Vuoden 2023 ITE-taiteilija Alpo Koivumäen teemavuosi oli täynnä tunnetta ja löytämisen iloa
Vuoden 2023 ITE-taiteilijaksi valittu Alpo Koivumäki menehtyi vaikeaan sairauteen keväällä. Alpo ehti kuitenkin vastaanottaa tunnustuksen ja piti sitä hienona osoituksena ITE-taiteen saralla tekemälleen työlle.
Alpon Savannin ystävät ry jatkaa Alpon taiteen vaalimista
Alpo testamenttasi Savannin ja taiteensa Alpon Savannin ystävät ry:lle. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Loviisa Kautiainen kertaa tunnelmia vuoden varrelta.
”Vuosi on kulunut hyvin monenlaisten tunnelmien parissa. Tunteet ovat seilanneet ylös ja alas. On tehty surutyötä ja sen vastapainoksi fyysistä tekemistä Savannilla ja sen viereen avatussa Keltaasen kahvilassa”, kertoo Loviisa. ”Kesä oli täynnä ihania kohtaamisia Savannilla vierailleiden ihmisten kanssa.”
Yhdistyksen alkuvuosi kului Alpon rinnalla kulkiessa – päivittäisillä vierailuilla hoitokodissa ja sairaalassa ja lopulta saattohoidossa. Alpon poismenon jälkeen avautui Savanni ja Keltaanen. Loviisa ja muut yhdistyksen jäsenet alkoivat hoitamaan Alpon aikaisemmin tekemää ryhmien opastusta Savannilla. ”Opastus, taiteen ja Alpon elämäntyön esittely oli osaltaan surutyötä, mutta myös terapeuttista ja mukavaa tekemistä ihmisten parissa”, kertoo Loviisa. ”Oli hienoa päästä puhumaan Alposta ja hänen taiteestaan uusille ryhmille.”
Kesän aikana Savannilla ja Keltaasessa vieraili noin 4 000 kävijää, joten tekemistä on riittänyt.
Kesällä Alpon Savannille luotiin myös yhteisöllisin voimin postuumisti Ukraina-aiheinen teos ”Yhtä ei saanut jättää” Alpon suunnitelman pohjalta. ”Teoksessa toteutettiin Alpon ideaa ihmisistä, jotka yön turvin pakenevat kodeistaan sodan keskellä”, kertoo teoksen luomisessa mukana ollut ITE-taiteilija Tuomo Rantanen. Kaikki Ukraina-teoksen tarvikkeet etsittiin Alpon toiveen mukaisesti hänen tontiltaan.
Vuosi 2023 toi tullessaan surua,
Loviisa Kautiainen, Alpon Savannin ystävät ry
iloa, mukavia kohtaamisia ja paljon työtä.
Savanni on tältä vuodelta jo hiljentynyt ja teokset on kuorrutettu kauniilla lumipeitteellä. Talven aikana yhdistyksen tehtävänä on suunnitella toimenpiteitä savannille ja Keltaaselle 1-5 vuoden tähtäimellä. Teosten säilyttäminen on tietenkin tärkeää ja Loviisan mukaan nyt heillä alkaakin olla koossa hyvä porukka, joka pystyy ylläpitämään ja tarvittaessa kunnostamaan teoksia Alpon hengen mukaisesti. Lisäksi nyt suunnitellaan ensi kesän tapahtumat ja mm. myytävät kannatustuotteet. Lähialueiden yrityksille tullaan tarjoamaan myös mahdollisuutta tukea savannin toimintaa nimikkotöiden muodossa. Tekemistä riittää ja talkootöille tulee olemaan tarvetta. Loviisa kertoo, että myös pihasuunnitelmien teettäminen on listalla lähivuosina. Alpon talo vaatii kunnostusta. Ajatuksena on, että osa talosta jäisi museoksi ja osaa voitaisiin käyttää residenssitilana. Yhteistyö Karvian taiteiden reitin, Kauhajoen matkailun ja Etelä-Pohjanmaan matkailuhankkeiden kanssa tulee jatkumaan ensi vuonna.
Alpon Savanni avautuu yleisölle 18.5.2024 Kauhajoella järjestettävän kulttuuriviikko Kriuhnaasun jälkeen. Loviisa toivottaa kaikki tervetulleeksi tutustumaan Alpo Koivumäen luovuuden perintöön – huikeaan ITE-taiteeseen Kauhajoen Nummijärvelle.
Sarka-museon Löytäjät-näyttelystä hienoa näkyvyyttä Alpolle ja muille vuoden ITE-taiteilijoille
Suomen maatalousmuseo Saran Löytäjät-näyttely on esitellyt Maaseudun Sivistysliiton valitsemat vuoden ITE-taiteilijat 2020-2023 : Paula Huhtanen (2020), Jori Tapio Kalliola (2021), Romurinsessa (2022) sekä Alpo Koivumäki (2023).
Näyttelyn nimi viittaa toisaalta taiteilijoihin, jotka löytävät arkisista asioista jotain erityistä, kuten tiikerin autonrenkaista, prinsessan kahvikupista, pyhimyksen pölkynpätkästä tai linnunpöntöstä portin toiseen ulottuvuuteen. Toisaalta se viittaa Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kartoitustyöhön. Näyttelyn teokset ovat suurimaksi osaksi lainassa MSL:n ITE-taiteen kokoelmasta.
Äiti, tuon hampaat ovat nauloja!
Kommentti Löytäjät-näyttelyn kävijältä Loimaan maatalousmuseo Sarassa
”Löytäjät-näyttely on ollut suosittu ja sitä on tultu katsomaan kauempaakin. Teokset levittävät ympärilleen hyvää tuulta ja asiakkaat kommentoivat erityisesti niiden materiaaleja, jotka voivat olla joskus hiukan yllättäviä ja odottamattomia. Se on tuonut tietynlaista löytämisen iloa katsojalle ”Hei, tuo on tehty autonrenkaasta”, ”Minullakin on tuollainen kahvikuppi kotona” tai ”Äiti, tuon hampaat ovat nauloja”. Arjen toisin näkeminen tuntuu olevan elämys monelle”, kertoo Loimaan Sarka-museon näyttelyamanuenssi Maileena Vaajoensuu.
Maileena kertoo, että näyttelykävijöiltä saatu palaute on ollut pääasiassa positiivista: ”Yhtään negatiivista kommenttia ei ole kuulunut, joitain hämmästyneitä kyllä: ”Onko tämä taidetta?” Ja samalla aletaan ehkä muistelemaan oman paikkakunnan taiteilijapersoonia. Joidenkin silmissä itseoppineiden taitelijoiden arvostus nousee selvästi. Romurinsessan Perhosia vatsassa -teos on muodostunut tämän syksyn selfie-pisteeksi.”
Alpo Koivumäen taide herättää kävijöissä uteliaisuutta
”Koivumäen teokset ovat huikeita. Niissä on uskomaton elävyyden ja liikkeen tuntu. Kävimme lainaamassa hänen teoksiaan suoraan Alpon Savannillta, Kauhajoelta ja täytyy sanoa, että eteläpohjalainen tropiikki teki vaikutuksen”, kertoo Maileena Vaajoensuu. ”Koivumäen käytti taiteessaan kaikenlaista kierrätysmateriaalia, jonka hän myös jätti näkyviin valmiisiin teoksiin. Hänen eläinveistostensa ilmeikkyys on herättänyt uteliaisuutta myös museokävijöissä. Niissä materiaali ja taiteilijan näkemys kohtaavat. Traktorin rengas muuttuu merikilpikonnaksi ja tiikerin eturaajat ovat tunnistettavissa myös auton pakoputkiksi.”
Sarka-museon kävijämäärät ovat ilahduttaneet tänä vuonna
Kulunut vuosi on ollut Sarka-museolle oikein onnistunut. Ilon aiheina ovat olleet museon ravintolan uusi yrittäjä, joka on saanut ylistystä niin vierailijoilta kuin paikallisestikin. Ihmiset ovat taas löytäneet Loimaalle ja Sarka-museoon uudelleen pahimman koronakauden jälkeen. Viime kesä oli kävijämäärältään samankaltainen kuin ennen koronapandemiaa. Tapahtumat ja näyttelyt ovat olleet suosittuja. Sarka-museo on osallisena Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupauksessa ja erityistä iloa aiheuttavat uudet aurinkopaneelit, jotka tuottavat parhaimmillaan puolet museon energiantarpeesta. Ratkaisu oli paitsi ekologinen ja se tulee vastaamaan myös kustannusten kohoamisen asettamiin haasteisiin.
Ensi vuoden suurin tapahtuma on uuden kolmannen perusnäyttelyn avajaiset. Kesällä 2024 avautuva On se kone! -näyttely esittelee suomalaisen maatalouden koneellistumisen ilmiötä ymmärrettävällä tavalla. Näyttelyssä tullaan kertomaan, miten ja miksi suomalainen maatalous koneellistui, ja mitä vaikutuksia tällä oli suomalaiseen maatalouteen ja laajemminkin suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämä luo jatkon esiteollisen ajan maataloudesta kertovalle Ennen koneita –näyttelylle, joka avautui 2019.
Alpon tuotantoa oli esillä Rauman taidemuseon Lintu ja kala! -kesänäyttelyssä
Rauman taidemuseon kesänäyttely esitteli laajasti Alpo Koivumäen tuotantoa. Suruviesti taiteilijan poismenosta saapui keväällä, ja niinpä koko näyttely omistettiin Alpo Koivumäen muistolle. Vierailijoita näyttely oheistapahtumineen keräsi peräti 6.500. Kuvassa olevat Koivumäen Norsulinnut jatkoivat matkaansa Hyvinkäälle Kaukasten kylään ja ovat esillä kesällä 2024 avautuvassa Middle of Nowhere -veistospuistossa.