Kestävyyttä ja yhteistyötä – nyt ja jatkossa

Kansalaistoiminta, Koulutus, Maaseudun Sivistysliitto, Taide, Ympäristö, Blogi

Vuosi 2024 on ollut kestävän kehityksen teemojen täyttämä. Olemme ylpeitä siitä, että OKKA-säätiö myönsi meille Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin – tunnustus, joka ohjaa sosiaalisen, kulttuurisen, taloudellisen ja ekologisen kestävyyden edistämistä kaikessa toiminnassamme. Sertifiointiprosessin kautta vahvistamme kestävän kehityksen periaatteiden toteutumista johtamisessa, opetuksessa ja arjessa.

Sosiaalinen kestävyys – osaamisen ovet kaikille auki

Maaseudun Sivistysliiton koulutuksen teema oli tänä vuonna vastaanottavuus ja saavutettavuus järjestötoiminnassa. Tavoitteena oli  kehittää toimintakulttuuria, joka toivottaa tervetulleeksi jokaisen. Mutta mitä vastaanottavuus ja saavutettavuus tarkoittavat käytännössä, ja miten nämä tuodaan osaksi kansalaistoimintaa?

Vastaanottavuuden ja saavutettavuuden edistäminen ei ole yksin järjestöjen vastuulla – se on myös jokaisen osallistujan tehtävä. Kun seuraavan kerran kohtaat uuden henkilön tilaisuudessa tai toiminnassa, mieti: miten voisin helpottaa hänen ensi askeliaan osaksi yhteisöä? Yksinkertainen hymy, tervehdys tai kutsu keskusteluun voi olla ratkaiseva hetki, joka saa hänet tuntemaan olonsa tervetulleeksi.

Teemavuotemme muistuttaa, että meitä kaikkia tarvitaan. Luodaan yhdessä yhteisöjä, jotka ovat avoimia ja saavutettavia kaikille – niin kyläpoluilla kuin kaupunkien kaduilla.

Lue lisää täältä: Osallistumisen ovet auki kaikille: Vastaanottavuuden ja saavutettavuuden vuosi 2024

Kulttuurinen kestävyys – taide tuo yhteisöt yhteen

Kulttuurinen kestävyys on yksi kestävän kehityksen ulottuvuuksista. Siihen sisältyy monimuotoisuuden vaaliminen ja kaikkien oikeuksien kunnioitus. Näitä arvoja on Maaseudun Sivistysliiton kulttuuritoiminta kannatellut kautta historiansa. 

Vuonna 2024 olemme voineet olla ylpeitä pitkän linjan työstä ITE-taiteen saralla ja iloita kylätaiteen terhakkaasti nousevista taimista. Rakas aihepiirimme on ympäristöarvojen ja taiteen yhdistäminen. Siinä on työmaamme nyt Oulun maaseutukylissä, matkalla kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkia.

ITE-taide on suomalaista visuaalista nykykansantaidetta, jonka tekijöitä löytyy kautta Suomen. Lyhenne muodostuu sanoista ”itse tehty elämä”. ITE on itseoppineiden taiteilijoiden elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa taidetta, yksilöllistä ja kekseliästä. Tätä taidemuotoa olemme yli neljännesvuosisadan etsineet ja esitelleet kautta Suomen. Vuonna 2024 saimme perustyön päätökseen, kun kartoitus viimeisessäkin maakunnassa Uudellamaalla valmistui. ITE-taiteen kartoituksissa olemme löytäneet lukuisia kestävään lähimatkailuun sopivia kiehtovia ITE-taiteen kohteita, joita voi tutkia hakemistostamme visitite.fi

Viime vuosina olemme työskennelleet yhdessä kylien asukkaiden ja taiteilijoiden kanssa kylätaiteen parissa. Kylätaide kertoo kylän historiasta, kuvaa nykypäivän elämää, muistuttaa hauskasta yhteisestä tapahtumasta tai saa muuten aiheensa kyläläisten yhteisistä ideoista. Kyläläisillä itsellään on keskeinen rooli teosten toteuttamisessa. Esimerkkejä kylätaiteesta olemme koonneet esittelysivulle kylataide.fi.

Oulun itäisissä maaseutukylissä on käynnissä kyläyhdistyksen kanssa toteutettava Sanginkonnun kulttuurimaisemareitti. Kaupunkilaisten suosimiin ulkoilu- ja retkeilymaastoihin tuotamme paikkasidonnaisia ympäristötaideteoksia. Teokset toteutetaan kestävän kehityksen periaatteita ja paikan henkeä kunnioittaen. Taiteilijat saavat käyttöönsä kylien asukkailta koottuja muistoja ja tarinoita ja ammentavat teostensa lähtökohdiksi innoitusta alueen ihmisistä, luonnosta ja historiasta. Taidereitin etenemistä voi seurata sivulla www.sanginkontu.fi ja ensi vuonna myös kulttuuripääkaupungin digitaaliselta alustalta.

Ekologista ja taloudellista kestävyyttä – maaseudun ympäristötyö nousukiidossa

Hanke- ja projektitoiminta on kestävyyslaji, usein hyvinkin valmisteltu hanke saattaa jäädä ilman rahoitusta. Maaseudun Sivistysliitto on toteuttanut hanketoimintaa jo neljännesvuosisadan.

Toimintamme on ollut pitkäjänteistä ja hyvin suunniteltua. Viime vuosina olemme oppineet rajaamaan aiheita, joiden pohjalta hanketoimintaan mennään mukaan. Yksi näistä teemoista on ympäristö ja ilmasto. Vuosi 2024 oli Maaseudun Sivistysliiton ympäristötiimin hanketoiminnalle ylen hyvä – oikeastaan huippuvuosi. Kaikki haetut maaseudun kehittämishankkeet saivat myönteisen rahoituspäätöksen.

Maaseudun Sivistysliiton ympäristötiimissä lähdimme jo keväällä ja kesällä 2023 valmistelemaan uuden EU-ohjelmakauden hankkeita. Saimme hankevalmisteluun paikallisen rahoituksen Pohjois-Karjalan Maaseutupalveluilta, jonka turvin luotiin perustat laajalle hanketoiminnalle koko Suomeen. Pystyimme tämän avustuksen turvin työstämään luonnon monimuotoisuutta ja kylien ympäristösuunnittelua edistävät hankkeet.

Maaseudun kehittämishankkeet ja Euroopan unionin rakennerahastohankkeet ovat tuoneet monelle toimijalle ja yhdistykselle ryhtiä toimintaan. Maaseudun Sivistysliitto pääsi hanketoimintaan mukaan vuosituhannen vaihteessa. Jossain vaiheessa hankkeita otettiin ja haettiin sekatavarakauppa -hengessä, kaikki kelpasi. Mukana kulki kuitenkin yksi johtolanka, yhteistoiminta muiden toimijoiden kanssa.

Ympäristötiimin hankkeet alkoivat vuonna 2016 Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Keski-Suomessa, mukaan tuli myöhemmin myös Pohjois-Pohjanmaa. Pääteemana toiminnassamme on ollut ja on edelleen konkreettinen ympäristötyö pääasiassa kylätoimijoiden kanssa. Olemme olleet kylien ympäristöhankkeissa edelläkävijöitä ja arviomme siitä, että ympäristöasiat nousevat keskeisiin osiin eri kehittämisohjelmiin, on ollut oikea. 

Vuosien kuluessa olemme pystyneet laajentumaan lähes valtakunnalliseksi toimijaksi. Teemme nyt kylä- ja paikallistoimijoiden kanssa konkreettisia ympäristötekoja Kaakkois-Suomesta Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle sekä Pohjois-Karjalasta Keski-Pohjanmaalle. Haluamme nostaa hiiliviisautta, kestävää kehitystä ja konkreettisia ympäristötekoja kyläyhteisöjen ja maaseutualueiden vahvuudeksi ja vetovoimatekijäksi. Kestävät kylät -toiminta on usean eri maakunnan ja Leader -toimintaryhmän alueilla tehtävää kylien ja yhteisöjen ympäristösuunnittelua, joka tähtää paikallisten ympäristötoimien jatkuvuuteen.

Tulevaisuus tuo mukanaan haasteita, ilmastonmuutos ja luontokato eivät mihinkään häviä ja näiden teemojen puitteissa riittää jatkossakin työtä.