Silkkaa hapatusta -kurssi Outokummussa

Ympäristö, Itä-Suomi, Kylille
Kuva: Martat

SILKKAA HAPATUSTA! MAITOHAPPOKÄYMISEN MONET MAHDOLLISUUDET -KURSSI

Kurssikerrat:

To 21.4.2022 klo 17 – 20

To 12.5.2022 klo 17 – 20

Paikka: Kummun koulun kotitalousluokka (Koulukatu 6, Outokumpu)

Hapattaminen on uuteen suosioon noussut perinteinen säilömistapa. Hapattamalla saat terveellisiä säilykkeitä, joiden makumaailma vaihtelee miedosta kirpeään ja happamaan sekä tuliseen, mausteista riippuen.

Hapattaminen eli fermentointi on säilöntätapa, jossa muodostuu maitohappobakteereita, jotka saavat aikaan käymisen ja estävät haitallisten mikrobien kasvun. Hapattaminen on edullista, se ei vie energiaa eikä edellytä kalliita pakkausmateriaaleja. Lisäksi hapattamisessa ruoan ravintoarvo säilyy, kun tuotetta ei kuumenneta.

Kaksi kurssikertaa sisältävä hapatuskurssi on osallistujille maksuton. Kurssi on kaikille avoin. Kurssikertojen tarkemmat kuvaukset löytyvät alta.

Ilmoittautuminen molemmille kurssikerroille

Ilmoittautuminen tapahtuu Martat-sivujen kautta sivun alaosassa kohdassa ”Ilmoittaudu mukaan”

Linkki aukeaa uuteen välilehteen Marttoje sivulle.

Ilmoitathan myös mahdollisista erityisruokavalioista. Kurssille mahtuu enintään 16 ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos kurssi on täynnä, voit ilmoittautua myös jonoon. Kurssi toteutetaan, kun osallistujia on vähintään 10 henkilöä. Ilmoittautuminen ti 19.4. klo 12.00 mennessä. Tervetuloa!

Kurssin järjestää Maaseudun Sivistysliiton Ilmastotekoja ympäristöperinteestä -hanke ja kouluttajina toimivat Pohjois-Karjalan Martat.

Ensimmäinen kurssikerta to 21.4.2022 klo 17.00-20.00

Kasvisten hapattaminen (kesto noin 3 h)

Mitä hapattaminen on?
Maitohapposäilönnän edellytykset
Hapattamisen vaiheet hapankaalilla
Erilaisten hapansäilykkeiden valmistaminen
Luonnonyrttiteetä, kahvia ja valmiin hapankaalin maistelua esim. leivän päällä
Ensimmäisellä kurssikerralla valmistetaan hapankaalia, korealaista kimchiä ja hapanporkkanoita, joita kurssilaiset saavat myös viemisiksi kotiin. Kurssilaiset saavat tietoa hapansienien valmistuksesta ja teemme yhteisen maistiaisannoksen hapansieniä kotimaisista viljellyistä sienistä. Lisäksi tehdään hapansäilykkeet seuraavan kerran ruokakurssille.

Toinen kurssikerta to 12.5.2022 klo 17.00-20.00

Hapatetut kasvikset ja sienet ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa (kesto noin 3 h)

Toisella kurssikerralla osallistujat kertovat omista hapansäilykkeistään ja pohdimme yhdessä vastauksia mahdollisiin pulmatilanteisiin, joita on tullut hapattamisen vaiheissa kotona edellisen kerran jälkeen. Valmistamme monipuolisesti ruokia ja leivonnaisia hapankasviksista ja tutustumme hapatettuun jogurttiin ja kaurajogurttiin eli kiesaan.

Kurssilaiset saavat monipuolisen ja tekemään houkuttelevan Silkkaa hapatusta -aineiston.

Ilmastotekoja ympäristöperinteestä on Maaseudun Sivistysliiton toteuttama hanke, jonka yhtenä tavoitteena on tehdä tutuksi vanhoja, ympäristöystävällisiä ruokaperinteitä ja säilömismenetelmiä. Hanketta rahoitta Pohjois-Karjalan Tulevaisuusrahasto sekä Pohjois-Karjalan Maaseutupalvelut.

Lisätietoja hankkeesta: Katariina Niskanen / Maaseudun Sivistysliitto, p. 045 3241 405, katariina.niskanen@msl.fi

Lisätietoja kurssista: Loviisa Salin / Pohjois-Karjalan Martat, p. 0400 167 695, loviisa.salin@martat.fi