ITE-taidetta lännestä itään 2019

ITE-taide, Taide, Blogi

Kirjoittaja: Raija Kallioinen

Jotain vanhaa, jotain uutta. Jotain riemunkirjavaa, jotain kierrätettyä. Monista aineksista on Itse Tehdyn Elämän vuosi 2019 koostunut. Samalla on eri tahojen yhteisvoimin valmisteltu ITE-taiteen juhlavuoden 2020 ohjelmaa.

Uutta ITE-taiteen kartoitusta päästiin aloittamaan luovuutta pursuavassa Satakunnassa. Alkutahteja lyötiin myös etsintöihin Hämeessä. Karhufestivaali – se itäisin ja ihanin – tavoitti ennätysmäisen yleisön, ja ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano houkutti väen liikkeelle. On myönnetty tunnustuksia taiteilijoille, luotu uudenlaisia tuotteita ja toimittu voimia yhdistävinä verkostoina.

Helpotuksen huokauksen tuotti, kun pitkäaikainen puurtaminen uuden Collecte-tietokannan valmistumisessa eteni maaliin. Asia kuulostaa kuivalta, mutta on tae sille, että vuosien työ ITE-taiteen kuva- ja tietoaineiston kokoamiseksi säilyy kulttuuriaarteena tuleville polville.

Kartoitukset alkuun Satakunnassa ja Hämeessä

Vuosi 2019 saatteli ITE-taiteen etsintäpartiot uusiin maisemiin, Satakuntaan. Saimme kartoittajiksi alan parhaisiin asiantuntijoihin lukeutuvat Veli Granön ja Elina Vuorimiehen. Syksyn mittaan on ympäri maakuntaa tullut jo kymmeniä vinkkejä, joiden jäljille kaksikko lähtee ensi kevättalven aikana. Lisää vinkkejä voitte antaa kaiken aikaa. Nyt on ITE-taiteilijoiden ensimmäisiä esittelyjä jo Facebookissa ITE Satakunnassa -sivulla – tervetuloa tykkäämään! Kannattaa myös kurkistaa MSL:n YouTube-kanavalle ja siellä Satakunnan ITE-taiteen soittolistalle.

Kartoitustyöhön MSL saa tukea EU:n maaseuturahoituksesta. Olemme saaneet tukipäätöksen jo seuraavallekin alueelle, ja suuntana on Häme. Ennakkoselvittelyjä Kanta- ja Päijät-Hämeen ITE-taiteesta olemme tehneet oman henkilökuntamme voimin. Ensi vuoden alussa kentälle lähtevät kartoitukseen palkattavat työntekijät.

Sekä Satakunnassa että Hämeessä on erityisenä tavoitteena esitellä ITE-taidekohteita matkailualan hyödynnettäviksi. Omaperäisillä ITE-taiteen kohteilla on mielestämme pontta nousta niin kotimaisten kuin ulkomailta tulevien matkailijoiden kiinnostuksen kohteiksi. #itesatakunnassa #itehämeessä #ite2020

Karhufestivaali – se itäisin ja ihanin

Ilomantsin kylänraitti, Pogosta, oli yhtä kuhinaa, kun siellä juhlivat yhtä aikaa Karhufestivaali ja Villiruokafestarit. Karhunveiston kilpailujen teema GoBearGo – KouKarhuKou haastoi puunveistäjät kuvaamaan liikettä ja vauhtia. Kilpailun voitto meni tällä kertaa kokeneelle konkarille, nurmijärveläiselle Markku Tuomiselle.

Markku Tuominen vei voiton vauhtia ja liikettä kuvanneella “ILU – Ilomantsin Urheilijat” -veistoksellaan. Kuva Riitta Johanna Laitinen.

Tapahtuma sai huikean suosion. Yhteenlasketuksi kävijämääräksi arvioitiin 10.000 henkeä. Veistosten ihastelijoita on käynyt sankoin joukoin jälkikäteenkin, kenties toinen mokoma. Karhufestivaali kuului osana Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaan. Siihen pyrimme mukaan jatkossakin, onhan tapahtumallamme myös kansainvälistä kiinnostavuutta ja osallistujia monista maista. #karhufestivaali #bearfestival #gobeargo

Suosiota niitti myös yhteistyökumppanimme ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano. Ympäri kaupungin keskustaa levittäytyneen ITE – via Parkano -näyttelyn yleisömäärää on vaikea arvioida, mutta kymmenissä tuhansissa se liikkuu. ITE-taide kiinnostaa!

Taiteilijat esiin!

Maaseudun Sivistysliitto myönsi ison Santeri Alkio -mitalin, arvokkaimman tunnustuksensa, ensimmäistä kertaa ITE-taiteilijalle. Mitalin sai tunnetuimpiin ja ihailtuimpiin tekijöihin kuuluva Alpo Koivumäki. Mitali luovutettiin taiteilijan 80-vuotispäivillä Kauhajoen Nummijärvellä Alpon savannilla. Kauhajoki-Seuran Leader-hankkeen tuella Koivumäen pihapiiri teoksineen on parin viime kesän kuluessa kohennettu upealla tavalla ja on suosittu matkakohde. Suuren yllätyksen taiteilijalle tuotti myös seuran hänestä tuottama kirja.

MSL valitsi ensimmäisen kerran Vuoden ITE-taiteilijan. Huomionosoituksen sai pirkanmaalainen Paula Huhtanen, joka värikkäillä teoksillaan levittää ”iloismin” sanomaa. Yhdessä ProLocaliksen kanssa tarjosimme hänelle esittäytymisen mahdollisuuden Tuomaan markkinoilla Helsingissä. Tammikuussa 2020 hän on mukana Etnogaalan ITE-taiteilijana. Elokuussa taiteilijaa odottaa Ilomantsin kunnan kutsu Karhufestivaaleille. Huomionosoitukseen sisältyy myös teosostoja sekä pieni aulanäyttely MSL:n keskustoimiston tiloissa.

Maaseudun Sivistysliiton Vuoden ITE-taiteilijaksi nimeämä Paula Huhtanen ja isolla Santeri Alkio -mitalilla palkitsema Alpo Koivumäki. Kuva Heli Kallio-Kauppinen.

Yhteistyön voimaa

Voisivatko ITE-taiteilijat innostaa meitä tavan tallaajia elämään arkeamme hieman luovemmalla otteella? Sitä on mahdollista kokeilla juuri painosta tulleilla ja nettiin ladatuilla Arjen luovuus -ideakorteilla, jotka toteutimme yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ja Eläkeliiton kesken. Kortit antavat vinkkejä arjen luoviin näkökulmiin ja tekoihin. Niitä tullaan levittämään ITE-taiteen juhlavuonna ja 50 vuotta täyttävän Eläkeliiton toiminnassa. Kiitos tästä mahtavasta järjestöjen välisestä yhteistyöstä! #arjenluovuus

ITE-taiteen ja suomalaisen outsider-taiteen kenttä on vuoden varrella etsinyt ja puntaroinut keskinäisiä yhteyksiään. Suhteet vakiintuneiden pitkän linjan toimijoiden kesken ovat tiivistyneet. Kettukin johdolla alamme yhdessä valmistautua parin vuoden kuluttua Suomessa järjestettävän kansainvälisen konferenssin isännöintiin.

Eurooppalainen verkostomme EOA täytti kymmenen vuotta ja on vakiinnuttanut toiminnakseen vuotuiset teemaseminaarit. Tällä kertaa kokoonnuimme Tukholmassa teemalla ”eQuality”, käsitellen taiteen tekemisen tasa-arvon ja laadun kysymyksiä. Meitä oli Suomesta ilahduttavan iso ryhmä mukana, meiltä Maaseudun Sivistysliitosta Helka Ketonen ja minä. Retkikuntaan kuuluivat mm. kentän uusi voimavara, Taiteen edistämiskeskuksessa toimiva outsider-taiteen läänintaiteilija Esa Vienamo, konferenssin yhteyteen Nordic Outsider Craft -näyttelyn kuratoineet Minna Haveri ja Elina Vuorimies, Kettukin toiminnanjohtaja Päivi Lilja sekä Vertaistaide-toiminnan edustajat.

ITE-taiteen toimien taustalla on asiantuntijoista koostuva ITE ry -yhdistys. Sen puheenjohtajalta Veli Granölta on usein saatu apua näkemysten kirkastamiseen.

Kansainväliseen verkostoitumiseen on resursseja tuonut eurooppalainen Erasmus+-ohjelma. Se mahdollisti Kööpenhaminaan suunnatun opintomatkan, jolta haimme ideoita yhteisöllisen ympäristötaiteen liittämiseksi mukaan Karhufestivaalin ohjelmistoon.

Museoille kiitokset

ITE-taidetta on vuonna 2019 ollut esillä monissa museoissa. Kotipesänä on MSL:n ITE-kokoelmaa hoitava K.H.Renlundin museo / ITE-museo Kokkolassa. Siellä saatiin nauttia kartoitustyön merkkipaaluja esitelleestä Wanted ITE -näyttelystä, ja sinne myös kokoontuivat ITE-taiteen vannoutuneimmat ystävät pitämään ”luokkakokoustaan”. Renlundin museo on myös ansiokkaasti kierrättänyt tuottamaansa pohjoismaisen outsider-käsityön näyttelyä, joka vieraili Tanskassa, Ruotsissa, Islannissa ja Norjassa. #itemuseo

Wanted – ITE -näyttely Kokkolassa K.H.Renlundin museossa / ITE-museossa kertoi MSL:n toteuttaman ITE-taiteen kartoitustyön merkkipaaluista. Julisteen kuvassa Timo Peltosen Kivikauden mies, kuva Veli Granö.

Museokenttä on mukana valmistautumassa ensi vuonna vietettävään ITE-taiteen juhlavuoteen. Ensimmäisestä MSL:n ja Kansantaiteenkeskuksen toteuttamasta ITE-näyttelystä tulee kuluneeksi 20 vuotta. Juhlanäyttelyn kiertuetta ovat valmistelleet K.H.Renlundin museo, Oulun taidemuseo ja Hämeenlinnan taidemuseo.

ITE-taidetta kansainväliseen kokoelmaansa pitkään keränneet sveitsiläiset Korine ja Max E. Ammann vierailevat vuosittain Suomessa. Pidämme heidät ajan tasalla uusista taiteilijalöydöistä, ja silloin tällöin heidän mukaansa lähtee uusia teoksia taiteilijoiltamme. Ammanneiden kokoelman ITE-teoksia oli tänä vuonna esillä Amsterdamissa outsider-taiteen museossa ja Zürichissä Musée Visionnairessa.

ITEnet – tietopankki ja ajantasa

Tervetuloa ITE-taiteen tukikohtaan, kotisivulle www.itenet.fi. Sieltä löytyy tietoa ITE-taiteesta, taiteilijoista, ympäristöistä ja videoista. Välitämme sivulla myös uutisia kaikista tietoomme tulevista eri järjestäjien ITE-näyttelyistä ja -tapahtumista. ITE-taiteen Facebook-sivua on tuskin tarpeen mainostaa – sitähän te kaikki jo seuraatte!