Suo- ja metsäretki Laajalammen polulla, Vaala 8.10. klo 10:00

Ympäristö, Pohjois-Suomi, Kylille

Tervetuloa mukaan retkelle Vaalaan Laajalammen polulle. Retki järjestetään lauantaina 8.10 kello 10:00. Retken teemana on suo, ja aiheesta tulee kertomaan enemmän Sari Leinonen Angervosta.

Suomi on suoalaltaan maailman kuudenneksi soisin maa. Kansanperinteessä suo edustaa maan ja veden välitilaa, se ei ole täysin kumpaakaan. Suota on pidetty pelottavana paikkana, joka yhdistetään tauteihin ja vainajiin. Soilla on myös runsaasti erilaisia nimiä ja niiden määrä puhuu osaltaan soiden suuresta merkityksestä. Suo on monella tapaa ollut myös elämän lähde. Suolta on saatu monenlaista syötävää tai muuta tarpeellista ihmisille ja karjalle, nostettu turvetta maanparannusaineeksi tai kuivikkeeksi ja soita on kuivatettu pelloiksi. Myöhemmin soita on kuivattu runsain mitoin myös metsätalouden tai turvetuotannon käyttöön. Suo-ojaa kuokkiva Koskelan Jussi on suomalaisen sitkeyden ilmentymä. Nykyisin puhutaan paljon turvemaiden ojituksen vaikutuksesta vesistöihin ja hiilensidontaan. Onpa soille keksitty myös uusia käyttötapoja suopotkupallosta suojuoksuun. 

Retkellä pohdimme muun muassa suohon liittyvää mytologiaa, sen perinteisiä sekä nykyisiä käyttömuotoja ja sen vaikutuksia luontoon ja ilmastoon. Tällä kurssilla suon lisäksi teemana on metsä, ja retken reitti kulkeekin niin metsä- kuin suoalueella.

Retki lähtee klo 10:00 Vaalan ABC:n parkkipaikkaa vastapäätä olevalta frisbeegolf radan parkkipaikalta, ja kulkee metsän ja pienen suo-alueen läpi aina Laajalammen laavulle saakka. Laavulla juodaan kahvit ja syödään eväät, sekä jutellaan enemmän yllä olevista aiheista. Kahvit ja pullat tarjotaan paikan päältä, mutta muuta evästä voit ottaa itse matkaan. Sen jälkeen palaamme samaa reittiä takaisin. Reitin pituus yhteen suuntaan on noin 2,5 km, eli matkaa kokonaisuudessa kertyy noin 5 kilometriä. Reitti on melko helppokulkuista metsäpolkua sekä osittain pitkospuita. Retken kesto on arviolta noin kolme tuntia.

Retkelle ovat kaikki tervetulleita, ja se on maksuton.

Järjestäjänä Ympäristöperinnettä ilmastokestävästi -hanke.

Ota yhteyttä

Iida Rainio

Projektikoordinaattori

040 482 9484 iida.rainio@msl.fi Lue lisää henkilöstä

Uusimmat tapahtumat