Tapahtuman tiedot
Vinkkejä yhteisöviljelyyn ja varautumiseen Ryytimaalta -webinaari
Terveisiä Ryytimaalta! Kasvimailta sadot alkaa olla korjattu. Keltaisia lehtiä putoilee nurmelle tasaiseen tahtiin. Meidän Ryytimaamme alkaa pikkuhiljaa tuottaa satoa, eli tietoa yhteisöviljelystä, erilaisista luontoa mukailevista viljelymenetelmistä sekä varautumisesta. Tietoa jaamme reilun kahden ajan vuoden aloittaen vinkkiwebinaarilla. Lämpimästä tervetuloa mukaan Ryytimaan matkaan kohti kestäviä ja uudistavia viljelymenetelmiä.
Illan ohjelma
Mitä ovat ekosysteemiset viljelymenetelmät? Mari Korhonen esittelee Ryytimaa-hankkeen sisältöä. Lisäksi saamme kuulla, mitä ekosysteemiset viljelymenetelmät käytännössä tarkoittavat ja miten oma viljelyksemme niistä hyötyy.
Hyötyviljely varautumisen näkökulmasta: Case Yhteisöviljelykerho. Taina Laaksoharju kertoo taustaa varautumisesta. Miten yhteisöllinen viljely voi auttaa meitä varautumisessa? Lue alta lisää asiantuntijoistamme.
Kokemuksia yhteisöviljelystä. Yksin ei voi olla täysin omavarainen. Tai ainakin se on työläämpää. Markus Pitkänen, Huttukylä, Oulu, Kiiminki.
Lue lisää tästä Ylen jutusta tarinaa Huttukylän yhteisöviljelystä.
Yhteisöviljelmä yhteisen oppimisen ja ruuantuotannon keitaana
Case Jalotus ry:n yhteisöviljelmä. Maija Hirsmäki kertoo mitä on opittu seitsemän vuoden yhteisöviljelyn aikana Keravalla Jalotuksen lavakaulusviljelmällä. Monenlaisia malleja on kokeiltu, kuitenkin koordinoitu toiminta on ollut osallistujille antoisin malli.
Webinaari on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille ja osallistuminen on maksutonta. Tilaisuudesta tehdään tallenne ja se lähetetään kaikille ilmoittautuneille tapahtuman jälkeen. Tallenne on katseltavissa kahden viikon ajan.
Pohditko omalle alueella yhteistä viljelmää? Miten yhteisöviljelmän sitten saa alulle? Millaisia panostuksia se tarvitsee? Millaisia taloudellisia satsauksia tarvitaan? Pitääkö olla paljon kokemusta viljelystä? Mitä kasveista kannattaa aloittaa? Mistä voi saada ohjeita ja vinkkejä? Mitä haasteita matkalla voi tulla vastaan? Me Ryytimaalla etsimme vastauksia.
Ryytimaa – resurssiviisas yhteisöviljely paikallisyhteisöjen turvana -hanke on valtakunnallinen tiedonvälityshanke. Jaamme tietoa ja kokemuksia ekosysteemisistä, luonnon omaa toimintaa mukailevista viljelymenetelmistä, yhteisöviljelystä sekä varautumisesta kylillä. Ryytimaata rahoittaa Euroopan maaseuturahasto 2023-2027.
Lue lisää tämän webinaarin asiantuntijoista:
Mari Korhonen on Ryytimaa-hankkeen asiantuntija, joka on opiskellut, harjoittanut ja kouluttanut ekosysteemistä suunnittelua ja viljelyä. Hän on kouluttanut permakulttuurisuunnittelua ja levittänyt tietämystä biohiilen valmistuksesta ja käytöstä.
Taina Laaksoharju on maa- ja metsätieteiden tohtori, ympäristökasvattaja ja puutarhuri. Hän toimii projektipäällikkönä ja asiantuntijana Lapinlahden Lähteen Kaupunkiluontokeskuksessa (Pro Lapinlahti mielenterveysseura) ja on erikoistunut lasten luontosuhteen tukemiseen, yhteisölliseen kaupunkiviljelyyn ja kestävään kehitykseen. Taina on toiminut myös Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtajana sekä mielenterveysvaikutusten arvioinnin asiantuntijana MIELI ry:ssä. Hän on omistautunut omavaraisuuden lisäämiseen luonnonantimilla ja hyötyviljelyn edistämiseen osana kriisivalmiutta.
Markus Pitkänen on yrittäjä, omavaraistelija ja rumpali. Hän ideoi Kiimingin Huttukylään yhteisviljelymaan, jota viljelee useampi perhe yhdessä.
Maija Holma on yrittäjä, innokas luomupuutarhuri ja maatalous- ja metsätieteiden tohtori, joka toimii Jalotus ry:n yhteisöviljelmän viljelykoordinaattorina ja Kestävä ruoka -tiimin vetäjänä. Maija toimii myös kiertotalouden edistämisen asiantuntijatehtävissä. Elonkirjon tukeminen ja hiilensidonta niin omalla pihamaalla kuin Jalotuksen viljelmillä on Maijalle sydämen asia.
Ota yhteyttä
Heli Kallio-Kauppinen
Projektikoordinaattori
+358 41 313 9157 heli.kallio-kauppinen@msl.fi Lue lisää henkilöstäMari Korhonen
Projektikoordinaattori, kyläkehittäjä
+358 40 6147 841 mari.korhonen@msl.fi Lue lisää henkilöstä