Maaseutuparlamentti 2024

Maaseudun Sivistysliitto, Festivaali, Messut, Seminaari

Miten pidämme huolen maaseudun elinvoimaisuudesta? Miten siirrymme mielikuvista tekoihin?

Maaseutuparlamentti on Suomen suurin ideafestivaali, joka kokoaa yhteen kaikki maaseudun tulevaisuudesta kiinnostuneet ihmiset. Yhdessä etsimme ratkaisuja kestävän, monimuotoisen sekä tasa-arvoisen tulevaisuuden puolesta.

”Se, mikä tapahtuu maaseudulla, ei jää maaseudulle.”

Maaseutuparlamentti 2024 järjestetään Nurmeksessa, Pohjois-Karjalassa Pielisen rannalla. Tapahtumaan voit osallistua myös virtuaalisesti.

Olemme mukana

Järjestämme Maaseutuparlamentissa mm. työpajoja, seminaareja, tietoiskuja ja biohiiletysnäytöksiä. Pääset tutustumaan toimintaamme myös Ideatorin ständillä perjantaina ja lauantaina.

Työpaja ulkona: Biohiiletys mobiiliretortilla, hiilijalanjäljillä, Kestävän kehityksen viikko, Mikko Hyvärinen ja Mari Korhonen

Aika: pe 27.9. klo 13:00–16:00

Tila: ulkotila, paikka vahvistetaan erikseen

Työpajassa valmistetaan biohiiltä mobiilipyrolyysiretortilla sekä kartiohiilettimellä. Sytytämme hiilettimet tapahtuman aluksi ja jatkamme biohiiletystä kolmen tunnin ajan. Työpajassa perehdytään biohiilen valmistukseen käytännön tekemisen kautta ja opimme, kuinka valmistetaan maanparannusainetta kylätalon tai oman pihan maisemanraivauksesta syntyneestä risusta. Ohessa myös tietoutta biohiiletyksestä Suomessa.

2) Työpaja sisällä: Konkreettisia ympäristötekoja kylillä, Reeta Rönkkö ja Tanja Airaksinen

Aika: pe 27.9. klo 13:00–13:50

Tila: Kokoustila 2 (32 hlö), Sokos Hotel Bomba

Kukkapelto, energiaremontti tai vieraslajien torjunta! Joko teidän kylällä tehdään ympäristötekoja?

Maaseudun kylillä ja yhteisöissä tehdään paljon konkreettisia tekoja oman lähiympäristön ja luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Maisemanraivaukset ja siivoustalkoot ovat tuttuja lähes joka kylällä, mutta ympäristön hyväksi voi tehdä myös monia muita asioita. Ympäristötyöstä saa uudenlaista sisältöä kylätoimintaan ja sen kautta on hyvä rakentaa positiivista kylämarkkinointia. Työpajassa esitellään Maaseudun Sivistysliiton ja kylien suunnittelemia ja toteuttamia ympäristötekoja. Tule hakemaan ideoita yhteisöpuutarhaan, biohiiletykseen, perinnerakentamiseen, vieraslajitorjuntaan, kimppakyytirinkiin ja moneen muuhun juttuun!

Samalla voit jakaa omat hyvät ja huonot kokemuksesi kylien ympäristöteoista.

Työpaja soveltuu erityisesti kylien toimijoille, kylien ja maaseudun yhteisöjen kanssa työskenteleville sekä ympäristöhankkeiden vetäjille.

3) Miniseminaari: Kylätaide, Heli Kallio-Kauppinen

Aika: la 28.9. klo 9:00–10:30

Tila: Bomba-talon 2. kerros

Kylätaiteen miniseminaarissa saamme kuulla, miten eri puolilla Suomea maaseudun kylissä on yhteisvoimin tehty taideteoksia yhteiseksi iloksi. Kylätaide kertoo kylän historiasta, kuvaa nykypäivän elämää, muistuttaa hauskasta yhteisestä tapahtumasta tai saa muuten aiheensa kyläläisten yhteisistä ideoista. Käytetty materiaali voi kuvastaa kylän erikoislaatuisuutta tai elinkeinoja. Teokset on tehty omaehtoisesti kyläläisten voimin tai mukana on voinut olla ammattitaiteilija. Kohteet ovat yleisellä paikalla, kaikille avoimia ja aina katsottavissa. Esimerkkejä löydät sivulta www.kylätaide.fi.

4) Tietoisku: ITE-taide 25 vuotta, Raija Kallioinen

Aika: la 28.9. klo 8:30-8:55

Tila: Juhlatila (125 hlö), Navetta / Hyvärilä

ITE-taidetta eli suomalaista arjen luovuutta, nykykansantaidetta on nyt kartoitettu ja esitelty neljännesvuosisadan ajan. Maaseudun Sivistysliitto on toiminut Lönnrotina tämän visuaalisen aarteiston kokoamisessa ja jakamisessa. Yli tuhat taiteilijaa on tavattu ja heidän taidonnäytteitään esitelty näyttelyissä, kirjoissa, somessa ja arkistolähteissä. Näin pitkäjänteistä nykykansankulttuurin tallennusta on tuskin muualla tehty. Tietoiskussa nähdään esimerkkejä ja kuullaan monimuotoisesta luovuudesta, joka kukoistaa kautta Suomen, kylissä ja kulmakunnilla.

Ilmoittautuminen on avoinna!

Tule mukaan ideoimaan ja rakentamaan elinvoimaista maaseutua sekä kokemaan paikallisenergian voima. Toiveikas tulevaisuus tehdään yhdessä, ei yksin.

Maaseutuparlamentin 2024 juontavat Ylen toimittajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén. Hoikkala muistetaan mm. kulttuurimatkailuohjelma Egenlandista, Kulttuuricocktail Livestä ja Puoli seitsemästä. Helsinkiläislähtöinen Hoikkala luonnehtii itseään juuriltaan karjalaiseksi kosmopoliitiksi. Aldén on tuttu mm. Yle X3M:sta, Egenlandista ja Strömsöstä. Hän on myös selostanut Oscar-gaalaa ruotsiksi ja toiminut kaksikielisenä chat-juontajana Linnan juhlien yhteydessä. Itä-Uudenmaan Pernajasta (nyk. Loviisa) kotoisin oleva Aldén on kasvanut maaseudulla perunanviljelijän perheessä.

Maaseutuparlamentti järjestetään paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten toimijoiden yhteisponnistuksena, ja sitä koordinoi maaseutupolitiikan neuvosto MANE.

#maapuhuu #maaseutuparlamentti #ideafestivaali

Lisätietoa

Nuorten äänet kuuluviin Maaseutuparlamentissa

Podcast: Polkuja Kansalaistoimintaan