Teemat ja hankkeet

CityTorpparit ja yhteisötaiteilijat

Maaseudun Sivistysliitto palkkaa eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija kutsutaan työskentelemään taiteilijaresidenssissä. Citytorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä menetelmä ja tapa lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Työskentelyjakson aikana taiteilija elää yhteisön keskellä. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, yms. riippuen taiteijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä. Toimintaa tukee Keskitien Säätiö.

Tutustu toimintaan Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa, aihetunnisteella #citytorppari

CityTorppareita valitaan vuosittain eri yhteistyökumppaneiden ja hankkeiden kanssa.

Yhteystiedot: kulttuurijohtaja Helka Ketonen, helka.ketonen@msl.fi


2019: Piiloleikki-pienoisveistokset Taalintehtaan ruukkimiljöössä

Norpas ry laajensi Taalintehtaan julkisten taideteosten sarjaa tänä kesänä kahdella teoksella kun residenssitaiteilijoiksi valittiin kuvataiteilija Oona Tikkaoja ja ekspressiivisen taidetyöskentelyn ohjaaja Outi Linnossuo. Yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa Norpas on tuottanut tähän mennessä jo kaksi pysyvää teosta Taalintehtaalle. Osa teoksista on rakennetussa ympäristössä ruukkikylälle ripoteltuna, osa on puolestaan luonnonympäristössä Taalintehtaan upeiden retkeilyreittien ja luontopolkujen varrella.

#festivalnorpas

Norpasresidenssin kotisivut.

Moninaisen kulttuurin festivaali Norpas on käynnissä Kemiönsaaressa, Taalintehtaan historiallisessa ympäristössä, nyt kahdeksatta kertaa. Musiikia, taidetta, teatteria, työpajoja, keskusteluita, hiljentymistä luonnon helmassa.MSL on mukana valitsemassa ja tuottamassa festivaalille residenssitaiteilijan nyt toista kertaa. Taiteilija tai ryhmä asuu paikkakunnalla 2-4 viikkoa, jonka aikana teos syntyy. Nämä ympäristötaideteokset syntyvät paikan identiteetistä ja jäävät paikoilleen pysyvästi.Oona Tikkaoja ja Outi Linnosuo kutsuivat paikallisia taiteilijoita teokseensa ”Piiloleikki”, jossa aarteenetsintä ja yhteisötaide yhdistyvät. Viisi veistosta on sijoitettu eri puolille kylää ja luontopolkua.Taiteilijaresidenssi on osa MSLn kehittämää CityTorppari -toimintaa, jossa eri alojen taiteilijoita rekrytoidaan paikallisiin kyliin työskentelemään eri pituisiksi jaksoiksi. Toimintaa tukee Keskitien Säätiö. #kemiönsaari #citytorppari #residenssitaide #keskitiensäätiö

Julkaissut Maaseudun Sivistysliitto Lauantaina 3. elokuuta 2019


2019: Kesäasukkaiden ja kyläläisten pop-up-kuoro Portaan kylässä

Portaan Nahkurinverstaan Taidekesä toteutettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2019. Ohjelmaan osallistui Maaseudun Sivistysliiton avustuksella myös residenssikylätaiteilija Ilona Korhonen. Hän muodosti paikallisista asukkaista ja kesäasukkaista Taidekesä-kuoro, joka esiintyi tapahtumassa Ilona Korhosen johdolla. Ilona on pitkän linjan muusikko, taiteen tohtori, runolaulaja.

Ilona Korhonen kokosi asukkaista pop-up-kuoron

Järjestäjät: Portaan Nahkurinverstas oy, Tammelan kulttuuripalvelut, Kulttuuriyhdistys Teatteri Umpihanki ry ja Maaseudun Sivistysliitto

#taidekesä #porras #citytorppari #tammela #nahkurinverstas

 


2018: Kylälle oma kuosi Konginkankaalla

Vaatesuunnittelija Elina Laitinen (s. 1988) Helsingistä asui ja työskentelei keskikesällä yhteisötaiteilijana Konginkankaalla Keski-Suomessa. “Olemme Konginkankaalla otettuja, kun meille tarjoutui tällainen mahdollisuus kokea jotain uutta ja erilaista, ja saamme Elina Laitisen vieraaksemme” – iloitsi konginkankaalaisen kotiseutu- ja museoyhdistys Kömin killan puheenjohtaja Reetta Korjonen. Konginkankaalla toteutettiin kahden viikon aikana tilkkuteos kierrätysmateriaaleista. Kaikki halukkaat saivat osallistua tilkkujen tekoon Elinan työpajoissa. Konginkankaan kesäpäivillä kyläläiset maalasivat yhteiselle maalausseinälle näkemyksiään siitä mikä kylässä on parasta, ja näistä maalauksista Elina suunnitteli kylälle kaksi erilaista kangaskuosia.

Elina Laitisen kirjoittama blogiteksti Citytorppari-jaksosta

Facebook: CityTorppari, linkki 

Instagram #citytorppari #konginkangas, linkki 

Reetta Korhonen kertoo Konginkankaan historian kankaalta, video


2018: Ympäristötaideteos Taalintehtaalle

Kuvataiteilija Tuomas Korkalo (s. 1978) Rovaniemeltä valittiin residenssitaiteilijaksi Kemiönsaarelle Varsinais-Suomeen. Ympäristötaideteos “Yhdessä olemme ryhmä” paljastettiin Festival Norpaksen avajaisissa Taalintehtaan alueella elokuun alussa. Kuukauden mittainen residenssijakso toteutettiin  yhteistyössä Norpas-festivaalin, Kemiönsaaren kunnan ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Facebook, linkki

Instagram #norpas2018 #festivalnorpas, linkki 


2017: Hankasalmi, Viitasaari, Saarijärvi ja Korpilahti

Viitasaarelle, Saarijärvelle, Hankasalmelle sekä Korpilahdelle rekrytoitiin Citytorpparit osana MSL:n vetämää Seudullista satoa -hanketta. Maaseutukulttuuria ja paikallisidentiteettiä nostettiinn esiin hankkeessa toteuttamalla markkinatapahtumia ja erilaisia myyjäisiä kyläyhteisöjen, yrittäjien ja yhdistysten kanssa. Neljään näistä tapahtumista osallistui myös CityTorppari, joka kohtasi maaseudun asukkaat ja paikalliskulttuurin kaiken toiminnan keskiössä. Lue juttu blogistamme, täältä.

Ulla Remes (kuvataiteilija) Hankasalmella, Alma Peltola (kuvataiteilija, kuvataidekasvatuksen opiskelija) Niinilahden kylässä Viitasaarella, Asta Kantonen (kulttuurituottaja) Tarvaalan kylässä Saarijärvellä ja Elli Isokoski (tanssitaiteilija) Oittilan kylässä Korpilahdella. Kuvia ja tunnelmia: Facbook, Instagram.


2017: Syötävä Puisto Helsingissä

Syötävässä Puistossa Helsingin Mustikkamaalla asui ja työskenteli Antti Suniala (sirkustaiteilija, kulttuurituottaja) kesäkuukaudet. Hän suunnitteli ja organisoi Torppaan ja pihapiiriin Kulttuurikahvilan, jossa vieraili kesän aikana monelaisia taiteen ja kulttuurin tekijöitä, taiteilijoita, muusikoita, sirkuslaisia, kulttuuriyhdostyksia yms. Kuvia ja tunnelmia: Facebook, Instagram, YouTube, Blogi.


2015-2016: Korkeasaari ja Syötävä Puisto Helsingissä

CityTorppari valittiin ensimmäisen kerran yhteisölliseesti toimivaan Syötävään Puistoon Mustikkamaalle, Helsingin keskustaan, heinäkuuksi 2015. Sipilän perhe (maanviljelijäperhe) Virroilta asuin kesä-heinäkuun Syötävässä Puistossa, Helsingin Mustikkamaalla. Katso kuvia ja tunnelmia: Facebook, Instagram, YouTube.

Taiteilijaresidenssi-jaksoja toteutimme Korkeasaaressa kesäisin 2015-2016, osana Grey Cube Festivaalitoimintaa. Taiteilijat työskentelivät yhdessä Korkeasaaren henkilökunnan ja yleisön kanssa.

 

2015: Mia Mäkelä (monialainen kuvataide) ja Eero Yli-Vakkuri (monialainen kuvataide), Korkeasaaren eläintarhassa. Grey Cube residenssi.

2016: Kollektiivi Felicia Honkasalo, Akuliina Niemi ja Sinna Virtanen, Korkeasaaren eläintarhassa. Grey Cube residenssi.