Kylätaide on jokaisen kylän mahdollisuus
Kirjoittaja: Timo Reko
Maaseudun Sivistysliitto julkaisi syksyllä 2023 kylätaide.fi-sivuston, jonne on koottu sekä MSL:n omia että myös muiden toteuttajien kylätaideteoksia ja luomuksia. Kylätaiteen ydin on yhteisöllinen ideointi omalle kylälle merkittävistä asioista, jotka sitten toteutetaan yhdessä kyläläisten ja taiteilijakumppanien kanssa teokseksi. Toteutus voi olla painottunut joko kyläläisten yhteisin talkoovoimin tehtyihin teoksiin tai sitten taiteilijan näkemykseen yhteisöllisestä ideasta.
Kylissä on tehty taidetta kautta maailman sivun. Joskus ITE-taiteilijatkin tekevät taidetekojaan yhteydessä kylänsä yhteisöön. Maaseudun Sivistysliiton kokoamissa kylätaiteen teoissa ja teoksissa on mukana vahva yhteisön osallistuminen. Kylätaiteen teosten syntymiseen saatiin vauhtia vuosina 2022 ja 2023 erityisesti Taiteen keskustoimikunnan rahoittamista Harvaan asutun maaseudun (HAMA) taideprojekteista. Maaseudun Sivistysliitto oli osallisena toteuttamassa kolmea tällaista projektia.
Hyvä esimerkki on Maaseudun Sivistysliiton ja Keski-Suomen Kylät ry:n Keski-Suomessa toteuteuttama Idylli-hanke. Siinä toteutettiin Tuunaajan Romuralli, jonka puitteissa tehtiin innostusta herättäneitä ja onnistuneesti toteutuneita kylätaideteoksia.
Kylätaide-sivulle voivat kylät edelleenkin tarjota omia teoksiaan. Kriteereinä on yhteisöllinen toteuttaminen ja totta kai taiteellisuus. Me Maaseudun Sivistysliitossa uskomme, omiin kokemuksiin pohjautuen, että jokaisella kylällä Suomessa on tarvittavat resurssit, taito ja mahdollisuus tehdä maamerkikseen oma kylätaideteos. Toteuttamiseen ei tarvitse kuin innostusta, ideointia ja vähän huimapäisyyttä.
Yksi varsin otollinen lähtökohta on kierrätys- ja jätemateriaalien käyttö. Ylimääräistä materiaalia löytyy joka kylältä. Myös luonnonmateriaalien käyttö on varsin edullista. Mikäli kylätaideprojektiin haluaa mukaan taiteilijan, siihen kannattaa varata vähän rahaa. Esimerkiksi Leader-ryhmillä on tulossa pienhankkeiden haku todennäköisesti vielä tämän vuoden 2024 aikana. Näissä hankkeissa yläraja on 8 000 euroa, ja tällä budjetilla pystyy saamaan taiteilijan kuukaudeksi töihin ja hankittua materiaalia ja tarvikkeita. Esimerkiksi Maaseudun Sivistysliiton Tuunaajan Romurallissa Pohjois-Karjalassa tehtiin viidelle kylälle taideteokset, joiden kunkin kustannukset olivat 5 000–8 000 euroa.
Miten siis eteenpäin, jos teillä on idea omasta kylätaideprojektista? Näin me ohjeistamme kylätaide.fi-sivulla:
– Kylätaidekohde on julkinen, yleisellä paikalla ja aina katsottavissa, kohteet ovat siis yleensä ulkona.
– Kohde on vapaasti tutustuttavissa.
– Kyläläiset ovat toteuttaneet teoksen omaehtoisesti tai mukana kohdetta on ollut tekemässä ammattitaiteilija tai ITE-taiteilija, kylätaiteilijan roolissa.
– Tärkeää on yhteisön osallistuminen.
– Kohteella on myös oltava taho, joka vastaa siitä ja sen ylläpidosta taiteilijan antamien ohjeiden mukaan.
Apua kylätaiteen tiimoilta voi kysyä Maaseudun Sivistysliiton Kestävät kylät -hankkeiden toimijoilta. Voit ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen.