Uusia ITE-tuulia

ITE-taide, Taide, Blogi
Teksti: Raija Kallioinen

Vuosi 2018 toi ITE-taiteeseen uusia ja kiinnostavia näköaloja tuttujen toimintojen rinnalle. Tuoreet kumppanuudet ja viestinviejät antavat luottamusta siihen, että ITE-toiminta ei polje paikoillaan. Se uudistuu, ja saamme taidemuodolle yhä laajenevia ystäväpiirejä.

Taiteilijalöytöjä ja uusia yleisöjä Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa

Kaksi onnistunutta kartoitus- ja esittelyhanketta on etenemässä päätökseen.

Väkirikkaalta Pirkanmaan alueelta kertyi huikeat parisataa vinkkiä henkilöistä, jotka tekevät taidettaan mitä moninaisimmin tyylein ja tekniikoin – yllätyksiäkin tarjoten. Tekijöitä esiteltiin Tampereen taidemuseossa ja Työväenmuseo Werstaalla komeissa näyttelyissä, ITE teossa -kirjassa (jonka voit myös ladata kotisivultamme), suositussa blogissa ja runsain videotallentein. YouTube-kanavallamme pääset riemukkaille seikkailuille Matti Järvenpään Rautapuistoon Kyröskoskelle ja Raimo Flinkin niksibetonitekniikan esittelyyn. Saimme videoiden englanninkieliset tekstitykset juuri valmistumaan, joten myös ulkomaille jakaminen onnistuu nyt mutkitta.

ITE-ilmiöön osallisiksi löydettiin myös uudenlaisia ja nuoremman polven tekijöitä. Rock-muusikko ja taiteentekijä Maria Mattila, alias Mara Balls, kokee kuuluvansa ITE-taiteilijoiden joukkoon. Videon välityksellä pääsee tutustumaan häneenkin.

Eteläsavolaisessa kansanluovuudessa kartoitus nosti esiin erityisesti puun työstämisen moninaiset tavat. Teoksia on päässyt näkemään Suomen Metsämuseo Luston tiloissa ja kesällä myös puistoon levittäytyneenä veistosnäyttelynä. Ainutlaatuisiin kokemuksiin johdatti pihapiirien reitti, jonka avulla matkailijat opastettiin vierailuille ITE-taiteen syntysijoille. Vuoden lopussa ennätti päivänvaloon ITE Saimaalla -kirja, jonka voi ladata myös sähköisenä kotisivultamme.

Näyttelyiden, pihapiirivierailujen ja erilaisten tapahtumien yhteenlaskettu kävijämäärä nousi yli viiteenkymmeneen tuhanteen. Merkittävien museoiden kanssa tehty yhteistyö on ollut ITE-taiteen tunnetuksi tekemisen kannalta erittäin tärkeää. Lämmin kiitos yhteistyöstä, museot ja taiteilijat! Ilahduttavaa on myös ollut nuoremman polven kuraattoreiden taitojen esiin pääsy.

ITE Saimaalla -kirjan kansi, taidelinnunpönttö puussa

Maaseudun Sivistysliitto on tehnyt ITE-taiteen kartoituksia jo 20 vuotta. Verkkoja ollaan nyt heittelemässä uusille vesille. Valmistelemme hankeanomuksia, joiden rahoituksella vielä läpi käymättömien maakuntien ITE-taiteilijoita voitaisiin nostaa tunnetuiksi. Pitäkää peukkua!

Karhufestivaalille jatkoa Ilomantsissa

Karhufestivaali ja Villiruokafestarit löivät viime kesänä kättä keskenään, ja yhdessä ne tavoittivat noin 7000 kävijää kolmen päivän aikana. Yhteistyö jatkuu ensi kesänä. Jännittäväksi käy, tuoko Ylen Egenlandin ohjelma entisestään lisää yleisöä. Veistokilpailun teemana tänä vuonna oli Villi luonto. Tuhannen karhun maan veistospuisto sai jälleen neljäkymmentä uutta karhua. Ensi kesänä kisataan teemalla Go Bear Go / Kou Karhu Kou, ja veistäjät haastetaan kuvaamaan liikettä ja toimintaa.

Puunveiston aate on levinnyt Ilomantsista muuhunkin MSL:n toimintaan. Eri tapahtumissa on kokeiltu ”villiveistoa” ja järjestetty veistokursseja ja -näytöksiä.

Pavel Muntievin veistos Klikkaa tykkäys luonnolle voitti Villi luonto -veistokilpailun Karhufestivaaleilla 2018. Kuva Kimmo Heikkilä.

Uusia kumppaneita ja verkostoja

Ylen Egenland on television kulttuuriohjelma, joka nostaa esiin ”toisenlaista Suomea” – erityislaatuisia paikkoja, tapahtumia ja ihmisiä kautta maan. Juuri alkanut uusi tuotantokausi on ITE-taiteen näkökulmasta läpimurto: ohjelman toimitus kiersi kesällä useissa ITE-kohteissa. Yle Areenasta pääset mukaan kierrokselle, jolta löytyvät Rautapuisto, Romu-Heikin rakennelmat Hytermän saaressa, Alpon Savanni ja Karhufestivaali.

Ylen Kulttuuriykkönen puolestaan teki tunnin mittaisen keskusteluohjelman ITE-taiteesta; ohjelma on edelleen kuultavissa Areenassa.

Etnogaala on kansanmusiikin ja kansantanssin uusi valtakunnallinen tapahtuma. Se nostaa esiin ja palkitsee alan parhaita osaajia, seuraavan kerran 10.1.2019. Gaalan järjestäjät ovat kutsuneet tapahtumaan myös nykykansantaiteen visuaalisia ulottuvuuksia. Yle striimaa tapahtuman suorana Yle Areenaan, ja gaala lähetetään myös suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. Ohjelmat jäävät katseltaviksi ja kuunneltaviksi Yle Areenaan.

Parkanossa on jo seitsemän kesän ajan esitelty ITE-taidetta ympäri kaupunkia levittäytyvillä taidepoluilla. Tänä vuonna Parkano julistautui ITE-taiteen kesäkaupungiksi. Jatkoa julkisten tilojen näyttelyille on luvassa tulevaisuudessakin.

ProLocalis on maaseudun osaajia esiin nostava toimija ja mobiilisovellus. Se kokoaa yhteen tietoa paikallisista pientuottajista, myyntipisteistä, palveluista ja taidekohteista. ITE-taideympäristöt ovat yksi sovelluksen toteuttajien mielenkiinnon kohteista. ProLocaliksesta löytyvät nyt ensimmäisinä Parikkalan Patsaspuisto ja Karhufestivaali.

Valtiovallan edustajienkin kanssa olemme tänä vuonna tehneet yhteistyötä. Vuotta 2018 on vietetty kulttuuriperinnön eurooppalaisena teemavuotena. MSL oli mukana ympäristöministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Museoviraston kulttuuriympäristöjen esiin nostoa suunnittelevissa työpajoissa. ITE-taiteen kohteiden inspiroimana pääsimme ideoimaan #suojelentätä-kampanjaa. Se nousikin ministeriöiden toimesta isoksi tempaukseksi, jossa kansalaiset saivat jakaa sosiaalisessa mediassa kuvia itselleen tärkeistä kulttuuriympäristöistä. Me ITE-taiteen toimijat näemme ITE-ympäristöt tärkeiksi osiksi suomalaista ja eurooppalaista kulttuuriperintöä.

ITE-taide pääsi mukaan myös taidemuseoiden vuotuisille Taidemuseopäiville, jossa uutena toimintana kokeiltiin ensi kertaa posterinäyttelyä. ITE-museo oli yksi pelinavaajista ja kävi esittelemässä julisteen muotoon tiivistettyä toiminta-ajatustaan.

Uusi tulokas outsider-taiteen alueella on Pertin Valinta, Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen taustoilta nouseva yritys. Se on etsimässä sijaansa suomalaisen outsider-taiteen ja ITE-taiteen piirissä. Mielenkiintoa herättää heidän tuottamansa virtuaalitaideteos Inside Outside Finland, jossa ITE-taiteilijosta ovat mukana Enni Id ja Veijo Rönkkönen. Kypärä päähän, ja koet kuin olisit sisällä Ennin taiteilijatalossa tai vaeltaisit Patsaspuistossa! Virtuaaliteos oli esillä Helsingin kaupunkikirjasto Oodin avajaisissa, ja Euroopan kiertue on suunnitteilla. Seuraamme mielenkiinnolla!

Kansainvälisiä tuulahduksia

Kansainvälistä yhteistyötä on tänä vuonna tehty Amsterdamissa toimivan Outsider Art Museumin kanssa. Siellä on esillä 13.1.2019 saakka ITE-taidetta Korine ja Max E. Ammannin kokoelmasta. Hauska idea ehkä joskus meilläkin kokeiltavaksi voisi olla Museoiden Yössä järjestetty tapahtuma, jossa halukkaille näyttelyvieraille tatuoitiin ITE-taideteosten aiheita.

ITE ART, Outsider Art Museum, Amsterdam, Korine ja Max E. Ammannin kokoelmanäyttely 2018–19.

Museoiden yössä tehtiin ITE-teosten innoittamia tatuointeja, tässä mallia otettu Tuula Huuskon teoksesta.

Miellyttävä uusi tuttavuus oli outsider-taiteen kokoelma Skotlannissa Glasgowin museoissa. Heidän Open Museumissaan  oli avoimia toimintamuotoja, joissa kokoelmateokset ovat lainattavissa ja kierrätettävissä, vaikkapa ostoskeskuksiin vietävissä vitriineissä. Opiksi otettavaa oli myös Travelling Gallery -ideasta, jossa nykytaiteen bussi kiertää ympäri Skotlantia pienimpiä kyliä myöten. Tätä ideaa kehittelemme ITE-taiteen juhlavuoteen 2020.

Myös me suomalaiset avasimme ovia ITE-taiteeseen ja toimimme oppaina ulkomaalaisille alan asiantuntijoille. Merkittävä vieras oli ranskalainen Sophie Lepetit, joka kierteli kesällä usean viikon ajan tunnetuimmissa ITE-kohteissa ja tapasi taiteilijoita. Hänen ranskankielisestä blogistaan löytyy nyt useita artikkeleita suomalaisista ITE-taiteilijoista.

Uusien kontaktien lisäksi tärkeitä ovat myös pitkäkestoiset suhteet. Suomalaiset ITE-taiteen asiantuntijat jatkavat edelleen tiivistä yhteydenpitoaan eurooppalaisessa verkostossamme EOA:ssa. Tänä vuonna verkoston tapaaminen oli Englannissa. Kokousten yhteydessä pääsimme vierailemaan mm. mielenkiintoisessa Rory McCormackin taideympäristössä Brightonissa.EOA:n kansainvälisen seminaarin yhteydessä tutustuttiin Rory McCormickin veistosympäristöön Brightonissa.

DigiDigi

ITE-taidetta on entistä enemmän löydettävissä verkosta. Taiteilijoiden luovuus ja kokonaiset teosympäristöt saavuttavat näin yhä uusia ystäviä – ekologisesti ja ympäristöystävällisesti. ITEnetiin tuotettiin tänä vuonna useita uusia taiteilijaesittelyjä, suomeksi ja englanniksi. Videoiden löytämistä helpotettiin perustamalla ITEnetiin ”oikotie” eri soittolistoille. Kotisivultamme on löydettävissä myös uusimmat ITE-taiteen vuosikirjat.

Parikkalan Patsaspuistolla on iloista kerrottavaa. Puistopehtoorit ovat saaneet ilmoille uuden verkkokaupan, josta on tilattavissa tuotteita puiston ylläpidon hyväksi.

Parkanon ITE-kesäkaupunki puolestaan on mennyt mukaan Nomadi-sovellukseen, jonka kautta ITE-taiteen veistospolulla vaeltaja saa mobiililaitteidensa kautta lisätietoa teoksista. Viime kesän reitti löytyy vielä osoitteesta bit.ly/iteparkano. Tauno Vuorenniemen jänisveistos Parkanossa ITE-veistospolulla 2018.

Tauno Vuorenniemen jänisveistos Parkanossa ITE-veistospolulla 2018.

ITE-taide on yhä suuremmalla jalansijalla mukana sosiaalisessa mediassa. Aktiivisella Facebook-sivulla on runsaat kaksi tuhatta seuraajaa ja Karhufestivaalilla miltei toinen mokoma. Viestitämme suomalaisesta nykykansantaiteesta tiiviisti myös kansainvälisille outsider-taiteen kanaville, joista tärkein on Outsider Art Environments Europe.

Onnittelemme Alpon Savannia, jonka teosympäristö on viime kesänä kohennettu upealla tavalla. Savanni on avannut oman Facebook-sivun, josta sen ystävät voivat seurata kuvia ja kuulumisia.

Museot aktiivisina

ITE-taidetta on vuoden mittaan esitelty myös muiden kuin MSL:n toimesta. Kokkolan kaupunki toteutti ITE-museoon miniatyyriteosten näyttelyn, Suomen käsityön museossa Jyväskylässä nähtiin pohjoismaista outsider-käsityötaidetta ja Harjavallassa Emil Cedercreuzin museossa oli niin ikään ITE-taiteen näyttely. Mielenkiintoa on herättänyt myös uutisointi Kokkolan kaupungille tulossa olevista kansainvälisistä outsider-taiteen lahjoituksista.

Kannattaa seurata ITE-taiteen portaalia www.itenet.fi. Välitämme siellä uutisia kaikista tietoomme tulevista eri järjestäjien ITE-näyttelyistä ja -tapahtumista.

Mitä tulossa?

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 20 vuotta ensimmäisestä ITE-näyttelystä. ITE-museo ja MSL ovat valmistautumassa juhlintaan. Vuosi 2019 tulee olemaan rahoitusten etsimistä ja suunnitelmien konkretisointia. Valmisteilla on näyttelyitä ja tapahtumia, ja tavoitteena on saada aikaan myös uusi julkaisu ja videotuotantoa. Yhteistyötä arjen luovuuden teemoissa MSL tulee tekemään myös jäsenjärjestöjemme Eläkeliiton ja Suomen Kylät ry:n kanssa.

Mielenkiintoinen avaus alalla on Taiteen edistämiskeskuksen käynnissä oleva outsider-taiteen läänintaiteilijan valinta. Toivottavaa meidän näkökulmastamme on, että tehtävään valittava henkilö omaisi kiinnostusta myös ITE-taiteeseen.

”ITEstä puhutaan kaikkialla” – näin olemme kuulleet muutamien tuntosarvet pystyssä kulkevien nykytaiteen asiantuntijoiden kuiskailevan. ITE-taide on aikalaistaidetta, osa nykypäivän taideilmaisua. Jännittävää on nähdä, realisoituvatko kuiskaukset joksikin mitä kukaan ei vielä tiedä!