Dialogeillaan-pelikortit

Voit selailla ja tutustua pelikortteihin tästä

Ladattavassa tiedostossa asettelu on ajateltu kaksipuolisena tulostuksena. Voit tulostaa ja laminoida kortit esimerkiksi yhdistyksesi käyttöön.

Kiinnostaisiko kokeilla pelikortteja, joiden avulla voit treenata omia ja oman yhteisösi, yhdistyksesi tai vaikka työporukkasi keskustelutaitoja? Pelikortit pohjautuvat Erätauko-menetelmään, joka on alkujaan Sitran kehittämä ja nykyään Erätauko-säätiön edelleen kehittämä menetelmä rakentavaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Pakassa on viidenlaisia kortteja

Siniset roolikortit toimivat erityisen hyvin tilanteissa, joissa halutaan tuulettaa organisaation tai muun yhteisön jäsenten rooleja ja tehdä esimerkiksi ideointia tai keskustelua jonkun vaikean asian ympärillä. Korttien avulla henkilö pääsee hetkeksi irti omasta asemastaan.

Keltaiset kansalaiskortit auttavat osallistujaa asettumaan oman kuplansa ulkopuolelle ja näkemään keskusteltavan asian eri silmin ja osallistumaan keskusteluun eri tulokulmasta. Kansalaiskortit edustavat erilaisia ihmisiä yhteiskunnassa, myös niitä stereotyyppisiksi miellettyjä. Ne auttavat kuitenkin osallistujaa asettumaan oman kuplansa ulkopuolelle ja näkemään keskusteltavan asian eri silmin. Peli auttaa myös osallistujia herättelemään, millaisia ennakkoajatuksia mahdollisesti luomme keskustelukumppaneistamme esimerkiksi poliittisen kannan tai ulkoisen habituksen perusteella. Se tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden luoda kansalaiskortin tyypille haluamasi lähtökohdan.

Punaiset ja vihreät keskustelutapakortit esittelevät sekä myönteisiä että kielteisiä tapoja osallistua keskusteluun ja viedä eteenpäin tai hidastaa keskustelun sujumista. Niissä olemme hyödyntäneet muun muassa Erätauon Rakentavan keskustelun pelisääntöjä.

Kuviolliset fasilitoijan ohjekortit antavat keskustelun vetäjälle vinkkejä haastaviin tilanteisiin.

Violeteissa korteissa on peliohjeita. Ohjeet löytyvät 6 eri keskusteluharjoituksen toteuttamiseen. Toki kortteja voi hyödyntää myös ilman pelejä esimerkiksi keskustelun käynnistämiseen tai vaikkapa tutustumisharjoituksena. Tai keksittekö korteilla ihan uuden pelin?

Kuulemme mielellämme myös palautetta pelikorteista, joten kerrothan sitä aihetunnisteilla #maaseudunsivistysliitto #dialogipelikortit!

Kysyttävää? Tai kaipaatko kenties dialogitaitoihin liittyvää koulutusta?

Ole yhteydessä niin suunnitellaan teille sopiva kokonaisuus!