Ympäristöviisaita ja kestäviä kyliä maaseudulle – toiminta on jo hyvässä vauhdissa

Maaseudun Sivistysliitto, Yhteisökehittäminen, Ympäristö, Uutinen

Kestävät Kylät on Maaseudun Sivistysliiton koostama toimenpidekokonaisuus, jossa työskennellään yhteisöllisyyden, kestävyyden ja ympäristötietoisuuden lisäämiseksi Itä-Suomessa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kestävät Kylät -hankkeissa ympäristötyöhön innostetaan ja aktivoidaan kolmen vuoden aikana lähes 200 kyläyhdistystä tai paikallistoimijaa. Tavoitteenamme on, että mukaan lähtevät kylät tai muut toimijat toteuttavat jonkin konkreettisen ympäristöteon, joka vai olla esimerkiksi yhteisöpuutarhan perustaminen, kylätalon perinteiden mukainen kunnostaminen tai ympäristötaideteos.
Toiminta Keski-Suomessa, Oulujärven ja Oulun alueella, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois-Savossa on lähtenyt jo mukavasti käyntiin. Keski-Pohjanmaalla Kestävät kylät -yhteistyö aloitetaan vuoden 2025 alussa.

Keski-Suomi

Keski-Suomessa hanketoimintaa päästiin käynnistelemään syksyllä 2024. Hanke on alkanut vauhdikkaasti suunnittelu- ja viestintätyön parissa, verkostokohtaamisissa sekä kyliä kontaktoiden. Ensimmäiset kylät ovat ilmoittautuneet mukaan, ja olemme jo päässeet ideoimaan muassa koulupuutarhan laajentamista yhteisöpuutarhaksi koko kyläyhteisön voimin. Keskisuomalaisilla kylillä on tekemämme alkukartoituksen mukaan lisäksi kiinnostusta ainakin vieraslajitorjuntaan, perinneaidan korjaamiseen, luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen sekä luonnonperinnön säilyttämiseen, ja näihin teemoihin pääsemme hankkeessa tarttumaan. Uusia kyliä ja yhteisöjä mahtuu vielä mukaan, ja kaikissa hankkeeseen sekä mahdolliseen yhteistyöhön liittyvissä pohdinnoissa voi olla yhteydessä hankkeen työntekijöihin.

Oulujärvi ja Kainuu

Hanke on käynnistynyt syyskuussa 2024 ja se on lähtenyt hyvin käyntiin. Ensimmäiset kylät ovat ilmoittautuneet mukaan ja ensimmäinen kyläiltakin on jo pidetty. Ilmoittautumisia kyliltä ja yhteisöiltä otetaan edelleen vastaan.

Lisätietoa

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalassa toiminta käynnistyi keväällä 2024. Kyliä haettiin mukaan kyläkirjeen ja sosiaalisen median tiedottamisen avulla ja ilmoittautuneita onkin tullut varsin mukavasti. Tähän mennessä kylien kanssa on jo toteutettu ainakin kukkapeltoja, puuntaimien istutusta, pistoaidan ja lahopuuaidantekoa, vieraslajien torjuntaa ja siivoustalkoita. Suunnitelmissa on myös mm. retkeilyreittien kunnostusta, linnunpönttötalkoita, kylätalojen energiajärjestelmän uusimista ja biohiiletystä. Uusi kyliä otetaan mukaan toimintaan joustavasti koko ajan. Luvassa on myös erilaisia kestävän kehityksen teematilaisuuksia. Keväällä pidetyissä Kestävän arjen tilaisuuksissa päästiin käsiksi mm. energia-asioihin ja idätettiin niin ideoita kuin yrttejä. Mukana toiminnassa on alueen eri yhteistyökumppanit, etenkin Pohjois-Karjalan biosfäärialue.

Pohjois-Savo

Pohjois-Savossa toiminta käynnistyi syksyllä 2024. Kyliä haettiin mukaan kyläkirjeellä ja paikallisten verkostojen avulla. Muutama kuukausi hankkeen varsinaisen aloittamisen jälkeen, kyläiltoja on pidetty jo neljä, ja mukaan kiinnostuneita kyliä ja yhteisöjä on ilmoittautunut mukaan jo yli kymmenen. Ensi kesänä toteutamme ainakin auringonkukkapellon. Kiinnostusta on myös vesistöjen kunnostukseen ja jättipalsamin kitkentään.

Lisätietoa

Oulun seutu

Oulun maaseutualueilla ja ympäryskunnissa Kestävät kylät -toiminta käynnistyi varsinaisesti syksyllä 2024. Kyliä on ilmoittautunut hankkeeseen jo mukavasti, ja kylien sekä muiden yhteisöjen kanssa on päästy aloitteleman ympäristösuunnitelmien valmistelua, sekä suunniteltu ympäristötoimia ja -tapahtumia ensi keväälle ja kesälle. Suunnitteilla on esimerkiksi pistoaitatyöpajoja ja maisemanraivausta. Myös webinaareja ja infoja on pidetty, ja niitä on tulossa vielä lisää talven aikana. Uusia kyliä, yhteisöjä sekä ideoita mahtuu mukaan vielä reippaasti, ja niistä voitkin olla yhteydessä hankkeen työntekijään.

Kysy lisää

Ryytimaa

Ryytimaa / Heli ja Mari: Ryytimaan päätehtävä on jakaa tietoa. Ensimmäinen webinaari on takana. Iloksemme huomasimme, että yhteisöllinen, ympäristöystävällinen viljely sekä varautuminen kiinnostavat. Tähän Ekosysteemiseen yhteisöviljelyyn ja varautumiseen perehdymme jatkossa webinaarisarjassa, johon aiheesta kiinnostuneet voivat osallistua. Lisäksi toivomme mukaan yhteisöjä, jotka ovat kiinnostuneet yhteisöpuutarhan perustamisesta tai toimivan viljelmän muuttamisesta ekosysteemiseen suuntaan. Käytännön yhteistyötä varsinaisessa viljelyssä teemme edellä mainittujen Kestävät kylät – sekä LUMOAVA-hankkeiden alueelta. Myös muualta Suomesta voi ottaa yhteyttä suoraan meihin.