Paula Huhtanen loi Onnellisen Lentokoneen

ITE-taide, Uutinen
Paula Huhtanen sai Onnellisen Lentokoneen valmiiksi ennen talven tuloa. Kuva Kisu Huuskonen.

Pienlentokoneesta syntyi taideteos

Vuoden ITE-taiteilijoista ensimmäinen, vuonna 2020 titteliä kantanut Paula Huhtanen yllättää jälleen uusimmalla taideteoksellaan. Kesän kuluessa hän on maalannut pienlentokoneen pinnat kauttaaltaan veistokselliseksi maalaukseksi. Syntyi Onnellinen Lentokone.

Runsailla väreillä ja kierrätyksen aatteella Onnellinen Lentokone jatkaa Huhtasen taiteellista viestiä ilon levittämiseksi.

– Se myös lähettää signaaleja, jotka herättävät ihmisen pysähtymään ja pohtimaan minkälaisessa ympäristössä hän haluaa täällä olla ja elää. Toivon, että se herättäisi edes pienen muutoksen kestävämpään elämäntapaan ja välttämään turhaa lentämistä, taiteilija sanoo.

Maalauksen pohjana oleva OH-AYI-lentokone on ollut ilmailukäytössä ja sen jälkeen rekvisiittana Renny Harlinin Planet Fun Fun -huvipuistossa Keravalla. Sieltä se löysi tiensä Sarkolan kylään Nokialle taiteilijan kotipihaan Pertti Riikosen ja Teijo Monnin toimeliaisuuden ansiosta. Riikonen ja Monni ovat perustamassa Hyvinkään Kaukasiin Middle of Nowhere -taidepuistoa. Puiston avautuessa kesäkuussa 2024 Huhtasen Onnellinen Lentokone tullaan näkemään yhtenä näyttelyn vetonaulana.

Järkälemäisen taideteoksen toteutus on ollut työntäyteinen urakka. – Haasteena oli etsiä ratkaisut poikkeuksellisten muotojen ja entuudestaan outojen pintamateriaalien työstämiseen. Pelkkä luovuus ei riittänyt. Oli löydyttävä myös teknistä osaamista, Huhtanen sanoo.

Lentokoneen rungon maalaaminen tapahtui ulkona katoksen alla. Syksyn koleuden myötä ja talven lähestyessä taiteilija löysi käytännönläheisen ratkaisun: työpäivien venyttäminen yhä pidemmiksi!

Paula Huhtanen on pian esillä Suomen maatalousmuseo Sarassa Loimaalla 6.10.2023 avautuvassa Löytäjät-näyttelyssä, joka esittelee Huhtasen lisäksi kolme muuta Vuoden ITE-taiteilijan arvoa kantanutta tekijää, Jori Tapio Kalliolan, Marjut ”Romurinsessa” Kauppisen ja Alpo Koivumäen.

HAASTATTELUT, LISÄTIEDOT JA KUVAPYYNNÖT
Taiteilija Paula Huhtanen, puh. 045 691 4515, paula.huhtanen@gmail.com
www.paulahuhtanen.fi

Paula Huhtanen, Onnellinen Lentokone. Kuva Kisu Huuskonen.
Yksityiskohta Paula Huhtasen Onnellisen Lentokoneen pinnasta. Kuva Kisu Huuskonen.

Paula Huhtanen on lappilaissyntyinen, Nokian maaseudulla Sarkolan kylässä asuva ja työskentelevä taiteilija. Kaudelle 2023–24 hän sai Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan maakuntarahaston 1-vuotisen työskentelyapurahan taiteelliseen työskentelyyn.
Huhtasen teoksia on ollut esillä yli sadassa yksityis- ja yhteisnäyttelyssä. Töitä on myös julkisissa ja yksityiskokoelmissa.Seuraavaksi Paula Huhtasen taidetta tulee esille kotinsa yhteydessä olevan työhuoneensa lisäksi Suomen maatalousmuseo Sarkaan Loimaalle, Tampere taloon, Raami galleriaan Nokialle sekä Middle of Nowhere -taidepuistoon Hyvinkäälle.
Palkinnot: Suomen Kulttuurirahasto, Pirkanmaan maakuntarahasto, 1-vuotinen työskentelyapuraha (2023–24). Kulttuurigaala, palkintoesineen suunnittelukilpailu, 2. Sija, YLE / Design Museo (2021). Vuoden ITE-taiteilija (2020). Kaupungin paras idea Tampere, City lehti (2005).