Toteutamme kulttuuri- ja taidetoimintaa useilla eri paikkakunnilla vuosittain. Yhteisöön kuuluminen ja paikallinen tekeminen on toiminnassa keskeistä.
Kulttuuri- ja taidetoiminnan keinoin edistämme maaseutualueilla eri ikäisten ja taustaisten asukkaiden osallisuutta ja vuorovaikutusta oman yhteisön hyvinvoinnin kehittämiseksi. Tuemme maaseudun ja kaupunkiväestön yhteistyötä ja vuorovaikutusta yhdessä tekemällä ja yhdessä oppimalla. Rohkaisemme kaikessa toiminnassa yksilöiden luovuuteen, joka kumpuaa jokaisen omista lähtökohdista, tarpeista ja persoonasta.
Taiteilijoiden työllistyminen varsinkin pienillä paikkakunnilla ja isompien kasvukeskusten ulkopuolella on vaikeaa. Kulttuurilaitokset, museot, taideoppilaitokset ja luovien alojen työpaikat keskittyvät entistä enemmän kaupunkeihin.
Identiteetin rakentuminen ja erilaiset identiteetit herättävät pohdintaa: kuka minä olen, mihin ryhmiin haluan kuulua ja millaisia merkkejä tai signaaleja haluan saada ja antaa ymäristössäni, olkoon se joko virtuaalinen tai fyysiseen paikkaan sidottu ympäristö. Kieli ja murteet ovat identiteetin muodostumisen kannalta myös erittäin tärkeässä roolissa. Muun muassa taiteen keinoin voimme lähestyä ja pohtia näitäkin kysymyksiä.
Maaseudun Sivistysliitto haluaa painottaa taiteen hyvinvointivaikutuksia myös kunta- ja sote-uudistusten yhteydessä. Luovien alojen toimijoita tarvitaan monenlaisissa yhteyksissä niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessakin. MSL tarjoaa monelaisia työkaluja, verkostoja ja taiteilijakontakteja luovien menetelmien laajaan hyödyntämiseen eri aloille ja eri tilanteisiin. Myös kulttuuritaustaltaan erilaisia asukkaita tarvitaan toimintaan mukaan.
Liitto tukee ammattitaiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden toimintamahdollisuuksien edellytyksiä maaseutukunnissa sekä mallintaa hyviä tapoja, joilla taiteilijat ja kunnat voivat yhdessä edistää kuntien kulttuuria ja hyvinvointia sekä lisätä sitä kautta asukkaittensa yhdenvertaisuutta ja osallisuutta.
Mottomme Itse Tehty Elämä tarkoittaa ihmisten erilaisuuden kunnioitusta sekä heidän kättensä tekojen ja työnsä jäljen arvostusta.
CityTorpparit ja yhteisötaiteilijat
- CityTorppari-rekrytointi
- Konginkankaalle tehtiin oma kangasmalli
- Kaupungista maalle – maalta kaupunkiin!
- Ympäristötaide, osallistuvataide, paikallis-identiteetti
Maaseudun Sivistysliitto rekrytoi eri alojen taiteilijoita CityTorppareiksi, eri puolille Suomea viikon tai kuukauden mittaiseen residenssityöskentelyyn. Toiminnalla halutaan tarjota uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Haastamme ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.
CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä yhteisöllisen ja osallistavan taiteen menetelmä, jolla lisätään maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistetaan ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan, ympäristösivistyksen hengessä. CityTorppari valittiin ensimmäisen kerran Mustikkamaan torpan asukkaaksi Helsingin keskustaan heinäkuuksi 2015.
”Maalta kaupunkiin tai kaupungista maalle – aina löytyy uusia näkökulmia.”
Lue lisää ajankohtaisista Citytorppareista ja yhteisötaiteilijoista sekä seuraa uusia hakuja/rekrytointeja, täältä.
Seuraa CityTorppareiden viestintää somessa: #citytorppari #citytorppari
Paikan tuntu – paikan identiteetti
- Paikan tuntu -kirja
- Ympäristötaidetta, osallisuutta, ekotekoja: #kalanmaha
- Kohtaamisia unohdetuissa tiloissa
- Nautilo, lumi ja jää -installaatio Oulussa
Toisen hylkäämä on toisen aarre. PAIKAN TUNTU – KOHTAAMISIA UNOHDETUISSA TILOISSA -kirja näyttää, kuinka hylätyistä paikoista ja joutomaasta tehdään taas näkyviä ja kulttuurisesti kiinnostavia kohteita. Myös väliaikaisilla tempauksilla voi käynnistää pysyviä muutoksia.
Kirja tarjoaa makupaloja kolmen vuoden aikana ympäri Suomen tuotetuista teoksista ja kulttuuriteoista, ajatuksia ympäristöön vaikuttamisesta taiteen keinoin ja ajan hengessä muuttuvasta taiteilijan roolista. Unohtamatta eläviä tarinoita kohtaamisista matkan varrelta.
PAIKAN TUNTU – KOHTAAMISIA UNOHDETUISSA TILOISSA (2016) kokoaa Maaseudun Sivistysliiton Paikan tuntu – paikan identiteetti -hankkeessa vuosina 2013–2014 toteutetut taideteot kuvin ja äänin koettavaksi kokoelmaksi. Kirjan on toimittanut Antti Möller. Tilaa kirja suoraan kustantamosta: Maahenki Oy.
Paikan tuntu – paikan identiteetti -teeman alla (2014-2016) teimme uusia avauksia ja kehitimme yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa uudenlaisia osallistavan ja yhteisötaiteen muotoja, joiden teemat liittyivät ihmisen ja rakennettun ympäristön suhteeseen, unohdettuihin paikkoihin sekä vuorovaikukseen kaupunki- ja taajamaluonnon parissa. Vuosittain erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia järjestettiin yli kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea, ja taiteiljoita niissä on mukana useita kymmeniä. Paikan tuntu toimi verkostopohjaisesti sekä vahvasti yleisöjä osallistaen niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessakin. Hankkeen päätukijoina olivat Koneen säätiö, Keskitien Tukisäätiö sekä Alfred Kordelinin säätiö.
Paikan tuntu -tapahtumiin ja tuotantoihin voit tutustua tarkemmin mm. videodokumenttien avulla YouTubessa, arkistossamme, tai blogissamme.
Grey Cube galleria ja festivaali
- Korkeasaaren karhulinnat inspiroivat taiteilijoita
- Lajien välistä kommunikaatiota,
- Lotta Mattilan veistos, 2015
- Milja Havas ja Johannes Rantapuska, installaatio, 2015
- Grey Cube Galleria ja Festivaali 2014-2016
- Mia Mäkelä, residenssitaiteilija 2015
- Taiteilijat mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaa
- MSL adoptoi vanhat karhulinnat taiteen käyttöön
Nykytaidetta, tanssia, esittävää taidetta, musiikkia. Korkeasaaressa Helsingissä 2014-2016. Kesän tunnelmiin voit tutustua YouTubessa olevien dokumenttien kautta sekä sosiaalisessa mediassa#GreyCubeGalleriat @GreyCubeGallery.
Ympäristötaiteen rannikkoreitti
- Kalanmaha-ympäristötaideteos ja ekotekojen sarja
- Nautilo, lumi-installaatio, Oulu 2015
- Iso Siika -ympäristötaiteen festivaali Tornionväylällä
- Life Aquatic -monitaiteinen ympäristötaidetapahtuma
Teemanäyttelyitä, vedenalaisia konsertteja, ekotekoja: Tornionjoki 2013, Oulu 2015, Rauma 2016.
Kesällä 2016 suuntasimme Raumalle ja Selkämerelle. Veden alla – ympäristötekoja taiteen keinoin toteutettiin yhdessä Rauma Biennale Balticum -näyttelyn, Rauman kaupungin sekä RaumArsin kanssa. Mm. vedenalaisten konserttien ja elävien veistosten kokonaisuus valloittaa Rauman uimahallin tilat.
Kalanmaha -taidetta ja ympäristötekoja Rauman rannoilla ja saaristossa, lue myös taiteilijan blogi. Katso dokumenttivideo täällä. Aihetunniste #Kalanmaha
Life Aquatic, kokonaistaideteos Rauman uimahallissa, vedenalaiset konsertit ja veistokset 17-20.8.2016. Katso dokumenttivideo täällä. Aihetunniste #RaumaLifeAquatic
TUNNE+TILA
- Kaupunkipuutarha ja tilateos
- Sepän talon puutarha, Rauma 2014.
- Peltolan pihamaa Vanha Varkaus 2015
- Peltolan talo ja pihamaa, Vanha Varkaus 2015
Teosinstallaatioiden sarja toteutetaan vuosittain eri paikkakunnilla. Rauma 2014, Varkaus 2015, Oulu 2016
Vuonna 2016 taiteilija Päivi Raivio toteuttai kolmannen osan Tunne+Tila -teoksen Oulun kaupungin keskustassa. Hylätty alue, jossa on vahvat muistijäljet menneiltä vuosikymmeniltä, herätettiin kaupunkilaisten kanssa uudelleen henkiin vuosien uinumisen jälkeen.
#TunneTila2016. Katso dokumenttivideo täällä.
Syötävä Puisto
- Puistokummi työssään.
- Citykanoja hoidetaan yhteisöllisesti
- Tervetuloa mukaan Syötävän Puiston talkoisiin!
- Syötävä Puisto on avoin myös erilaisille pop-up-tapahtumille
Yhteisöllinen kaupunkiviljely- ja kulttuuritapahtumakeskus. Mustikkamaa, Helsinki
Vuodesta 2014 toimintaa olemme järjestäneet toukokuusta syyskuuhun. Kesällä 2018 Helsingin kaupunki otti vetovastuun toiminnasta ja MSL on toiminnassa kumppanina. Avoimia puutarhatalkoita ja sadonkorjuuta järjestetään pitkin kesää, pieniä kursseja ja työpajoja, leirikouluja, City Torppari muuttaa torppaan keskikesällä. Torpan pihapiirissä hoidetaan yhteisöllisesti citykanoja, jotka saavat kesämökikseen pihatalon aitauksineen. Kulttuurikahvila tai Hävikkikahvila tarjoaa kesällä lähiruokaa ja oman puutarhan antimia. Kulttuuritapahtumia, konsertteja, yms järjestetään myös kesäisin erilaisten kumppaneiden kanssa.
Seuraa tarkempaa tapahtumaviestintää Facebookin kautta. Tervetuloa mukaan!
Ympäristöluotsit
- Osallisuus, ympäristösivistys, ympäristöluotsitoiminta
- Yhdessä suunnitellaan ja toteutetaan tapahtumia
- Aistit avoinna lähiympäristössä
- Paikan adoptointia uuteen käyttöön
Vapaaehtoisryhmien toimintaa mm. ympäristötaiteen keinoja hyödyntäen.
Maaseudun Sivistysliitto kuluttaa Ympäristöluotseja eri puolilla Suomea ja järjestää ympäristöluotsitoimintaa. Lue lisää ja tule mukaan!
Nurkan takana -verkkoaineisto opettajille ja kasvattajille
- Nurkantakana.fi
- Tutustu lähiympäristöösi!
- Tunne+Tila -teos Raumalla
- Silmät auki ja lähinurkat tutuiksi Brankkarin avustuksella
Oivaltavia esimerkkejä 6–15 -vuotiaiden kanssa toteutettavaan kulttuuri- ja lähiympäristökasvatukseen. Pääset tästä linkistä suoraan verkkoaineistoon: nurkantakana.fi
Aineisto on suunniteltu lasten ja nuorten ympäristösivistyksen edistämiseksi. Se sisältää kymmenen menetelmää, käytäntöä ja oivaltavaa esimerkkiä oppimisesta lähiympäristössä kokemuksen kautta. Käytännönläheiset, yhteiseen tekemiseen perustuvat mallit vahvistavat osallisuuden kokemusta ja tukevat monipuolisen ympäristösuhteen kehittymistä. Mallit on kohdennettu esi- ja peruskouluikäisten lasten parissa toimiville kasvattajille niin varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen kuin kerho- sekä harrastustoiminnankin kentällä.
Aineistossa huomioidaan erityisesti lähiympäristö, kulttuuriympäristöt sekä ympäristön kulttuuriset arvot ja merkitykset. Aineisto on toteutettu yhdessä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Maaseudun Sivistysliiton kulttuuri- ja taidetuotannon kanssa. Olemme myös yhdessä tehneet Kulttuuriympäristösitoumuksen Sitoumus 2050, johon voit tutustua täällä. #sitoumus2050