Tapahtuman tiedot
Myyttinen syysretki Ilomantsin Hiiskoskelle
Hiisien myyttinen perinne ja Ilomantsin pyhät luonnon voimapaikat
Kuinka vanhat perinteemme ja myyttimme elävät nykyajassa? Kuinka voimme kunnioittaa kulttuuriperintöämme siten, että se voimistaa meitä itseämme?
Tervetuloa mukaan myyttiselle ja kulttuuriselle retkelle Ilomantsin Hiiskoskelle!
Retken kohteena on Koitajoen retkeilyreitistöön kuuluva Hiiskoski. Retkeilemme yhdessä rajapaikalla, jossa Koitajoki muuttuu Ala-Koitajoeksi. Tämä jääkauden aikaisen jäätikköjoen paikalla virtaava erämaiden joki kutsuu meitä yhteiselle myyttiselle matkalle. Muistelemme hiisiä ja tutustumme lisää ilomantsilaisiin luonnonpyhättöihin. Tutkimme yhdessä kokemuksellisesti hiisien positiivisia merkityksiä sekä opimme lisää niiden merkityksestä nimenomaan Hiiskoskella. Opimme tunnistamaan luonnon pyhien paikkojen merkkejä. Kuljemme vahvasti esivanhempiemme jalanjäljillä ja muistamme kansantietämyksellisen perintömme.
Retken vetäjänä toimii YTM, kulttuurintutkija ja Karhun Talon yrittäjä Helena Karhu.
Retki sopii kaikille, myös omakohtaiseen tutustumiseen ja kulttuuristen juurten muistamiseen.
Retkelle riittää tavallinen kunto kulkea luontopolulla. Kävelymatkaa kertyy reilu kilometri.
Retken kesto on noin kaksi tuntia.
Retken lähtöpiste on Hiiskosken levähdyspaikalla, jossa on Koitajoen reitistön opastetaulu. Lähtöpaikka sijaitsee noin 35 km Ilomantsista luoteeseen, osoitteessa Kivilahdentie 148. Jos on paljon lähtijöitä samasta suunnasta, voidaan koota kimppakyytejä. Ota mukaan säähän sopivat vaatteet ja jalkineet, istuinalusta (mikäli tarvitset sellaista) ja vesipullo. Retken jälkeen palataan lähtöpaikkaan.
Retki on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Mukaan retkelle mahtuu enintään 15 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ilmoittautumiset ti 21.9. mennessä: reeta.ronkko@msl.fi tai puh. 050 326 7889
Retken järjestää Maaseudun Sivistysliiton toteuttama Ympäristöperinne ilmastotyön välineenä -hanke. Hankkeen yhtenä tavoitteena on tehdä tutuksi muinaisia suomalaisia jumaluuksia ja taruolentoja sekä pohtia miten ne näkyvät nykyaikana ja miettiä niiden hyödyntämistä esimerkiksi kylätapahtuman tai matkailutuotteen aiheena.