Taide ja kulttuuri

Osallistava ympäristötaide

Ympäristö- ja yhteisötaiteen parissa työskentelemme eri puolilla Suomea, erilaisten taiteilijoiden ja ympäristöjen parissa. Tuotamme paikallisidentiteetistä kumpuavia ympäristötaideteoksia. Adoptoimme paikkoja yhteisölliseen kulttuuri- ja taidetoimintaan. Toteutamme yhdessä asukkaiden, kuntien ja taiteilijoiden kanssa syötäviä puistoja ja kaupunkiviljelykohteita. Kannustamme kylämaisemien ja -ympäristöjen, vesistöjen ja rantojen hoitotoimenpiteisiin.

 

Paikan tuntu – paikan identiteetti -teeman alla (2014-2016) teimme uusia avauksia ja kehitimme yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa uudenlaisia osallistavan ja yhteisötaiteen muotoja, joiden teemat liittyivät ihmisen ja rakennettun ympäristön suhteeseen, unohdettuihin paikkoihin sekä vuorovaikukseen kaupunki- ja taajamaluonnon parissa. Vuosittain erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia järjestettiin yli kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea, ja taiteiljoita niissä on mukana useita kymmeniä. Paikan tuntu toimi verkostopohjaisesti sekä vahvasti yleisöjä osallistaen niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessakin. Hankkeen päätukijoina olivat Koneen säätiö, Keskitien Tukisäätiö sekä Alfred Kordelinin säätiö.

Paikan tuntu -tapahtumiin ja tuotantoihin voit tutustua tarkemmin mm. videodokumenttien avulla YouTubessa, arkistossamme, Paikan tuntu -kirjassa (Maahenki kustantamo 2016) tai blogissamme.

Lisätietoa: hankkeen johtaja, kulttuurijohtaja Helka Ketonen, helka.ketonen@msl.fi

facebookyoutubetwitterinsta


 Grey Cube galleria ja festivaali                                         

Nykytaidetta, tanssia, esittävää taidetta, musiikkia. Korkeasaari, Helsinki. Kesän tunnelmiin voit tutustua YouTubessa olevien dokumenttien kautta sekä sosiaalisessa mediassa#GreyCubeGalleriat @GreyCubeGallery.

facebookyoutubetwitterinsta


 

Ympäristötaiteen rannikkoreitti

Teemanäyttelyitä, vedenalaisia konsertteja, ekotekoja: Tornionjoki 2013, Oulu 2015, Rauma 2016.

Kesällä 2016 suuntasimme Raumalle ja Selkämerelle. Veden alla – ympäristötekoja taiteen keinoin toteutettiin yhdessä Rauma Biennale Balticum -näyttelyn, Rauman kaupungin sekä RaumArsin kanssa.  Mm. vedenalaisten konserttien ja elävien veistosten kokonaisuus valloittaa Rauman uimahallin tilat.

facebooktwitterinsta   Kalanmaha -taidetta ja ympäristötekoja Rauman rannoilla ja saaristossa, lue myös taiteilijan blogi. Katso dokumenttivideo täällä. Aihetunniste #Kalanmaha

facebooktwitterinsta  Life Aquatic, kokonaistaideteos Rauman uimahallissa, vedenalaiset konsertit ja veistokset 17-20.8.2016. Katso dokumenttivideo täällä. Aihetunniste #RaumaLifeAquatic

 


 

TUNNE+TILA

Teosinstallaatioiden sarja toteutetaan vuosittain eri paikkakunnilla. Rauma 2014, Varkaus 2015, Oulu 2016

Vuonna 2016 taiteilija Päivi Raivio toteuttai kolmannen osan Tunne+Tila -teoksen Oulun kaupungin keskustassa. Hylätty alue, jossa on vahvat muistijäljet menneiltä vuosikymmeniltä, herätettiin kaupunkilaisten kanssa uudelleen henkiin vuosien uinumisen jälkeen.

facebookinsta   #TunneTila2016. Katso dokumenttivideo täällä.


 

Syötävä Puisto

Yhteisöllinen kaupunkiviljely- ja kulttuuritapahtumakeskus. Mustikkamaa, Helsinki

Vuodesta 2014 toimintaa olemme järjestäneet toukokuusta syyskuuhun. Avoimia puutarhatalkoita ja sadonkorjuuta pitkin kesää, pieniä kursseja ja työpajoja, leirikouluja, City Torppari  muuttaa torppaan keskikesällä. Torpan pihapiirissä hoidetaan yhteisällisesti citykanoja, jotka saavat kesämökikseen pihatalon aitauksineen.

Seuraa tarkempaa tapahtumaviestintää Facebookin kautta. Tervetuloa mukaan!

facebookyoutubetwitterinsta


 

Ympäristöluotsit

Vapaaehtoisryhmien toimintaa mm. ympäristötaiteen keinoja hyödyntäen.

Maaseudun Sivistysliitto kuluttaa Ympäristöluotseja eri puolilla Suomea ja järjestää ympäristöluotsitoimintaa. Lue lisää ja tule mukaan!

facebooktwitterinsta


Nurkan takana -verkkoaineisto opettajille ja kasvattajille

Verkkoaineisto antaa ideoita ja malleja opettajille, kerhojen vetäjille ja kasvattajille siitä kuinka 6-17 -vuotiaiden kanssa voidaan omassa lähiympäristössä, ihan nurkan takana, toteuttaa kulttuuri- ja lähiympäristökasvatusta. Aineisto on suunniteltu ja koottu yhteistyössä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen Seuran kanssa vuosina 2014-2015. Esimerkit on kerätty eri puolilta Suomea ja niitä voi soveltaa monin eri tavoin, eri paikkakunnilla. Verkkoaineisto löytyy osoitteesta nurkantakana.fi