Treenaa dialogia ja nosta vaikeustasoa dialogipelikorteilla! 

Järjestökehittäminen, Koulutus, Blogi
dialogitaidot, Erätauko, pelillisyys
Kirjoittaja: Sofia Heininen
Kuusi hymyilevää ihmistä pelaa kahvipöydän äärellä Dialogeillaan-pelikorteilla.

Kiinnostaisiko kokeilla pelikortteja, joiden avulla voit treenata omia ja oman yhteisösi, yhdistyksesi tai vaikka työporukkasi keskustelutaitoja? Maaseudun Sivistysliiton uunituoreet Dialogeillaan! Ota keskustelutaidot haltuun -pelikortit ovat nyt kaikkien saatavilla verkkosivujemme materiaalipankissa. Pelikortit pohjautuvat Erätauko-menetelmään, joka on alkujaan Sitran kehittämä ja nykyään Erätauko-säätiön edelleen kehittämä menetelmä rakentavaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.  

Dialogipelikorttien idea sai alkunsa keväällä 2020, kun me Maaseudun Sivistysliiton koulutustiimissä aloimme pohtia, miten Erätauko-menetelmän harjoittelua voisi terästää. Saamamme palaute Erätauko-menetelmästä on aina ollut pääosin positiivista. Koulutustilaisuuksissa on kuitenkin huomattu, että dialogiseen keskusteluun pääseminen on kohtuullisen helppoa, kun paikalla on samanmielistä “omaa porukkaa”, mikä usein on tilanne erilaisissa seminaareissa ja koulutuksissa. Tosielämässä, erityisesti edunvalvonnassa ja politiikassa tulee kuitenkin vastaan tilanteita, joissa keskustelua käydään myös asioista eri mieltä olevien kanssa.  

Haastavien tilanteiden harjoittelua pelillisesti

Aloimmekin miettiä, miten näitä työelämän ja muun arjen haastaviakin keskustelutilanteita voisi simuloida myös Erätauko-koulutuksessa. Usein kun Erätauko-koulutuksiin hakeutuu ja päätyy jo valmiiksi dialogisella asenteella mukana olevia ihmisiä ja vaikka asioista ei välttämättä aina oltaisikaan samaa mieltä, keskustelut sujuvat kohteliaasti ja toisia kunnioittaen – mikä onkin Erätauon tavoite. Pelikorttien avulla pyrimme tekemään keskustelutilanteista hieman haastavampia, jotta ne vastaisivat arkielämän tilanteita paremmin. Niiden avulla voi turvallisesti harjoitella keskustelun vetämistä esimerkiksi silloin, kun osallistujien välillä kiehahtaa tai kun joku dominoi keskustelua.  

Dialogeillaan-pelikorteilla voi myös syventää Erätauko-fasilitoinnin harjoittelua ja haastaa osallistujia, kun menetelmän perusteet on opiskeltu. Pelikorteissa on pelillistetty Erätauon periaatteiden opiskelua siten, että niin sanottuja kalvosulkeisia ei tarvitsisi käydä ollenkaan, vaan peli opettaisi Erätauko-menetelmän hyödyntämistä oivaltamisen ja harjoittelun kautta. Pelin fasilitoijalle eli vetäjälle on tarjolla Erätauko-ohjauskortteja, joita voi käyttää erityisesti silloin, kun keskustelussa nousee paljon vastakkaisia näkökulmia tai keskustelijoille tunteet kuumenevat liikaa. Kortteja varten on rakennettu useita eri pelitapoja ja jokaisessa pelissä myös purkukeskustelu on oleellinen osa pelin oppimisprosessia.  

Pakassa on viidenlaisia kortteja 

Siniset roolikortit toimivat erityisen hyvin tilanteissa, joissa halutaan tuulettaa organisaation tai muun yhteisön jäsenten rooleja ja tehdä esimerkiksi ideointia tai keskustelua jonkun vaikean asian ympärillä. Korttien avulla henkilö pääsee hetkeksi irti omasta asemastaan. 

Keltaiset kansalaiskortit auttavat osallistujaa asettumaan oman kuplansa ulkopuolelle ja näkemään keskusteltavan asian eri silmin ja osallistumaan keskusteluun eri tulokulmasta. Kansalaiskortit edustavat erilaisia ihmisiä yhteiskunnassa, myös niitä stereotyyppisiksi miellettyjä. Ne auttavat kuitenkin osallistujaa asettumaan oman kuplansa ulkopuolelle ja näkemään keskusteltavan asian eri silmin. Peli auttaa myös osallistujia herättelemään, millaisia ennakkoajatuksia mahdollisesti luomme keskustelukumppaneistamme esimerkiksi poliittisen kannan tai ulkoisen habituksen perusteella. Se tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden luoda kansalaiskortin tyypille haluamasi lähtökohdan.  

Punaiset ja vihreät keskustelutapakortit esittelevät sekä myönteisiä että kielteisiä tapoja osallistua keskusteluun ja viedä eteenpäin tai hidastaa keskustelun sujumista. Niissä olemme hyödyntäneet muun muassa Erätauon Rakentavan keskustelun pelisääntöjä.  

Kuviolliset fasilitoijan ohjekortit antavat keskustelun vetäjälle vinkkejä haastaviin tilanteisiin. Violeteissa korteissa on peliohjeita. Ohjeet löytyvät 6 eri keskusteluharjoituksen toteuttamiseen. Toki kortteja voi hyödyntää myös ilman pelejä esimerkiksi keskustelun käynnistämiseen tai vaikkapa tutustumisharjoituksena. Tai keksittekö korteilla ihan uuden pelin? 

Mistä korttipakan saa? 

Olemme painattaneet pelikorttipakkoja, ja voitkin tutustua niihin esimerkiksi Maaseudun Sivistysliiton koulutuksissa ja tapahtumissa. Pelikortit ovat myös ladattavissa omaan käyttöön pdf-tiedostona. Jos lataat kortit ja testaat niitä, kerrothan kokemuksistasi myös somessa aihetunnisteilla #maaseudunsivistysiitto #dialogipelikortit! 

Kiitämme Erätauko-säätiötä sekä pelikorttien testiryhmiin osallistuneita hyvistä kommenteista korttien kehittämisprosessin aikana! 

Sofia Heininen