräävät talviuniltaan. Erilaisin tempauksin juhlistetaan veistosten levittämistä näytille. Kirkonkylän yritykset ja yhteisöt asettavat karhuja ovensuilleen ja pihoihinsa. Osuuspankki Vaara-Karjala on vakiintunut mukaan karhuretkeilyjen toteutukseen laajemmallekin maakuntaan. Syksyllä karhut taas kootaan kyliltä talviunille. Tuhannen karhun maa on löytänyt paikkansa osana ilomantsilaista elämänmenoa ja vuodenkiertoa.

Urpo Huotari, Tervetuloa Ilomantsiin! Kuva Riitta Ryynänen.

Idea Tuhannen karhun maasta syntyi jo vuosia sitten, kun Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko ja MSL:n Vaara-Karjalan yhdistystä pitkään johtanut Kauko Kangas alkoivat maalata haaveitaan isolla pensselillä. Miehet ulottivat katseensa vuosien päähän, ja siitä haaveesta sai alkunsa vuotuinen Karhufestivaali.

Karhunveiston kuninkuustapahtumaksi muotoutuneilla Karhufestivaaleilla syntyy joka vuosi kymmeniä uusia veistoksia. Kilpailun sääntöjen mukaan ne jäävät täyttämään paikkaansa osana veistospuistoa. Tällä hetkellä Karhufestivaaleilla syntyneitä veistoksia on jo noin 260.

Suurimman osan veistoksista omistaa Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, joka on Karhufestivaalin pääjärjestäjä ja hallinnoi veistospuiston pysyvien tilojen kiinteistöjä. Osan veistoksista ovat lunastaneet Karhufestivaalia tukevat yritykset ja yhteisöt. Muutama veistos on valittu Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelmaan.

Esa Leppänen, Hei halataan! (yksityiskohta). Kuva Riitta Ryynänen.

August Eskelinen, Festarin tunnelma (yksityiskohta). Kuva Riitta Ryynänen.

Raimo Hautaluoma, Palaveri erämaassa. Kuva Riitta Ryynänen.

 

 

Sivun kuvat: Maarit Hämäläinen-Koljonen, Raija Kallioinen, Vilma Leminen, Riitta Ryynänen.