Kylätaiteilijat, CityTorpparit ja residenssitaiteilijat

Kylätaiteilijat, CityTorpparit ja residenssitaiteilijat

Kalanmaha teos Kirkkosillalla. Kuva: Maritta NurmiKokkolassa.
Maritta Nurmen Kalanmaha-teos Rauman Kirkkosillalla, 2016. Kuva: Maritta Nurmi

Taidetta paikan hengessä – aina löytyy uusia näkökulmia

Haluaisitko kutsua taiteilijan kylään paikkakunnallesi, elämään ja työskentelemään paikallisten asukkaitten kanssa? Kaipaatteko museoonne tai kyläfestivaalille uudenlaisia keinoja yleisötyöhön?

Maaseudun Sivistysliitto on palkannut vuodesta 2015 eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija on kutsuttu työskentelemään taiteilijaresidenssissä. Tavoitteena on lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä kannustaa ihmisiä keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, osallistavia taideteoksia, yms. riippuen taiteilijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä. COVID-19 pandemian myötä olemme kehittäneet myös digitaalisen osallistumisen työskentelytapoja, jossa taiteilija valitsee itse missä työnsä suorittaa, kunhan työskentelyprosessi on avointa ja sitä voi seurata sosiaalisen median välityksellä. Tuloksena voi syntyä fyysinen, immateriaalinen tai digitaalinen teos. 

Vuoden 2020 CityTorpparien teemana oli Itämeri

Vuonna 2020 valitsimme kuusi taiteilijaa Citytorppariksi. Työskentelyn lähtökohtana oli ITÄMERI ja siinä kolme erilaista näkökulmaa: Itämerimuistoni, Vedenalla,  Jokisuisto. Koronan myötä hieman muutimme työskentelytapaa. Nyt taiteilija valitsi itse missä työnsä suorittaa, kunhan työskentelyprosessi oli avointa ja sitä pystyi seuraamaan sosiaalisen median välityksellä.  

Vuoden 2020 taiteilijat ja teokset:

Lilly Haapala: Merenvihreää

Videoteoksen voi nähdä kurkistuksena upeisiin merenalaisiin maisemiin ja ajatuksiin joita luonnonmaisema; sen voima ja huoli sen likaantumisesta meissä ihmisissä herättää.

Tatu Heinämäki

Tatu Heinämäen lisättyä todellisuutta hyödyntävässä pelissä pelaaja saa tutkittavakseen ja hoidettavakseen suistoalueen kasveista koostuvan puutarhan. Pelaaja voi puhelimensa applikaation avulla sijoittaa puutarhansa minne haluaa. Teoksen valmistumisprosessiin oli mahdollista osallistua Twitchin ja Twitterin välityksellä.

Molly Balcom Raleigh: Baltic Sea Book

Taiteilija valmisti kesän aikaina 40 kpl biohajoavaa runokirjaa Korppoon taiteilijaresidenssissä. Baltic Sea Book -kirjat annettiin lopuksi kaupungin kirjastoon, josta yleisö pääsi niitä lainaamaan elo-syyskuun aikana. Lukeminen päättyi lukijan henkilökohtaiseen performanssiin taiteilijan toivomuksesta: kirja palautettiin takaisin mereen, sinne mistä ne olivat alun perin tulleetkin.

Timo Kokko: Veden alla

Veden alla videoteos on kokeellinen audiovisuaalinen installaatio, jossa orgaanisia ja synteettisiä materiaaleja koskettamalla syntyy uudenlaisia äänimaisemia. Yleisö osallistui teokseen lähettämällä taiteilijalle merestä löytämiään roskia, materiaalia tai esineitä.

Taina Kontio ja Satu Miettinen: Meren taju

Meren taju -teoskokonaisuus on yhteisöllinen dialogi videoiden, tekstien, valokuvien ja performanssien muodossa heinäkuun ajan. Työprosessi Vänön saaressa ja Perämerellä oli avointa, paikallisyhteisöjä osallistavaa ja sitä saattoi seurata päivittäin sosiaalisessa mediassa. Teos perustui avoimuudelle, pitkille keskusteluille, meren äärellä asumiselle sekä kokeilunhalulle.

2018-2019 residenssitaiteilijat toimivat Taalintehtaan ruukkimiljöössä

Norpas Festivaali laajensi Taalintehtaan julkisten taideteosten sarjaa kesällä 2019 kahdella teoksella, kun residenssitaiteilijoiksi valittiin kuvataiteilija Oona Tikkaoja ja ekspressiivisen taidetyöskentelyn ohjaaja Outi Linnossuo. Yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa Norpas ry on tuottanut tähän mennessä jo kaksi pysyvää teosta Taalintehtaan alueelle. Osa teoksista on rakennetussa ympäristössä ruukkikylälle ripoteltuna, osa on puolestaan luonnonympäristössä Taalintehtaan upeiden retkeilyreittien ja luontopolkujen varrella.

Tuomas Korkalon ympäristötaideteos

Kuvataiteilija Tuomas Korkalo Rovaniemeltä valittiin residenssitaiteilijaksi Kemiönsaarelle Varsinais-Suomeen kesällä 2018. Ympäristötaideteos “Yhdessä olemme ryhmä” paljastettiin Festival Norpaksen avajaisissa Taalintehtaan kylän keskustassa elokuun alussa. 50 vanhaa valokuvaa toimi teoksen pohjana, joista Tuomas toteutti pienet rautaan valetut työläishahmot. Teoksellaan taiteilija haluaa osoittaa kunnianosoitusta taalintehtaalaisille työläisille 300-vuotisen teollisuushistorian ajalta.Kuukauden mittainen residenssijakso toteutettiin yhteistyössä Norpas-festivaalin, Kemiönsaaren kunnan ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Vuoden 2018 CityTorppari Elina Laitisen työpajoissa syntyi Konginkankaan kylälle oma kangasmalli

Olemme Konginkankaalla otettuja, kun meille tarjoutui tällainen mahdollisuus kokea jotain uutta ja erilaista, ja saamme Elina Laitisen vieraaksemme!

Vaatesuunnittelija Elina Laitinen Helsingistä asui ja työskenteli kesällä 2018 Konginkankaalla Keski-Suomessa. Työskentelyjakson aikana hän toteutti kyläläisille erilaisia työpajoja, joissa syntyi sekä iso tilkkuteos kierrätysmateriaaleista että kangasmalli ”Konginkangas”. Kahden viikon aikana Elina sai kuulla rakkaustarinoita, eläintarinoita, vähän surullisempiakin juttuja, päivän kuulumisia, sukutarinoita, muutaman juorun, historiaa ja tulevaisuuden suunnitelmia. Käsitöiden lomassa oli helppoa ja turvallista puhua. Tilkkuteoksen tekemiseen osallistui lähemmäs neljäkymmentä henkilöä, kuosien maalaamiseen vieläkin useampi. Yhteistyössä oli mukana Konginkankaan kotiseutuyhdistys.

Vuoden 2017 residenssitaiteilija Antti Suniala työskenteli Syötävässä Puistossa Helsingissä

Antti Suniala on sirkustaiteilija ja tuottaja, joka työskenteli Syötävässä Puistossa CityTorpparina Helsingissä kesällä 2017. Pihapiirin vanhaan torpaan hän organisoi Kulttuurikahvilan, jossa vieraili kesän aikana monenlaisia taiteen tekijöitä, kuten kuvataiteilijoita, muusikoita, sirkuslaisia. Elävä kaupunkikulttuuri ja kaupunkiviljely ovat hänelle tärkeitä asioita. CityTorppari on yhteisötaiteen keinoin kylä- tai kaupunkiyhteisössä toimiva luovan alan ammattilainen.

Sirkustaiteilija Antti Suniala taideresidenssissään Syötävässä Puistossa.
Syötävässä Puistossa yleisö sai osallistua myös klovneriaan.

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje