Eläköön arjen tarinat ja itse tehty elämä!

ITE-taide, Taide, Blogi

Kirjoittaja: Helka Ketonen

ITE-taide on tullut 20 vuoden aikana osaksi nykytaiteen sanastoa ja museo- ja gallerianäyttelyiden ohjelmistoa. Vietämme tänä vuonna 2020 ITE-taiteen juhlavuotta.

Visuaalinen nykykansantaide on kartoitettu suurimmassa osassa maata, ja satoja upeita itseoppineita taiteilijoita on tuotu esiin näyttelyissä, kirjoissa, lehdissä ja televisiossa. ITE-tapahtumissa, ‑pihapiireissä, ‑festivaaleilla ja ‑näyttelyissä käy vuosittain tuhansia ihmisiä. ITE-taide elää ja kukoistaa!

Martti Hömppi, Trio Pönttöpäät. Kuva Veli Granö.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Vuosien varrella ja ITE-taiteilijoiden määrän kasvaessa myös tekemisen tavat, materiaalit ja sisällöt muuttuvat. Siksi myös ITE-taiteeksi ja ITE-taiteilijaksi tunnistaminen on joskus vaikeaa. ITE-taiteen hengessä tehdään myös monenlaista – ja se on enemmän kuin tervetullutta!

ITE-soittimet, ITE-videot, ITE-pelit, ITE-vaatteet, ITE-rakennukset – näitä alueita olisi hienoa tarkastella enemmänkin. Ehkä tulevina vuosina, uudenlaisten yhteistyökumppaneiden kanssa – tervetuloa mukaan ideoimaan kanssamme!

Maaseudun Sivistysliitto omistaa maamme tärkeimmän ja laajimman ITE-taiteen kokoelman. Yhdessä Kokkolan kaupungin kanssa pidämme yllä ITE-museota, jonka hoitoon olemme kokoelman tallettaneet. Teoksia karttuu vuosittain erityisesti uusien kartoitushankkeiden yhteydessä. ITE-taiteelle on tyypillistä, että taiteilijat kuvaavat usein paikallisia ihmisiä, muistoja ja tapahtumia. Siksi olisikin tärkeää, että ITE-teoksia otettaisiin vastaan eri museoissa, jolloin yhteys ja vuorovaikutus paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin säilyy. Tätä olemme yhteistyömuseoiden kanssa jo edistäneet, ja uskomme, että tulevaisuudessa ITE-taide on yksi tärkeä osa suomalaisten museoiden kokoelmatyötä.

Kotimainen ja kansainvälinen yhteistyö

Vuorovaikutus ja verkostoituminen kotimaisen ja kansainvälisen outsider-taiteen kentän kanssa on ollut keskeinen osa toimintaamme näiden 20 vuoden ajan. Yhteistyö on ollut tiivistä erityisesti Kettuki ry:n kanssa ja käynnistämmekin tänä vuonna heidän kanssaan alan toimintaympäristön laajemman analyysin. Kettukin ja kumppanuusverkoston kanssa valmistelemme myös outsider-taiteen eurooppalaisen verkoston EOA:n konferenssia Hämeenlinnaan keväälle 2022. Mukana suunnittelussa ja toteutuksessa ovat lisäksi ITE-museo ja Hämeenlinnan kaupunki kulttuurilaitoksineen.

Ilmari “Imppu” Salminen on klassikko, jonka teoksia kuuluu MSL:n ITE-taidekokoelmaan.

Maaseudun Sivistysliitto on mukana vuosittain myös kansainvälisten outsider-taiteen näyttelyiden ja tapahtumien kumppanuusverkostoissa. Lainaamme kokoelmateoksia, valokuvia ja videodokumentteja, järjestelemme tapaamisia kuraattoreiden ja taiteilijoiden kanssa sekä kehitämme kansainvälistä yhteistyötä erilaisissa kokoonpanoissa. Esittelemme myös suomalaisia ITE-taiteilijoita kansainvälisissä tapahtumissa, paikan päällä ja internetissä.

Periferia lumoaa

Paikalliset ja persoonalliset kulttuuri- ja luontokohteet sekä ITE-taiteen ympäristöt ja tapahtumat ovat päässeet esille YLEn tekemään Egenland-ohjelmasarjaan vuosina 2018-2019, ja ovat edelleen katsottavissa YLE Areenassa. Jopa Madventures-ohjelman tuottaja tiedusteli meiltä syksyllä 2019 kiinnostavia ITE-ilmiöitä maaseudulta. Saapa nähdä, mitä siitä vielä seuraa!

Paikalliset pikkuputiikit ja aidot yhteisöt kiinnostavat suomalaismatkustajaa. Vuodenvaihteessa tehty Matkamessujen matkailututkimus 2020 osoitti, että suomalaisten matkoissa korostuu nyt rentoutuminen, arjen elämykset ja paikallisen kulttuurin säilyttäminen. Ilmastoviisas lomailija suunnistaa entistä enemmän myös kotimaan kohteisiin, ja siellä ITE-ympäristöt, -näyttelyt ja -tapahtumat houkuttelevat varmasti uudenlaisille  reittivalinnoille ja elämyksiin.

Tutustu ITE-juhlavuoden julkaisuun. Lehdessä on myös kattava listaus ja kartta vuoden 2020 näyttelyihin, tapahtumiin ja toimintaan. Lataa lehti itsellesi täältä.