Demokratiaa, dialogia ja kestävyyttä eri näkökulmista
Taustaa ja tavoitteita
Maaseudun Sivistysliitto on kumppanina pienimuotoisessa Erasmus+ -osarahoitteisessa aikuiskoulutushankkeessa ”Developing Dialogue, Supporting Social Sustainability”, jota hallinnoi Studieförbundet Vuxenskolan Göteborg och Öckerö. Hanke koostuu webinaareista ja vastavuoroisista opintomatkoista, jotka tarjoavat organisaatioillemme aikaa ja tilaa pohtia dialogin rakentamista ja sosiaalisen kestävyyden tukemista sekä niiden edellyttämää tietotaitoa ja osaamista omissa työkentissämme. Toimintakentässämme on monenlaisia muutoksia, joihin vastaamiseen tarvitsemme uusia lähestymistapoja ja osaamisen päivittämistä erityisesti koulutustehtävissä ja yhdistysten kehittämisessä työskentelevälle henkilöstöllemme, mutta myös koko opintokeskustemme näkökulmista. Koska tilanne ja muutokset ovat samankaltaisia Ruotsissa ja Suomessa, ylikansallinen yhteistyö ajatusten ja kokemusten, hyvien käytäntöjen ja menetelmien vaihtamisessa auttaa laajentamaan näkökulmia ja oppimaan toistemme työstä oman toimintamme kehittämiseksi.
Toimintamme lähtökohtana on kansalaistoiminnan, demokratian ja osallistumisen tukeminen erityisesti yhdistyksissä. Tehtävämme on myös tarjota heille taitoja, työkaluja ja tietoa toiminnan tukemiseksi. Muuttuvassa maailmassamme sosiaaliseen kestävyyteen liittyvät monimuotoisuuden, tasa-arvon ja tasavertaisten mahdollisuuksien sekä yhteisöllisyyden käsitteet ovat keskiössä – ja myös koetuksella. Monenlaisten näkemysten esiin tuomisessa dialogin ja dialogisuuden merkitys ja tarve kasvaa, ja myös demokraattinen toimintakulttuuri tarvitsee tukea.
Haasteita ja uusia tuulia
Kansalaistoiminnalla ja sen tukemisella on mahdollisuus tukea osallistumista, yhteisöjen rakentumista ja osallisuutta, mutta uhkaavatko rahoitusmuotojen kiristyminen ja toimintakulttuurin muuttuminen näitä mahdollisuuksia ja kuinka tähän haasteeseen voi vastata?
Näissä merkeissä kävimme huhtikuussa kuuden työntekijän joukolla Göteborgissa opintomatkalla. SV:n toimijat olivat laatineet meille kattavan ohjelman, jossa pääsimme tarkastelemaan paitsi heidän työtään sekä kaupungissa että maaseutualueella, myös heidän yhteistyötahojensa toimintaa dialogin ja sosiaalisen kestävyyden tukemisessa sekä kolmannen sektorin että kunnallisella tasolla. Taloudellisten leikkausten ja tukimuotojen vähenemisen myötä toimitilat ovat nousseet keskeiseen rooliin. SV:llä on upea vanha koulurakennus ja paljon kansalaisopistotoimintaa vastaavia kursseja, ja toimitiloja voisi hyödyntää vielä enemmän mm. ruotsin kielen ja kotoutumista tukevan opetuksen kentällä. Uutena avauksena SV on käynnistämässä vähemmistöjen kulttuurikeskustoimintaa, jolle oli juuri saatu myönteinen rahoituspäätös Göteborgin kaupungilta.

Sosiaalista kestävyyttä lähiöissä ja maaseudulla
SV on myös laajentamassa toimintaansa lähiöihin yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa; kävimme tutustumassa Bergsjön lähiössä sijaitsevaan kulttuuritaloon, joka herätti paljon ajatuksia kulttuurin mahdollisuuksista osallisuuden ja vuoropuhelun rakentamisessa. Kulttuuritalo ja sen monet toiminnot olivat erinomainen esimerkki sosiaalisen kestävyyden tukemisesta paikallisessa toiminnassa. Miten yhteisen tilan tunne syntyy, ja miten sitä voisi vahvistaa? Minkälaiset rakenteet ja toimintakulttuurit tukevat sen syntymistä?
Olimme luonnollisesti kiinnostuneita myös SV:n roolista ja toiminnasta maaseutualueilla. Näitä näkökulmia meille toivat SV:n Västra Götalandin alueen toimijat Ann-Marie Myllykangas ja Lena Ramsberg. He tarjoavat tukea paikallisille yhdistyksille ja järjestävät monenlaista toimintaa yhteistyötahojensa kanssa. Toiminnan keskiössä ovat vahva paikallisuus, verkostot ja läsnäolo. Tavoitteena on antaa alueen asukkaille mahdollisuuksia kohtaamiselle ja oppimiselle, luoda yhteyksiä sekä tarjota tietoa yhteiskunnasta.
Dialogin ja demokratian kehittämisen näkökulmia
Göteborgin kaupungin Demokrati och medborgarservice -yksikön kehittämis- ja analysointiosaston päällikkö Karim Zendeganin ja Sveriges Kommuner och Regioner- organisaation kehityspäällikkö Ulrika Stöökin esitykset perehdyttivät meitä demokratiatyöhön sekä dialogin merkityksiin, tasoihin ja käyttämiseen kansalaiskeskustelun tukena, erityisesti monimutkaisissa kysymyksissä. V-Dem instituutin tuoreen Demokratiaraportin mukaan demokraattisten valtioiden määrä on maailmanlaajuisesti huolestuttavasti laskenut. Yhtenä vastauksena demokratian kasvaville haasteille Ulrika esitteli People Powered -organisaation varatoimitusjohtajan Josh Lernerin ” Terveen demokratian ekosysteemin mallin”. Lerner on kirjoittanut From Waves to Ecosystems -julkaisun, jossa hän esittää ehdotuksia demokratian uudistamiseksi ja laajentamiseksi.

Keskustelut SV:n kollegoiden kanssa olivat antoisia, ja antoivat hyviä esimerkkejä mm. Erätauko-menetelmän kokeilemisesta heidän työtehtävissään, eri näkökulmista yhdistysten kanssa tehtävässä työssä sekä kansalaisia vaalijärjestelmään perehdyttävän Mitt val -materiaalin käyttämisestä. Tähän pääsemme tutustumaan tarkemmin seuraavassa yhteisessä webinaarissamme. Huomiota herätti myös kestävyysajattelun selkeä näkyminen eri toimijoiden esityksissä. Sitä sekä monia muitakin matkalla syntyneitä ajatuksia voimme kehittää yhdessä eteenpäin omissa organisaatioissamme. Päätimme sen tueksi koota yhteisen tietopankin dialogin ja sosiaalisen kestävyyden kehittämiseen liittyvistä materiaaleista. Vaikutuksen teki myös SV:n toimijoiden lämmin vastaanotto ja läsnäolo. Suurkiitos onnistuneesta opintomatkasta!
Matkan tunnelmiin voit tutustua tällä videolla.


ERASMUS + ”Developing Dialogue, Supporting Social Sustainability”. KA210-ADU – Pienimuotoiset kumppanuushankkeet aikuiskoulutuksessa -hanke on Euroopan unionin rahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä. Lisätietoa Erasmus+
-ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus
Kirjoittaja

Suvi Kaljunen
Koulutussuunnittelija, voimavarakeskeinen työnohjaaja
+358 45 7731 0170 suvi.kaljunen@msl.fi Lue lisää henkilöstä