Nuorten osaajien kyvyt käyttöön kunnissa

Osallisuus, Uutinen

Maaseudun Sivistysliiton osallisuustiimin Kunta olemme me -hankkeessa kokeillaan uutta toimintamallia, jossa nuoret osaajat perehdytetään kuntalaisten osallisuuteen aidoissa kehittämiskohteissa Vaalassa ja Hailuodossa. Hyödynsaajia ovat siis sekä nuoret ammattilaiset että mukana olevat kunnat.

Hankkeen Luovakunta-osaamispajoissa aluekehittämisen ja luovien alojen koulutuksen saaneet työttömät nuoret perehdytetään kuntien kehittämistyöhön mm. palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen keinoin. He saavat täydennyskoulutuksen lisäksi arvokasta työkokemusta Hailuodon ja Vaalan kuntien aidoissa kehittämistehtävissä. Kuntayhteistyössä keskitytään erityisesti kuntalaisten kuulemiseen ja pyritään lisäämään heidän mahdollisuuksiaan vaikuttaa kunnan asioista päättämiseen.

”Mahtava hanke! Hienoa, että tämmöisiä järjestetään.”

Pekka, Luovakunta-osaamispajan osallistuja

Ensimmäiset kehittämiskohteet kartoitettiin kuntalaisten ja kunnan työntekijöiden kanssa järjestetyissä työpajoissa kesän alussa. Vaalassa eniten kannatusta sai kyläkeskuksen ja erityisesti torin alueen viihtyisyyden lisääminen. Hailuodossa nuorten osaajien panostusta ja ammattitaitoa kaivataan erityisesti Hyypän alueen virkistyskäytön kehittämiseen.

Luovakunta-osaamispajan osallistuja, medianomi Sara Rundelin, kuvitti kartan Hailuotolaisten lempipaikoista.

Molemmissa kohteissa päästiin jo hyvin liikkeelle erilaisilla kuntalaisten kuulemisilla. Hailuodossa kuultiin mm. koululaisia pienoismallityöpajassa, jossa he suunnittelivat erilaisia kohtaamispaikkoja saarelle. Tämän lisäksi järjestettiin kaikille kuntalaisille avoin penkkikahvila kyläkeskuksessa sekä makkaranpaisto- ja keskustelutilaisuus Hyypänmäellä.

Vaalassa toria ja sen mahdollisuuksia on tutkittu mm. päiväkotilasten ja nuorten kanssa. Torilla järjestettiin kesäkuun lopulla Toiveiden tori -tapahtuma yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Tapahtumassa kalasteltiin kävijöiden ideoita torin kehittämisestä verkkoon ja saaliiksi saatiin paljon hyviä ajatuksia mm. toritapahtumista.

Kiinnostuitko? Haluatko lisää osaamista palvelumuotoilusta, yhteisökehittämisestä ja kuntien kehittämisestä? Oletko miettinyt, miten luovan alan, alue- tai yhteisökehittämisen osaamistasi voisi hyödyntää uudella tavalla?

Seuraava Luovakunta osaamispaja järjestetään 16.11.2021 – 24.2.2022. Voit ilmoittautua mukaan tästä linkistä.