Ympäristötiimin kevään 2022 webinaarikattaus – Kukkapellon perustamisesta kalan kuivaukseen

Kuinka kukkapelto perustetaan? Miten shoppailla oikein ja kestävästi? Entä miten kalaa ja lihaa kuivataan perinteisin menetelmin kevättalvella? Muun muassa näihin kysymyksiin löytyvät vastaukset kevään 2022 webinaareista, joita Maaseudun Sivistysliiton ympäristötiimi järjestää. Webinaarimme ovat maksuttomia ja pääasiassa avoimia kaikille! Kurkkaa alta tarkemmin, mitä kaikkea on luvassa ja tule mukaan mukavasti omalta kotisohvalta.

Osta oikein -webinaari ke 23.2.2022 klo 18-20

Suunnittelemalla ruokaostokset ja kiinnittämällä huomiota vaatekaupassa säästät sekä rahaa että luontoa. Osta oikein -webinaarissa saadaan vinkkejä arjen kestäviin ostosratkaisuihin ja kuulemme myös ostajan oikeuksista, vastuista sekä opitaan, kuinka vältetään sudenkuopat ja vaaranpaikat verkkokaupoilla. Ja vielä, kun suunnittelemme ostokset hyvin, voimme saada raaka-aineita kierrätettyä mahdollisimman paljon.

Tutustu webinaarin puhujiin sekä ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan:

___

Osta oikein -webinaari 23.2.2022 klo 18-20

18.00 Aloitus

18:10 Ostajan oikeudet ja velvollisuudet. Hanni Kuronen, kotitalousasiantuntija, Keski-Suomen Martat ry

18.25 Vaatteiden fiksu ostaminen – kuinka et rasita säilytystiloja etkä ympäristöä! Jenni Sarras / Jennin Arkijärki, yrittäjä ja bloggari

18.45 Suunnitelmallinen ruoan ostaja säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä. Mirja Pummila, Elintarvike- ja yritysasiantuntija, K-S Maa- ja kotitalousnaiset ry

19.05 Osta turvallisesti netistä. Mitä tulee ottaa huomioon verkko-ostoksia tehdessä? Tuukka Kivioja, verkko-opetuksen suunnittelija, JAMK

19.25 Mitä ostoksistamme jää jäljelle? Kommenttipuheenvuoro jätteen lajittelun näkökulmasta. Outi Ruuska, toimitusjohtaja, Sammakkokangas

19.40 Loppukeskustelu. Aikaa kysymyksille ja keskusteluille.

___

____

Perustetaan kukkapelto -webinaari ti 22.3.2022 klo 18-20

Oletko kiinnostunut perustamaan kukkapellon eli yksivuotisen maisemapellon? Entäpä uusniityn? Miten ne eroavat toisistaan? Miten päästä alkuun ja mitä ottaa huomioon niiden perustamisessa?

Webinaarissa maisema- ja ympäristöasiantuntija Anu Ainasoja (Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Keski-Pohjanmaa) antaa vinkit kevään kukkapelto- ja niittyprojekteihin aina maanmuokkauksesta siementen valintaan ja alueen ylläpitoon. Kuulemme myös Maaseudun Sivistysliiton työntekijöiden kokemuksia viime kesältä kukkapeltojen perustamisesta.

Webinaarin järjestävät Ympäristöperinnettä ilmastokestävästi-hanke, Ilmastotekoja ympäristöperinteestä – hanke sekä Ympäristöperinne ilmastotyön välineenä – hanke.

_____

Tulossa myös webinaarit vieraskasvien torjunnasta sekä perinteisestä lihan ja kalan kuivauksesta

Kalan ja lihan kuivaus perinteisin menetelmin- webinaari ti 15.3. klo 17-20. jossa paneudutaan perinteisiin lihan ja kalan kuivausmenetelmiin sekä kerrotaan kuivatuista raaka-aineista valmistettavista ruoista.

Luvassa kevään aikana myös webinaari vieraskasveista, jossa käydään läpi yleisimpiä vieraskasvilajeja ja niiden torjuntamenetelmiä. Molemmat webinaarit ovat avoimia kaikille.

Vieraskasviluennon tarkempi ajankohta ja molempien yllämainittujen webinaarien ilmoittautumisohjeet julkaistaan pian. Seuraa Tapahtumat-sivuamme ja some-kanaviamme!

_____

LUMO-verkkotilaisuuksissa esillä teot maaseudun monimuotoisuuden hyväksi

Tilaisuuksissa esitellään maaseudun kylien ja yhdistysten tekemiä tekoja luonnon monimuotoisuuden ja ympäristön hyväksi. Lisaksi käydään läpi Pohjois-Karjalan maaseudun toimijoille tehdyn luonnon monimuotoisuuskyselyn tuloksia. Annetaan myös ideoita ja vinkkejä ympäristötekojen suunnitteluun, toteutukseen ja rahoitukseen.

Verkossa järjestettävät LUMO-tilaisuudet ovat pääasiassa suunnattu Pohjois-Karjalan maaseudun toimijoille kohdekylissä.

Tulevat LUMO-tilaisuudet:

  • ke 16.2. klo 13.00 Nurmes (verkon kautta)
  • to 17.3. klo 18 Liperi (verkon kautta)
  • to 24.3. klo 18.30 Polvijärvi (verkon kautta)

______

Myös livetilaisuuksia luvassa

Vaikka webinaaritkin oikein mukavia ovatkin, niin toivomme, että koronatilanne helpottaa ja pääsemme pian taas ihmisten pariin. Kajaanissa on esimerkiksi suunnitteilla kokonaisuus perinneyrttitarhan perustamisesta huhti-toukokuussa sekä kasvivärjäystä lupiininkukilla kesäkuussa. Pohjois-Karjalassa järjestetään perinneretkiä ja perinnetapahtumia keväällä ja kesällä.

Ja Outokumpu hoi! Kannattaa kurkata meidän hapatuskurssi, joka järjestetään huhti-toukokuussa Kummun koululla ja ilmoittautua mukaan: https://msl.fi/tapahtuma/silkkaa-hapatusta-kurssi-outokummussa/

_____

Seuraa sivujamme, niin pysyt mukana ympäristötiimin ajankohtaisimmista uutisista ja tapahtumista!

www.msl.fi/ymparisto/

Seuraa ympäristötiimiä myös somessa: