Teemat ja hankkeet

CityTorpparit ja yhteisötaiteilijat

Maaseudun Sivistysliitto palkkaa eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija kutsutaan työskentelemään taiteilijaresidenssissä. Citytorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä menetelmä ja tapa lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Työskentelyjakson aikana taiteilija elää yhteisön keskellä. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, yms. riippuen taiteijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä.

Videodokumentit CityTorppareista löytyvät YouTubesta:

Elina Laitinen (2018)

Tuomas Korkalo (2018)

Antti Suniala (2017)

Elli Isokoski (2017)

Kesä 2018: Kylälle oma kuosi Konginkankaalla

Vaatesuunnittelija Elina Laitinen (s. 1988) Helsingistä asui ja työskentelei keskikesällä yhteisötaiteilijana Konginkankaalla Keski-Suomessa. “Olemme Konginkankaalla otettuja, kun meille tarjoutui tällainen mahdollisuus kokea jotain uutta ja erilaista, ja saamme Elina Laitisen vieraaksemme” – iloitsi konginkankaalaisen kotiseutu- ja museoyhdistys Kömin killan puheenjohtaja Reetta Korjonen. Konginkankaalla toteutettiin kahden viikon aikana tilkkuteos kierrätysmateriaaleista. Kaikki halukkaat saivat osallistua tilkkujen tekoon Elinan työpajoissa. Konginkankaan kesäpäivillä kyläläiset maalasivat yhteiselle maalausseinälle näkemyksiään siitä mikä kylässä on parasta, ja näistä maalauksista Elina suunnitteli kylälle kaksi erilaista kangaskuosia.

Elina Laitisen kirjoittama blogiteksti Citytorppari-jaksosta

Facebook: CityTorppari, linkki 

Instagram #citytorppari #konginkangas, linkki 

Reetta Korhonen kertoo Konginkankaan historan kankaalta, video

KESÄ 2018: Ympäristötaideteos Taalintehtaalle

Kuvataiteilija Tuomas Korkalo (s. 1978) Rovaniemeltä valittiin residenssitaiteilijaksi Kemiönsaarelle Varsinais-Suomeen. Ympäristötaideteos “Yhdessä olemme ryhmä” paljastettiin Festival Norpaksen avajaisissa Taalintehtaan alueella elokuun alussa. Kuukauden mittainen residenssijakso toteutettiin  yhteistyössä Norpas-festivaalin, Kemiönsaaren kunnan ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Facebook, linkki

Instagram #norpas2018 #festivalnorpas, linkki 

 

Vuosi 2017

Viitasaarelle, Saarijärvelle, Hankasalmelle sekä Korpilahdelle rekrytoitiin Citytorpparit osana MSL:n vetämää Seudullista satoa -hanketta. Maaseutukulttuuria ja paikallisidentiteettiä nostettiinn esiin hankkeessa toteuttamalla markkinatapahtumia ja erilaisia myyjäisiä kyläyhteisöjen, yrittäjien ja yhdistysten kanssa. Neljään näistä tapahtumista osallistui myös CityTorppari, joka kohtasi maaseudun asukkaat ja paikalliskulttuurin kaiken toiminnan keskiössä. Lue juttu blogistamme, täältä.

Ulla Remes (kuvataiteilija) Hankasalmella, Alma Peltola (kuvataiteilija, kuvataidekasvatuksen opiskelija) Niinilahden kylässä Viitasaarella, Asta Kantonen (kulttuurituottaja) Tarvaalan kylässä Saarijärvellä ja Elli Isokoski (tanssitaiteilija) Oittilan kylässä Korpilahdella. Kuvia ja tunnelmia: Facbook, Instagram.

Syötävässä Puistossa Helsingin Mustikkamaalla asui ja työskenteli Antti Suniala (sirkustaiteilija, kulttuurituottaja) kesäkuukaudet. Hän suunnitteli ja organisoi Torppaan ja pihapiiriin Kulttuurikahvilan, jossa vieraili kesän aikana monelaisia taiteen ja kulttuurin tekijöitä, taiteilijoita, muusikoita, sirkuslaisia, kulttuuriyhdostyksia yms. Kuvia ja tunnelmia: Facebook, Instagram, YouTube, Blogi.

Vuodet 2015-2016

CityTorppari valittiin ensimmäisen kerran yhteisölliseesti toimivaan Syötävään Puistoon Mustikkamaalle, Helsingin keskustaan, heinäkuuksi 2015. Sipilän perhe (maanviljelijäperhe) Virroilta asuin kesä-heinäkuun Syötävässä Puistossa, Helsingin Mustikkamaalla. Katso kuvia ja tunnelmia: Facebook, Instagram, YouTube.

Taiteilijaresidenssi-jaksoja toteutimme Korkeasaaressa kesäisin 2015-2016, osana Grey Cube Festivaalitoimintaa. Taiteilijat työskentelivät yhdessä Korkeasaaren henkilökunnan ja yleisön kanssa.

 

2015: Mia Mäkelä (monialainen kuvataide) ja Eero Yli-Vakkuri (monialainen kuvataide), Korkeasaaren eläintarhassa. Grey Cube residenssi.

2016: Kollektiivi Felicia Honkasalo, Akuliina Niemi ja Sinna Virtanen, Korkeasaaren eläintarhassa. Grey Cube residenssi.

 

CityTorppareita valitaan vuosittain eri yhteistyökumppaneiden ja hankkeiden kanssa.

Yhteystiedot: kulttuurijohtaja Helka Ketonen, helka.ketonen@msl.fi