Tehoa vieraskasvien torjuntaan
Vieraskasvit tahtovat ottaa valtaa yhä enemmän, esiintymiä löytyy niin taajamista kuin kyliltä. Miten torjua vieraskasveja ja miten keskittää torjuntatöitä? Kuinka torjuntatyöstä syntyy oma yritys?
Näihin asioihin pureuduttiin verkkotilaisuudessa 29.4. Infoillassa kuultiin yleisesti vieraskasveista, etenkin jättipalsami, jättiputki ja lupiini olivat esittelyssä. Myös napakka paketti lainsäädäntöön ja torjuntatapoihin oli esille.
Lisäksi illan luennoitsija Luontoturva ky:n Miia Korhonen Lahdesta valotti omaa yrityksensä tarinaa. – Oma yritys alalla on toiminut nyt reilun 5 vuotta. Ainakin Etelä-Suomen suunnalla uusia yrittäjiä on tullut ja työtä riittää edelleenkin. Yrittäjiksi alalle lähtee monesti metsäpalvelu- tai koneyrittäjät, viheralan toimijat ja kiinteistö puolen toimijat. Vieraskasvitorjuntaan ei tällä hetkellä ole erikseen omaa koulutusta, joten itseoppien muuta ympäristö- ja kasvipuolen osaamista hyödyntäen ammattitaito, Miia Korhonen kertoi illassa.
Tiedotus ja tieto kasveista ja torjuntatavoista onkin ensisijaista sekä yksityisille kiinteistönomistajille, talkoolaisille kuin yrittäjille. Torjuntatapa valitaan kasvin ja alueen mukaan, tällöin kasvin käyttäytyminen on tunnettava. Myös ajankohdalla on suuri merkitys.
Illan puheenvuoroissa kuultiin myös sekä kuntakohtaisesta että maakunnallisesta tilanteesta Pohjois-Karjalassa. Keskusteluissa virisi jo uutta toimintaideaa jatkoon.
Kiitos puhujille kattavasta tietopaketista ja osallistujille kysymyksistä ja keskustelusta!
Ohessa illassa esitetyt materiaalit:
- Haitallisista vieraskasveista ja torjunnasta, Miia Korhonen, Luontoturva ky
- Vieraskasvit Pohjois-Karjalassa, Hanna Keski-Karhu, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
- Yrittämisen mahdollisuuksia maaseudun pelloille, rannoille ja metsiin, Päivi Jokinen, Yhteinen ympäristö -hanke
Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ja Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ry:n Yhteinen ympäristö -elinvoimaa ympäristöstä -yhteishanke sekä Liperin kunta.