Teemat ja hankkeet

Taiteilijat CityTorppareina ja yhteisötaiteilijoina

Maaseudun Sivistysliitto palkkaa eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija kutsutaan työskentelemään taiteilijaresidenssissä. Citytorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä menetelmä ja tapa lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Työskentelyjakson aikana taiteilija elää yhteisön keskellä. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, yms. riippuen taiteijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä.

 

KESÄ 2018: Ympäristötaideteos Taalintehtaalle

Kuvataiteilija Tuomas Korkalo (s. 1978) Rovaniemeltä valittiin residenssitaiteilijaksi Kemiönsaarelle Varsinais-Suomeen. Ympäristötaideteos “Yhdessä olemme ryhmä” paljastettiin Festival Norpaksen avajaisissa Taalintehtaan alueella elokuun alussa. Kuukauden mittainen residenssijakso toteutettiin  yhteistyössä Norpas-festivaalin, Kemiönsaaren kunnan ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Facebook, linkki

Instagram #norpas2018 #festivalnorpas, linkki 

 

Kesä 2018: Kylälle oma kuosi Konginkankaalla

Vaatesuunnittelija Elina Laitinen (s. 1988) Helsingistä asui ja työskentelei keskikesällä yhteisötaiteilijana Konginkankaalla Keski-Suomessa. “Olemme Konginkankaalla otettuja, kun meille tarjoutui tällainen mahdollisuus kokea jotain uutta ja erilaista, ja saamme Elina Laitisen vieraaksemme” – iloitsi konginkankaalaisen kotiseutu- ja museoyhdistys Kömin killan puheenjohtaja Reetta Korjonen. Konginkankaalla toteutettiin kahden viikon aikana tilkkuteos kierrätysmateriaaleista. Kaikki halukkaat saivat osallistua tilkkujen tekoon Elinan työpajoissa. Konginkankaan kesäpäivillä kyläläiset maalasivat yhteiselle maalausseinälle näkemyksiään siitä mikä kylässä on parasta, ja näistä maalauksista Elina suunnitteli kylälle kaksi erilaista kangaskuosia.

Facebook: CityTorppari, linkki 

Instagram #citytorppari #konginkangas, linkki 

 

Vuosi 2017

Viitasaarelle, Saarijärvelle, Hankasalmelle sekä Korpilahdelle rekrytoitiin Citytorpparit osana MSL:n vetämää Seudullista satoa -hanketta.

Maaseutukulttuuria ja paikallisidentiteettiä nostettiinn esiin hankkeessa toteuttamalla markkinatapahtumia ja erilaisia myyjäisiä kyläyhteisöjen, yrittäjien ja yhdistysten kanssa. Neljään näistä tapahtumista osallistui myös CityTorppari, joka kohtasi maaseudun asukkaat ja paikalliskulttuurin kaiken toiminnan keskiössä.

Lue juttu blogistamme, täältä.

Vuosi 2015

 

CityTorppari valittiin ensimmäisen kerran Mustikkamaan torpan asukkaaksi Helsingin keskustaan heinäkuuksi 2015.

 

CityTorppareita valitaan vuosittain eri yhteistyökumppaneiden ja hankkeiden kanssa.

Yhteystiedot: kulttuurijohtaja Helka Ketonen, helka.ketonen@msl.fi