Teemat ja hankkeet

CityTorpparit ja yhteisötaiteilijat

Maaseudun Sivistysliitto palkkaa eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija kutsutaan työskentelemään taiteilijaresidenssissä. Citytorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä menetelmä ja tapa lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Työskentelyjakson aikana taiteilija elää yhteisön keskellä. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, yms. riippuen taiteilijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä.

Tutustu toimintaan Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa, aihetunnisteella #citytorppari

CityTorppareita valitaan vuosittain eri yhteistyökumppaneiden ja hankkeiden kanssa.

Yhteystiedot: kulttuurijohtaja Helka Ketonen, helka.ketonen@msl.fi


2020: Vuoden teemana Itämeri

Valitsimme tänä vuonna viisi taiteilijaa, joilla kaikilla on hieman eri näkökulma Itämereen: Itämerimuistoni, Vedenalla,  Jokisuisto. Koronan myötä olemme hieman myös muuttaneet työskentelytapaa. Nyt taiteilija valitsee itse missä työnsä suorittaa, kunhan työskentelyprosessi on avointa ja sitä voi seurata sosiaalisen median välityksellä. Lopputulos voi olla fyysinen, immateriaalinen tai digitaalinen.

Tutustu tarkemmin teoksiin, täällä. 

Istagramissa myös lisää kuvia ja ajankohtaista tietoa: @citytorppari

Timo Kokko
Veden alla -teos on kokeellinen audiovisuaalinen installaatio, jossa orgaanisia ja synteettisiä materiaaleja koskettamalla syntyy äänimaisema. @timokokko

Lilli Haapala
Merenvihreä on videotutkielma merenalaisiin ja sen pinnalla heijasteleviin vihreän eri sävyihin. #merenvihreä

Taina Kontio ja Satu Miettinen
Meren taju on teos, jossa taiteilijat työskentelevät yhdessä paikallisten saaristolaisten kanssa: jutellaan, uidaan, kuvataan, katsellaan. #merentarinat #vänö

Tatu Heinämäki
Lisättyä todellisuutta hyödyntävä peli, jossa pelaaja saa tutkittavakseen ja hoidettavakseen suistoalueen kasveista koostuvan puutarhan. Seuraa ja osallistu pelin valmiustusprosessiin täällä, linkki.

Molly Balcom Raleigh
Baltic Sea Book – Itämeren syötävä kirja. Taiteilija valmistaa 40 kirjan sarjan, jotka yleisö voi lainata itselleen Itämeripäivänä Rauman 27.8. kirjastosta. #balticseabook #itämerikirja

Itämeri-teemalla olemme myös mukana valtakunnallisessa Itämeripäivässä 27.8., yhteistyössä John Nurmisen Säätion kanssa. Lue lisää ja osallistu!


2019: Piiloleikki-pienoisveistokset Taalintehtaan ruukkimiljöössä

Norpas ry laajensi Taalintehtaan julkisten taideteosten sarjaa tänä kesänä kahdella teoksella kun residenssitaiteilijoiksi valittiin kuvataiteilija Oona Tikkaoja ja ekspressiivisen taidetyöskentelyn ohjaaja Outi Linnossuo. Yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa Norpas on tuottanut tähän mennessä jo kaksi pysyvää teosta Taalintehtaalle. Osa teoksista on rakennetussa ympäristössä ruukkikylälle ripoteltuna, osa on puolestaan luonnonympäristössä Taalintehtaan upeiden retkeilyreittien ja luontopolkujen varrella.

#festivalnorpas

Norpasresidenssin kotisivut.

Moninaisen kulttuurin festivaali Norpas on käynnissä Kemiönsaaressa, Taalintehtaan historiallisessa ympäristössä, nyt kahdeksatta kertaa. Musiikia, taidetta, teatteria, työpajoja, keskusteluita, hiljentymistä luonnon helmassa.MSL on mukana valitsemassa ja tuottamassa festivaalille residenssitaiteilijan nyt toista kertaa. Taiteilija tai ryhmä asuu paikkakunnalla 2-4 viikkoa, jonka aikana teos syntyy. Nämä ympäristötaideteokset syntyvät paikan identiteetistä ja jäävät paikoilleen pysyvästi.Oona Tikkaoja ja Outi Linnosuo kutsuivat paikallisia taiteilijoita teokseensa ”Piiloleikki”, jossa aarteenetsintä ja yhteisötaide yhdistyvät. Viisi veistosta on sijoitettu eri puolille kylää ja luontopolkua.Taiteilijaresidenssi on osa MSLn kehittämää CityTorppari -toimintaa, jossa eri alojen taiteilijoita rekrytoidaan paikallisiin kyliin työskentelemään eri pituisiksi jaksoiksi. Toimintaa tukee Keskitien Säätiö. #kemiönsaari #citytorppari #residenssitaide #keskitiensäätiö

Julkaissut Maaseudun Sivistysliitto Lauantaina 3. elokuuta 2019


2019: Kesäasukkaiden ja kyläläisten pop-up-kuoro Portaan kylässä

Portaan Nahkurinverstaan Taidekesä toteutettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2019. Ohjelmaan osallistui Maaseudun Sivistysliiton avustuksella myös residenssikylätaiteilija Ilona Korhonen. Hän muodosti paikallisista asukkaista ja kesäasukkaista Taidekesä-kuoro, joka esiintyi tapahtumassa Ilona Korhosen johdolla. Ilona on pitkän linjan muusikko, taiteen tohtori, runolaulaja.

Ilona Korhonen kokosi asukkaista pop-up-kuoron

Järjestäjät: Portaan Nahkurinverstas oy, Tammelan kulttuuripalvelut, Kulttuuriyhdistys Teatteri Umpihanki ry ja Maaseudun Sivistysliitto

#taidekesä #porras #citytorppari #tammela #nahkurinverstas

 


2018: Kylälle oma kuosi Konginkankaalla

Vaatesuunnittelija Elina Laitinen (s. 1988) Helsingistä asui ja työskentelei keskikesällä yhteisötaiteilijana Konginkankaalla Keski-Suomessa. “Olemme Konginkankaalla otettuja, kun meille tarjoutui tällainen mahdollisuus kokea jotain uutta ja erilaista, ja saamme Elina Laitisen vieraaksemme” – iloitsi konginkankaalaisen kotiseutu- ja museoyhdistys Kömin killan puheenjohtaja Reetta Korjonen. Konginkankaalla toteutettiin kahden viikon aikana tilkkuteos kierrätysmateriaaleista. Kaikki halukkaat saivat osallistua tilkkujen tekoon Elinan työpajoissa. Konginkankaan kesäpäivillä kyläläiset maalasivat yhteiselle maalausseinälle näkemyksiään siitä mikä kylässä on parasta, ja näistä maalauksista Elina suunnitteli kylälle kaksi erilaista kangaskuosia.

Elina Laitisen kirjoittama blogiteksti Citytorppari-jaksosta

Facebook: CityTorppari, linkki 

Instagram #citytorppari #konginkangas, linkki 

Reetta Korhonen kertoo Konginkankaan historian kankaalta, video


2018: Ympäristötaideteos Taalintehtaalle

Kuvataiteilija Tuomas Korkalo (s. 1978) Rovaniemeltä valittiin residenssitaiteilijaksi Kemiönsaarelle Varsinais-Suomeen. Ympäristötaideteos “Yhdessä olemme ryhmä” paljastettiin Festival Norpaksen avajaisissa Taalintehtaan alueella elokuun alussa. Kuukauden mittainen residenssijakso toteutettiin  yhteistyössä Norpas-festivaalin, Kemiönsaaren kunnan ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Facebook, linkki

Instagram #norpas2018 #festivalnorpas, linkki 


2017: Hankasalmi, Viitasaari, Saarijärvi ja Korpilahti

Viitasaarelle, Saarijärvelle, Hankasalmelle sekä Korpilahdelle rekrytoitiin Citytorpparit osana MSL:n vetämää Seudullista satoa -hanketta. Maaseutukulttuuria ja paikallisidentiteettiä nostettiinn esiin hankkeessa toteuttamalla markkinatapahtumia ja erilaisia myyjäisiä kyläyhteisöjen, yrittäjien ja yhdistysten kanssa. Neljään näistä tapahtumista osallistui myös CityTorppari, joka kohtasi maaseudun asukkaat ja paikalliskulttuurin kaiken toiminnan keskiössä. Lue juttu blogistamme, täältä.

Ulla Remes (kuvataiteilija) Hankasalmella, Alma Peltola (kuvataiteilija, kuvataidekasvatuksen opiskelija) Niinilahden kylässä Viitasaarella, Asta Kantonen (kulttuurituottaja) Tarvaalan kylässä Saarijärvellä ja Elli Isokoski (tanssitaiteilija) Oittilan kylässä Korpilahdella. Kuvia ja tunnelmia: Facbook, Instagram.


2017: Syötävä Puisto Helsingissä

Syötävässä Puistossa Helsingin Mustikkamaalla asui ja työskenteli Antti Suniala (sirkustaiteilija, kulttuurituottaja) kesäkuukaudet. Hän suunnitteli ja organisoi Torppaan ja pihapiiriin Kulttuurikahvilan, jossa vieraili kesän aikana monelaisia taiteen ja kulttuurin tekijöitä, taiteilijoita, muusikoita, sirkuslaisia, kulttuuriyhdostyksia yms. Kuvia ja tunnelmia: Facebook, Instagram, YouTube, Blogi.


2016: Raumalla ympäristötekojen sarja

KALANMAHA -ympäristötaideteos toteutettiin Raumalla, osana vedenalaista Paikantuntu-tapahtumien sarjaa. Kuvataiteilija Maritta Nurmi palkattiin työskentelemään kesäksi Rauman kaupungin Wihertoimeen. Punapipoisen Kalanmaha-tiimin saattoi kesällä löytää torilta, rannoilta ja saaristosta sekä Kylmäpihlajan majakkasaarelta, missä taiteilija punoi, ompeli ja rakensi teoksen yhdessä yleisön kanssa. Kalanmaha-teos haastaa meidät pohtimaan jätemateriaalien maatumista: esimerkiksi kuinka kauan kestää, että kalastussiima maatuu: 600 vuotta!

Yhteistyössä mukana olivat Rauman kaupungin Ympäristönsuojelu ja Wihertoimi, Rauma Biennale Balticum ja RaumArs. Kalanmahan tuotantoa tukivat Koneen Säätiö sekä Keskitien Tukisäätiö.

Kalanmaha Facebookissa


2015-2016: Korkeasaari ja Syötävä Puisto Helsingissä

CityTorppari valittiin ensimmäisen kerran yhteisölliseesti toimivaan Syötävään Puistoon Mustikkamaalle, Helsingin keskustaan, heinäkuuksi 2015. Sipilän perhe (maanviljelijäperhe) Virroilta asuin kesä-heinäkuun Syötävässä Puistossa, Helsingin Mustikkamaalla. Katso kuvia ja tunnelmia: Facebook, Instagram, YouTube.

Taiteilijaresidenssi-jaksoja toteutimme Korkeasaaressa kesäisin 2015-2016, osana Grey Cube Festivaalitoimintaa. Taiteilijat työskentelivät yhdessä Korkeasaaren henkilökunnan ja yleisön kanssa.

 

2015: Mia Mäkelä (monialainen kuvataide) ja Eero Yli-Vakkuri (monialainen kuvataide), Korkeasaaren eläintarhassa. Grey Cube residenssi.

2016: Kollektiivi Felicia Honkasalo, Akuliina Niemi ja Sinna Virtanen, Korkeasaaren eläintarhassa. Grey Cube residenssi.